Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ — μεταξύ των οποίων η Ειδική Εισηγήτρια για τη βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών, Ριμ Αλσαλέμ, και η Ειδική Εισηγήτρια για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, όπως και τα μέλη της ομάδας εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών — αναφέρονται σε καταγγελίες για «αυθαίρετες εκτελέσεις» Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών στη Γάζα, συχνά μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, όπως τα παιδιά τους.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αναφορές για την εσκεμμένη στοχοποίηση και την εξωδικαστική δολοφονία Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών σε μέρη όπου αναζήτησαν καταφύγιο ή ενώ διέφευγαν. Ορισμένες από αυτές φέρονται να κρατούσαν λευκά κομμάτια υφάσματος όταν σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ή συνεργαζόμενες με αυτόν δυνάμεις», αναφέρουν.
Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την «αυθαίρετη κράτηση» Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών, με πολλές να «φέρονται να έχουν υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, να τους έχουν αρνηθεί σερβιέτες, τρόφιμα και φάρμακα και να έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια», ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, «Παλαιστίνιες γυναίκες που κρατούνταν στη Γάζα φέρονται να κρατήθηκαν σε κλουβί υπό βροχή και κρύο, χωρίς φαγητό».
«Μας θλίβουν ιδιαίτερα οι αναφορές ότι οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια που κρατούνται έχουν επίσης υποστεί πολλαπλές μορφές σεξουαλικής επίθεσης, όπως το να τις γδύνουν και να τις ψάχνουν άνδρες αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού. Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιες κρατούμενες φέρονται να βιάστηκαν, ενώ άλλες φέρονται να απειλήθηκαν με βιασμό και σεξουαλική βία», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες και σημείωσαν πως φωτογραφίες γυναικών κρατουμένων σε εξευτελιστικές συνθήκες φέρεται επίσης να τραβήχτηκαν από τον ισραηλινό στρατό και να ανέβηκαν στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, υπάρχει άγνωστος αριθμός γυναικών και κοριτσιών που αγνοούνται, έπειτα από «την επαφή τους με τον ισραηλινό στρατό». «Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ την υποχρέωσή της να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών και να διασφαλίσει ότι καμία δεν θα υποστεί βία, βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή εξευτελιστική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας», αναφέρουν.
Ζήτησαν να διεξαχθεί «ανεξάρτητη, αμερόληπτη, άμεση, εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα» για τις καταγγελίες και να συνεργαστεί το Ισραήλ με τις έρευνες αυτές. «Στο σύνολό τους, αυτές οι φερόμενες πράξεις μπορεί να συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου και συνιστούν σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές ποινικό δίκαιο, τα οποία θα μπορούσαν να διωχθούν βάσει του Καταστατικού της Ρώμης», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. «Οι υπεύθυνοι για αυτά τα προφανή εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν και τα θύματα και οι οικογένειές τους δικαιούνται πλήρη αποζημίωση και δικαιοσύνη», πρόσθεσαν.
Γάζα: Άρρωστα 9 στα 10 παιδιά -Καθημερινοί οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Ράφα, στοιβαγμένοι 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι
Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώνονταν στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Χαν Γιούνις (νότια), μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σημαίνουν συναγερμό για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως υπογραμμίζουν, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό σπανίζουν ολοένα περισσότερο και το 90% των μικρών παιδιών έχει μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες.
«Η Λωρίδα της Γάζας οδεύει να δει έκρηξη του αριθμού των θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», κάτι που «θα επιδείνωνε το ήδη αφόρητο επίπεδο θανάτων παιδιών» σε αυτήν, τόνισε ο Τεντ Τσάιμπαν, υποδιευθυντής του τμήματος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
«Τα παιδιά μου πεθαίνουν της πείνας, ξυπνούν κλαίγοντας», είπε μητέρα σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Πού μπορώ να βρω τροφή γι’ αυτά;»
«Πέφτουν πύραυλοι, πόσο μπορεί ν’ αντέξει ένα ανθρώπινο ον;» ρωτά ο Αϊμάν Αμπού Σαμαλί, ο οποίος τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε ακίνητο στη Ζαουάιντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Ο κόσμος στον βορρά πεθαίνει από την πείνα, εμείς εξαιτίας των βομβαρδισμών».
Από την ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα της 7ης Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 29.092 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
«Αν μέχρι το Ραμαζάνι οι όμηροι δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ράφας», απείλησε προχθές Κυριακή ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ. «Η Χαμάς έχει επιλογή. (Τα μέλη της) μπορούν να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους και οι άμαχοι στη Γάζα θα μπορέσουν έτσι να γιορτάσουν το ραμαζάνι», πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εκφραστεί σήμερα για νέο κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε στην πορεία των τελευταίων εβδομάδων από την Αλγερία και ζητεί «άμεση» κατάπαυση του πυρός.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία κυκλοφόρησε σχέδιο απόφασης, το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Δευτέρα. Αναφέρεται σε «προσωρινή παύση» των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τη στιγμή που αυτό θα είναι «εφαρμόσιμο» και στη βάση «φόρμουλας» που θα συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση «όλων» των ομήρων.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης εκφράζει ανησυχία για τη Ράφα, προειδοποιώντας πως «δεν μπορεί να λάβει χώρα χερσαία επίθεση στις σημερινές συνθήκες».
Ωστόσο, σημείωσε διπλωματική πηγή, το εναλλακτικό σχέδιο απόφασης δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υιοθετηθεί ως έχει: είναι βέβαιο πως η Ρωσία θα ασκήσει βέτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου