21 Φεβρουαρίου 2024

«Κεραυνοί» κατά Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο - Ειδικοί του ΟΗΕ καταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων γυναικών ενώ στη Γάζα 9 στα 10 παιδιά είναι άρρωστα

Γάζα - Ισραήλ
Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τα πτώματα μιας γυναίκας και των τεσσάρων παιδιών της που σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς. | (AP Photo/Adel Hana)

«Κεραυνοί» κατά Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο


Δριμύ «κατηγορώ» για τις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα, την ώρα που ο ΟΗΕ χτυπάει ακόμη ένα καμπανάκι για την πείνα σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μεταφέρθηκε σήμερα το ενδιαφέρον, παρά τις αιματηρές εξελίξεις στη Γάζα, όπου χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Ολλανδία, το Μπανγκλαντές και το Βέλγιο καταθέτουν για τα όσα διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, στις 26 Φεβρουαρίου, περισσότερα από 50 κράτη αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον των δικαστών, με την μη δεσμευτική απόφαση να αναμένεται σε αρκετούς μήνες.

Από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ζητηθεί να εξετάσει την «κατοχή, εποικισμό και προσάρτηση» που έχει επιβάλει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, «τα μέτρα που έχουν ως στόχο την μεταβολή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ και την υιοθέτηση διακριτικού χαρακτήρα νομοθεσίας και μέτρων». Στο αίτημα ζητείται επίσης από τους δικαστές να εκφράσουν την άποψή τους επί του νομικού καθεστώτος της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στην διαδικασία, αλλά έστειλε γραπτή ανακοίνωση δηλώνοντας ότι η έκδοση γνωμοδότησης θα είναι επιζήμια στην επίτευξη διευθέτησης με τους Παλαιστίνιους μέσω διαπραγματεύσεων.

«Πότε θα σταματήσουν οι παραβιάσεις εάν όχι τώρα;»

Ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία, Βουζιμούζι Μαντονσέλα, έκανε λόγο για πολιτική ακόμη πιο ακραία από το απαρτχάιντ, κατακεραυνώνοντας το Τελ Αβίβ και δηλώνοντας «ως Νοτιοαφρικανοί, αισθανόμαστε, βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε βαθιά μέσα μας τις απάνθρωπες διακριτικές πολιτικές και πρακτικές του ισραηλινού καθεστώτος ως μία ακόμη πιο ακραία μορφή του απαρτχάιντ που είχε θεσμοθετηθεί κατά των Μαύρων στην χώρα μου».

«Ένας σαφής χαρακτηρισμός της φύσης του καθεστώτος που επιβάλλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό μόνο επωφελής μπορεί να είναι στην επανόρθωση της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίτευξη δίκαιης λύσης», δήλωσε ο νοτιοαφρικανός πρεσβευτής.

Τους αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους

Ο Ζιάντ Αλ Ατίγια, πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ολλανδία ζήτησε να κληθε΄ινα λογοδοτήσει το Ισραήλ για τις πράξεις του και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

  • Το βασίλειο εκφράσει την βαθιά αποστροφή του για τις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα και την ατιμωρησία του Ισραήλ.
  • Το επιχείρημα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Το να στερείς από τους Παλαιστίνιους τα βασικά μέσα επιβίωσης δεν δικαιολογείται υπό καμία συνθήκη.
  • Το Ισραήλ μειώνει τους Παλαιστίνιους και τους συμπεριφέρεται σαν αναλώσιμα αντικείμενα. Διαπράττει γενοκτονία εναντίον τους.
  • Το Ισραήλ συνεχίζει να αγνοεί τις εκκλήσεις για εκεχειρία, αλλά και τα προσωρινά μέτρα του δικαστηρίου. 

Βελγικά βέλη για τους εποίκους

Σήμερα κατέθεσε και το Βέλγιο για την υπόθεση καταδικάζοντας τη χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων και υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του Ισραήλ να βάλει ένα τέλος στη βία.

Η πολιτική εποικισμού στοχεύει στο να αλλάξει πλήρως τις δημογραφικές συνθήκες στα παλαιστινιακά εδάφη, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους εποικισμούς και να επιστρέψει όλες τις ιδιοκτησίες. Τρίτα κράτη δεν θα πρέπει να αναγνωρίζουν την κατάσταση ως νόμιμη, ούτε να στείλουν βοήθεια και θα πρέπει να συνεργαστούν για να μπει τέλος στις παραβιάσεις.

Η παρατεταμένη κατοχή αντιτίθεται στην αυτοδιάθεση

Ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

  • Το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να εκφράσει συμβουλευτικά τη γνώμη του.
  • Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ. Υπάρχει υποχρέωση να απέχουμε από πράξεις που παραβιάζουν αυτό το δικαίωμα.
  • Μια παρατεταμένη κατοχή εμποδίζει την αρχή της αυτοδιάθεσης.
  • Η κατοχή ξένων εδαφών μπορεί να είναι νόμιμη σε απάντηση ένοπλης επίθεσης, με δεδομένο ότι οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας γίνονται σεβαστές. 
  • Η κατοχική δύναμη δεν μπορεί να απελαύνει ή να εκτοπίζει μέρος του πληθυσμού και έχει την υποχρέωση να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες.

ΠΗΓΗ

 -ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταγγέλλουν τις εκτελέσεις, την αυθαίρετη κράτηση, την απάνθρωπη μεταχείριση και τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών από τον ισραηλινό στρατό. Ειδικοί του ΟΗΕ καταγγέλλουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων γυναικών


Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε με ανακοίνωσή του στις 19 Φεβρουαρίου 2024 την «έντονη ανησυχία» εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «για τις αξιόπιστες καταγγελίες κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη».

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ — μεταξύ των οποίων η Ειδική Εισηγήτρια για τη βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών, Ριμ Αλσαλέμ, και η Ειδική Εισηγήτρια για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, όπως και τα μέλη της ομάδας εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών — αναφέρονται σε καταγγελίες για «αυθαίρετες εκτελέσεις» Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών στη Γάζα, συχνά μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, όπως τα παιδιά τους.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αναφορές για την εσκεμμένη στοχοποίηση και την εξωδικαστική δολοφονία Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών σε μέρη όπου αναζήτησαν καταφύγιο ή ενώ διέφευγαν. Ορισμένες από αυτές φέρονται να κρατούσαν λευκά κομμάτια υφάσματος όταν σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ή συνεργαζόμενες με αυτόν δυνάμεις», αναφέρουν.

Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την «αυθαίρετη κράτηση» Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών, με πολλές να «φέρονται να έχουν υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, να τους έχουν αρνηθεί σερβιέτες, τρόφιμα και φάρμακα και να έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια», ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, «Παλαιστίνιες γυναίκες που κρατούνταν στη Γάζα φέρονται να κρατήθηκαν σε κλουβί υπό βροχή και κρύο, χωρίς φαγητό».

«Μας θλίβουν ιδιαίτερα οι αναφορές ότι οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια που κρατούνται έχουν επίσης υποστεί πολλαπλές μορφές σεξουαλικής επίθεσης, όπως το να τις γδύνουν και να τις ψάχνουν άνδρες αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού. Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιες κρατούμενες φέρονται να βιάστηκαν, ενώ άλλες φέρονται να απειλήθηκαν με βιασμό και σεξουαλική βία», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες και σημείωσαν πως φωτογραφίες γυναικών κρατουμένων σε εξευτελιστικές συνθήκες φέρεται επίσης να τραβήχτηκαν από τον ισραηλινό στρατό και να ανέβηκαν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, υπάρχει άγνωστος αριθμός γυναικών και κοριτσιών που αγνοούνται, έπειτα από «την επαφή τους με τον ισραηλινό στρατό». «Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ την υποχρέωσή της να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών και να διασφαλίσει ότι καμία δεν θα υποστεί βία, βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή εξευτελιστική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας», αναφέρουν.

Ζήτησαν να διεξαχθεί «ανεξάρτητη, αμερόληπτη, άμεση, εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα» για τις καταγγελίες και να συνεργαστεί το Ισραήλ με τις έρευνες αυτές. «Στο σύνολό τους, αυτές οι φερόμενες πράξεις μπορεί να συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου και συνιστούν σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές ποινικό δίκαιο, τα οποία θα μπορούσαν να διωχθούν βάσει του Καταστατικού της Ρώμης», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. «Οι υπεύθυνοι για αυτά τα προφανή εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν και τα θύματα και οι οικογένειές τους δικαιούνται πλήρη αποζημίωση και δικαιοσύνη», πρόσθεσαν.

ΠΗΓΗ

Γάζα: Άρρωστα 9 στα 10 παιδιά -Καθημερινοί οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Ράφα, στοιβαγμένοι 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), στη Ράφα βρίσκονται σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου (2,4 εκατ.). Ο αριθμός τους εξαπλασιάστηκε μετά την 7η Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει τη Ράφα το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεση «ως την ολοκληρωτική νίκη». 

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώνονταν στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Χαν Γιούνις (νότια), μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σημαίνουν συναγερμό για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως υπογραμμίζουν, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό σπανίζουν ολοένα περισσότερο και το 90% των μικρών παιδιών έχει μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες.

«Η Λωρίδα της Γάζας οδεύει να δει έκρηξη του αριθμού των θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», κάτι που «θα επιδείνωνε το ήδη αφόρητο επίπεδο θανάτων παιδιών» σε αυτήν, τόνισε ο Τεντ Τσάιμπαν, υποδιευθυντής του τμήματος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Τα παιδιά μου πεθαίνουν της πείνας, ξυπνούν κλαίγοντας», είπε μητέρα σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Πού μπορώ να βρω τροφή γι’ αυτά;»

«Πέφτουν πύραυλοι, πόσο μπορεί ν’ αντέξει ένα ανθρώπινο ον;» ρωτά ο Αϊμάν Αμπού Σαμαλί, ο οποίος τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε ακίνητο στη Ζαουάιντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Ο κόσμος στον βορρά πεθαίνει από την πείνα, εμείς εξαιτίας των βομβαρδισμών».

Από την ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα της 7ης Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 29.092 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Αν μέχρι το Ραμαζάνι οι όμηροι δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ράφας», απείλησε προχθές Κυριακή ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ. «Η Χαμάς έχει επιλογή. (Τα μέλη της) μπορούν να παραδοθούν, να απελευθερώσουν τους ομήρους και οι άμαχοι στη Γάζα θα μπορέσουν έτσι να γιορτάσουν το ραμαζάνι», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εκφραστεί σήμερα για νέο κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε στην πορεία των τελευταίων εβδομάδων από την Αλγερία και ζητεί «άμεση» κατάπαυση του πυρός.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κυκλοφόρησε σχέδιο απόφασης, το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Δευτέρα. Αναφέρεται σε «προσωρινή παύση» των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τη στιγμή που αυτό θα είναι «εφαρμόσιμο» και στη βάση «φόρμουλας» που θα συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση «όλων» των ομήρων.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης εκφράζει ανησυχία για τη Ράφα, προειδοποιώντας πως «δεν μπορεί να λάβει χώρα χερσαία επίθεση στις σημερινές συνθήκες».

Ωστόσο, σημείωσε διπλωματική πηγή, το εναλλακτικό σχέδιο απόφασης δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υιοθετηθεί ως έχει: είναι βέβαιο πως η Ρωσία θα ασκήσει βέτο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου