29 Φεβρουαρίου 2024

Σύρος, 28 Φλεβάρη 2024 - Ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη: "Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί" βροντοφώναξαν εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση στην Ερμούπολη (ΦΩΤΟς)


Με μπροστάρηδες τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολείων της Σύρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 28/2/2024, μία μεγαλειώδης διαδήλωση μνήμης για τους νεκρούς του εγκλήματος, πριν από ένα χρόνο, στα Τέμπη.

Μετά από κάλεσμα δεκάδων πρωτοβάθμιων Σωματείων Εργαζομένων του νησιού, στα πλαίσια της πανελλαδικής Γενικής Απεργίας που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία Εργαζομένων, οι απεργοί εργαζόμενοι μαζί με μαθητές, φοιτητές, πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στο λιμάνι της Ερμούπολης. 

Στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκε πρώτη η κα Μαρία Κρόντη, γνωστή δικηγόρος του νησιού, διαβάζοντας ένα συγκινητικό ποίημά της για τους νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών, αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των συγκεντρωμένων. 

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι από σωματεία εργαζομένων. 

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων κατακεραύνωσαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. (βλ. ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της Παιδείας, υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, ΕΒΕ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, ελλείψεις σε προσωπικό και ιδιαιτέρως στην Ειδική Αγωγή, Εθνικό Απολυτήριο κ.λπ.). 

Οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα μίλησαν για την ακρίβεια και τους φόρους που εξανεμίζουν τους ήδη χαμηλούς μισθούς, για τους αντεργατικούς νόμους που καταργούν, ουσιαστικά, μέχρι και το δικαίωμα στην απεργία, για την εμπορευματοποίηση των δημόσιων/κοινωνικών αγαθών και τις εγκληματικές ιδιωτικοποιήσεις (βλ. Υγεία, Παιδεία, Νερό, Ενέργεια κ.λπ.), για την υποστελέχωση/υποχρηματοδότηση Δημόσιων Υπηρεσιών και Δήμων αλλά με αυξανόμενες τις δαπάνες για εξοπλισμούς και στρατιωτικές αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές εκτός συνόρων, για τους  πλειστηριασμούς και την ακρίβεια της λαϊκής στέγης και για πολλά άλλα. Και, βεβαίως, όλοι απαίτησαν όχι τη συγκάλυψη για το έγκλημα των Τεμπών και την τιμωρία των πραγματικών ενόχων. 

Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία από εκατοντάδες διαδηλωτές μέχρι την πλατεία Ηρώων και επιστροφή με κατάληξη την πλατεία Μιαούλη. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τις δεκάδες πικέτες που κρατούσαν οι μαθητές με αναφορές στο έγκλημα των Τεμπών, τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, την Παλαιστίνη κ.λπ.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν:

-Υγεία, Παιδεία, Ρεύμα και Νερό εμπόρευμα δεν είναι, ανήκουν στο λαό.

-Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, τέρμα ως εδώ, καμία ανοχή.

-Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα.

-Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές.

-Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή.

-Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Ακολουθούν φωτογραφίες:























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου