25 Φεβρουαρίου 2024

Συλλογικό «χαστούκι» στην καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων από πανεπιστημιακούς 7 συλλόγων ΔΕΠ - 24ωρη απεργία από την ΠΟΣΔΕΠ την Τρίτη 27/2 και συμμετοχή στη Γενική Απεργία της Τετάρτης 28/2/2024

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/INTIME NEWS

«Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών μας, των συλλόγων τους και των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια που διώκονται»

Ηχηρή αποδοκιμασία των αστυνομικών επεμβάσεων στα ΑΕΙ αλλά και της δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης εργαζόμενων, από 7 συλλόγους πανεπιστημιακών.

Συλλογικά οι καθηγητές  από σχολές των πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πατρών, Παντείου, Θεσσαλίας και Αιγαίου, τονίζουν ότι η καταστολή, οι διώξεις, η ποινικοποίηση του αγώνα φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ενισχύει τον αγώνα όλων των φορέων και συλλόγων της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Η απάντησή μας στον αυταρχισμό που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, είναι η αλληλεγγύη και η ένταση των κινητοποιήσεων», προειδοποιούν.

Η ανακοίνωση των 7 συλλόγων μελών ΔΕΠ

Καταγγέλλουμε τις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (01/02, 5/2, 15/2, 19/2), στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (5/2) και στο ΕΜΠ (15/1), τα οποία βρίσκονται στην έκτη εβδομάδα κινητοποιήσεων με συλλογικές αποφάσεις συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης εργαζόμενων, όπως στην περίπτωση του εργαζόμενου συναδέλφου από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, που ανεστάλη η σύμβασή του καθώς και στην κλήση σε ΕΔΕ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ και των μελών του Προεδρείου της ΓΣ του Συλλόγου. Στον χώρο του Πανεπιστημίου που εξ ορισμού είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και διαλόγου κάθε έκφραση αυταρχισμού δεν μπορεί παρά να είναι κατακριτέα.

Η καταστολή, οι διώξεις, η ποινικοποίηση του αγώνα φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ενισχύει τον αγώνα όλων των φορέων και συλλόγων της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η απάντησή μας στον αυταρχισμό που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, είναι η αλληλεγγύη και η ένταση των κινητοποιήσεων.

Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών μας, των συλλόγων τους και των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια που διώκονται. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υψηλού επιπέδου, που έχει ανάγκη και αξίζει στη νεολαία της χώρας μας. Δηλώνουμε πως το ρεύμα, που αγκαλιάζει τα Πανεπιστήμια της χώρας διεκδικώντας «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», δεν καταστέλλεται ούτε τρομοκρατείται!

  1. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ)

  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ

  3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ

  4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

  5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

  6. ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    ***

    Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

    Με νέα ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού αναφέρεται στη θέση που παίρνει για το νομοσχέδιο των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Όπως τονίζεται, παρά την αντίθεση της ΠΟΣΔΕΠ, των συλλόγων μελών ΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα, των Συγκλήτων των πανεπιστημίων, καθώς και των φοιτητριών και φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου.

    «Θεωρούμε αναγκαία την προκήρυξη απεργίας για την Τρίτη 27 Φλεβάρη, ημέρα που ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και καλούμε τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις (απεργία, στάση εργασίας, εκδηλώσεις κλπ), καθώς και για πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης θεσμικών και κοινωνικών φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας», αναφέρεται ακόμα.

    Η ΠΟΣΔΕΠ επιβεβαιώνει τη σταθερή της στάση ενάντια στην παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Η ανακοίνωση

    «Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, εν όψει της απόφασης της κυβέρνησης να καταθέσει τελικά το νομοσχέδιο, παρά την αντίθεση της ΠΟΣΔΕΠ, των συλλόγων μελών ΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα, των Συγκλήτων των πανεπιστημίων, καθώς και την αντίθεση των φοιτητριών και φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας που εκφράστηκε με μαζικές κινητοποιήσεις,

    αποφασίζει

  8. Επαναβεβαιώνει την σταθερή στάση της ΠΟΣΔΕΠ στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του 16ου συνεδρίου της, ενάντια στην παράκαμψη - παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών «Πανεπιστημίων».
  9. Επιμένει στην ανάγκη μιας ουσιαστικής διαβούλευσης για την μετρήσιμη ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, την αναγκαία στελέχωση, την απαραίτητη χρηματοδότηση, τη θεσμική θωράκιση των δημοκρατικών λειτουργιών και του αυτοδιοίκητου, καθώς αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε καλούμε την Πανεπιστημιακή κοινότητα σε αγωνιστική εγρήγορση.

Θεωρούμε αναγκαία την προκήρυξη απεργίας για την Τρίτη 27 Φλεβάρη, ημέρα που ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και καλούμε τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις (απεργία, στάση εργασίας, εκδηλώσεις κλπ), καθώς και για πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης θεσμικών και κοινωνικών φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη για το έγκλημα των Τεμπών, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριό μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση τον κλάδο τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη με αποφάσεις των συλλόγων) και οργανώνουμε, σε συντονισμό και με άλλους φορείς, πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ημέρα ψήφισής του.»

ΠΗΓΗ: alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου