ΟΟΣΑ: Στην 4η χειρότερη θέση στον πληθωρισμό τροφίμων η Ελλάδα
Στις χειρότερες χώρες του ΟΟΣΑ σχετικά με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Η ετήσια μεταβολή στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων σε 38 βιομηχανικές χώρες μειώθηκε στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,2% τον προηγούμενο μήνα και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 16,2% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2022.
Αντίθετα στην Ελλάδα, αν και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,9%, η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, διαμορφώνεται στο 6,7%, και η χώρα έχει την 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Το αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν «εισαγόμενου πληθωρισμού» καταρρέει άλλη μία φορά. Αν ο πληθωρισμός ήταν εισαγόμενος θα ήταν… μικρότερος, σύμφωνα τα παραπάνω στοιχεία. Αλλωστε πρωταθλητής στις αυξήσεις είναι το ελαιόλαδο (63,7% σε ένα έτος) που κάθε άλλο παρά εισαγόμενο είναι.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 6,7%, από το 8,3% τον Ιανουάριο του 2024.
Οπως αναφέρεται ο πληθωρισμός μειώθηκε στα 3/4 των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία και τη Σουηδία, και τη μεγαλύτερη άνοδο στην Τουρκία.
Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Κορέα.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων στις χώρες του ΟΟΣΑ συνέχισε να μειώνεται για 15ο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,3% τον Ιανουάριο, και αυξήθηκε μόνο σε τέσσερις χώρες.
Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκε στο 2,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.
***
Τρία χρόνια από τη δολοφονία Καραϊβάζ, το θυμούνται και ζητούν εξηγήσεις μόνο οι διεθνείς οργανισμοί!
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Την επέτειο θυμήθηκαν και έβγαλαν ανακοίνωση, έκαναν παρέμβαση στα social media και ζήτησαν εξηγήσεις μόνο οι διεθνείς οργανισμοί ενώ οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα μπροστά στην απραξία των ελληνικών αρχών είχαν ζητήσει να παραπεμφθεί η εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου στην Ιντερπόλ! Στη χώρα μας ούτε καν οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν θυμήθηκαν την επέτειο, αρκεί ένα κομμάτι πανό έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για να υποστηρίξουν πως κάνουν το καθήκον τους. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει δυο περιπτώσεις ατιμωρησίας δολοφόνων δημοσιογράφων, γράφει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) παραπέμποντας στην πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δηλώνεται επίσης πως οι ελληνικές αρχές δεν μιλάνε για την πρόοδο των ερευνών.Εδώ δεν ιδρώνει το αυτί ούτε των κυβερνητικών, ούτε των αρμοδίων αρχών, ούτε καν των συνδικαλιστικών ενώσεων. Κι αυτό αποτυπώνει το επίπεδο της δημοσιογραφικής και συνδικαλιστικής λειτουργίας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδας.
Έξι διεθνείς οργανισμοί, οι: Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), ΑΡΘΡΟ 19 Ευρώπη, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF), Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), Free Press Unlimited (FPU) και OBC Transeuropa (OBCT) δηλώνουν σήμερα πως “τρία χρόνια μετά: δεν υπάρχει ακόμη δικαιοσύνη για τον δολοφονηθέντα Έλληνα δημοσιογράφο”. Απευθύνουν δε έκκληση για τον “τερματισμό της ατιμωρησίας στην τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ”. Οι Ρεπόρτε χωρίς σύνορα RSF, προτρέπουν εκ νέου τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν από την Europol να βοηθήσει στην έρευνα, η οποία έχει σταματήσει εντελώς.
Παρακάτω διαβάζουμε την ανακοίνωση των διεθνών φορέων
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, βετεράνου Έλληνα δημοσιογράφου εγκλήματος. Σήμερα, τα υπογεγραμμένα μέλη του Media Freedom Rapid Response (MFRR) τιμούν τη μνήμη του θανάτου του και ζητούν εκ νέου από τις ελληνικές αρχές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.
Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες ερευνητές δημοσιογράφους της Ελλάδας, ειδικευμένος στο οργανωμένο έγκλημα και στο αστυνομικό ρεπορτάζ, όταν δολοφονήθηκε το μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Αθήνα, στις 9 Απριλίου 2021. Η εκτέλεση έγινε από επαγγελματίες δολοφόνους που δραπέτευσαν με μοτοσικλέτα και ως εκ τούτου σχεδόν σίγουρα προέρχονταν για το οργανωμένο έγκλημα .
Παρά τη σύλληψη δύο υπόπτων τον Απρίλιο του 2023, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος στην έρευνα. Δεδομένου ότι ο Karaivaz ανέφερε επίσης για διαφθορά μεταξύ της αστυνομίας και του οργανωμένου εγκλήματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ορισμένα μέρη εντός της αστυνομίας να ενδιαφέρονται να παρεμποδίσουν την έρευνα. Για το λόγο αυτό, η έλλειψη διαφάνειας στην έρευνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα , οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την πρόοδο των ερευνών. Ως το μοναδικό μέλος της ΕΕ με δύο ανοιχτές υποθέσεις ατιμωρησίας για τις δολοφονίες δημοσιογράφων, η έλλειψη προόδου της Ελλάδας στη δίωξη των δραστών υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ταχείες έρευνες και την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων.
Οι εταίροι του Media Freedom Rapid Response (MFRR) ανησυχούν ότι η αποτυχία εντοπισμού και δίωξης των υπεύθυνων μερών έχει βαθιά ανατριχιαστική επίδραση στη δημοσιογραφική κοινότητα, πέραν του ότι αποτελεί βαθιά αδικία και υπονομεύει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη δίωξη όλων των υπευθύνων για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.
Επαναλαμβάνουμε τις συστάσεις μας που έγιναν μετά την αποστολή MFRR 2023 στην Ελλάδα που περιγράφεται στην έκθεση Stemming the tide of Greek Media Freedom Decline . Αυτά περιελάμβαναν:
- ο εισαγγελέας θα πρέπει να αφιερώσει πρόσθετους πόρους και να ζητήσει βοήθεια από διεθνείς φορείς όπως η Europol στην έρευνα του Karaivaz
- η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για την προώθηση αποτελεσματικών και ανεξάρτητων ερευνών για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων
- ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πρέπει να αναθέσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση όλων των ανεπίλυτων υποθέσεων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων
Η έκθεση σημείωσε επίσης τη συνεχιζόμενη αποτυχία δίωξης όσων πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το 2010, προσθέτοντας περαιτέρω το κλίμα ατιμωρησίας.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει δικαιοσύνη θα πρέπει επίσης να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διάβρωσης της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα , η οποία, όπως επισημαίνεται από πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , περιλαμβάνει την κατάχρηση λογισμικού κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων, προκλήσεις για πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και εκφοβισμός δημοσιογράφων.
Αν και σημειώνουμε τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας για τη Διασφάλιση της Προστασίας των Δημοσιογράφων τον Ιούλιο του 2022, δεν έχουμε ακόμη δει απτά αποτελέσματα για τους δημοσιογράφους. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχητικές ανησυχίες προστατεύοντας τους δημοσιογράφους από απειλές και επιθέσεις και διασφαλίζοντας τη λογοδοσία για αδικίες του παρελθόντος.
Υπογεγραμμένο:
Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)
ΑΡΘΡΟ 19 Ευρώπη
Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF)
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
OBC Transeuropa (OBCT)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου