Η αδυναμία των αρμόδιων αρχών να επιβάλουν τη νομιμότητα περνάει το μήνυμα ότι η ανομία μπορεί να συνεχιστεί και να επεκταθεί ατιμώρητα. Κι αυτό αποτελεί μια διαπίστωση που επιβεβαιώνεται κατά κόρον στο Μεγάλο Πάπιγκο όπoυ η ανομία ζει και σε λίγο θα βασιλεύει.
Τι κι αν έχει παρέλθει περισσότερο από μια διετία από μια πληθώρα καταγγελιών, προσφυγών, παραστάσεων στη Δικαιοσύνη, νομικών ενεργειών και αναφορών προς κάθε αρμόδια υπηρεσία και αρχή και δημοσιοποίησης εκ μέρους κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και βουλευτών και ευρωβουλευτών, για το καθεστώς ανομίας και καταστροφής του περιβάλλοντος στον παραδοσιακό οικισμό του Πάπιγκου, σε μια από τις πιο εμβληματικές προστατευόμενες περιοχές της χώρας;
Οι αρμόδιες αρχές κώφευσαν για τη σωρεία αυθαιρεσιών που καταγράφηκαν για την οικοδόμηση συγκροτήματος δύο διώροφων θηριωδών κατοικιών εκτός των ορίων του οικισμού και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Τμήμα Βίκος, συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων, από τον εφοπλιστή Αντώνη Λαιμό («“Ξεχειλώνουν” το Πάπιγκο για χάρη ενός εφοπλιστή», «Εφ.Συν.», 10/6/2022). Και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν αναμενόμενο, καθώς προστέθηκαν και νέες, μη επιτρεπόμενες επεμβάσεις, από άλλους ιδιοκτήτες γης.
Ετσι, η ανομία, σε βάρος του Εθνικού Πάρκου, του παρακείμενου υψηλής προστασίας παραδοσιακού οικισμού του Πάπιγκου και του Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς Ζαγορίου (έπειτα από την εγγραφή του Ζαγορίου στον σχετικό Κατάλογο της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο), όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί στο ελάχιστο, αλλά διατελεί σε εξέλιξη με νέες καταστροφικές επεμβάσεις.
Οπως καταγγέλλουν 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις, στην αγροδασική περιοχή νότια του Μεγάλου Πάπιγκου, εκτός των οικιστικών ορίων του και εντός της Περιοχής Προστασίας της Φύσης (Πυρήνας - Τμήμα Βίκου), πέρα από τις διάσπαρτες μη επιτρεπόμενες επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων, αφενός η παράνομη οικοδομική δραστηριότητα της ανέγερσης του μεγάλου συγκροτήματος ιδιωτικών κατοικιών, με μια σειρά από συνοδές, επίσης μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες, συνεχίζεται.
Και αφετέρου, αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται και νέα μη επιτρεπόμενη οικοδομική δραστηριότητα με την κατασκευή κτιρίου από τσιμεντόλιθους, δίπλα σε υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Και αυτή η κατασκευή είναι επίσης μη συμβατή και με το Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτηρίζει ως παραδοσιακούς τους υφιστάμενους προ του έτους 1923 οικισμούς της ευρύτερης περιοχής Ζαγορίου και καθορίζει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης των οικοπέδων αυτού, από μορφολογική και αισθητική άποψη.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 23069 «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής των ορεινών όγκων της Β. Πίνδου ως Εθνικό Πάρκο, καθορισμός ζωνών προστασίας και καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης», στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης, όπως η περιοχή αυτή της «Ζώνης Ια» του Πάρκου, επιτρέπονται μόνο πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η ημερήσια επίσκεψη αποκλειστικά πεζή και έπειτα από άδεια, οι χρήσεις της γεωργίας και δενδροκαλλιέργειας με βιολογικές μεθόδους σε υφιστάμενες μονάδες, και η εκτατικής μορφής κτηνοτροφία σε καθεστώς διαχείρισης.
Απαγορεύονται ρητά η δόμηση, οι διανοίξεις ή διαπλατύνσεις δρόμων, οι διελεύσεις οχημάτων εκτός του πλαισίου διαχείρισης, οι καταστροφές των φυτοφρακτών και οι εκχερσώσεις, αποκλειόμενης κάθε άλλης δραστηριότητας που αντιστρατεύεται τους σκοπούς της προστασίας της φύσης. Εντούτοις, οι επίσημες κηρύξεις και αναγνωρίσεις, όπως ο Εθνικός Δρυμός, το Εθνικό Πάρκο, το Γεωπάρκο UNESCO, ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, η συμπερίληψη σε δύο περιοχές Natura και η πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, δεν συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα προστασίας και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής.
«Κι όσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τότε η διαρκής προβολή και ανάδειξη των περιοχών και η αυξανόμενη πίεση για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας μη επιτρεπόμενες επεμβάσεις», επισημαίνουν οι Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Αγρια Ζωή και τη Φύσης - ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο (MedINA), Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «ΡΟΗ» και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.
Εξάλλου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαπίστωσαν ότι κτίρια εμφανώς μεταγενέστερα της κήρυξης του Πάρκου βρίσκονται σε επαφή σχεδόν με το πλησιέστερο παρακλάδι της Χαράδρας του Βίκου που φέρει συστοιχία από βραχοσκεπές μεγάλης γεωλογικής και οικολογικής σημασίας, ως ενδιαίτημα σπάνιων ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας.
Ομως, σημαντική, συνεχής και πολύμηνη πλέον όχληση παρατηρείται όχι μόνο από την οικοδομική δραστηριότητα του συγκροτήματος των ιδιωτικών κατοικιών και την ακατάπαυστη διέλευση οχημάτων και μάλιστα βαρέος τύπου, αλλά και από την ανεπίτρεπτη εγκατάσταση ιδιαίτερα έντονου νυχτερινού φωτισμού του εργοταξίου, καθώς και από τη μη επιτρεπόμενη συνεχή παρουσία και διανυκτέρευση συνεργείου ιδιωτικής φύλαξης, εντός της αυστηρά προστατευόμενης αυτής περιοχής του Πυρήνα.
Σημειώνεται ότι για την άγρια πανίδα και ιδιαίτερα για τα πουλιά, ενδιαίτημα των οποίων είναι η περιοχή, οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν επιβλαβείς ενέργειες που κάθε άλλο παρά συνάδουν με την προστασία που επιτάσσει ο θεσμός του Εθνικού Πάρκου. Οι 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τη διακοπή των μη επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, την απόδοση ευθυνών σε ιδιώτες και διοικητικούς υπαλλήλους για τη μη αποτροπή τους, καθώς και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
-ΣΧΕΤΙΚΕΣ οι αναρτήσεις στο blog μας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου