20 Φεβρουαρίου 2024

Τρεις ψευδαισθήσεις για το Ισραήλ και τον πόλεμο στην Γάζα - Του Σωτήρη Ρούσσου*


Τρεις ψευδαισθήσεις για το Ισραήλ και τον πόλεμο στην Γάζα
 
1. Ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι η πλήρης εξολόθρευση της Χαμάς και η βίαιη αποριζοσπαστικοποιηση της παλαιστινιακής κοινωνίας.Λάθος. Οι Ισραηλινοί κάθε άλλο παρά ανόητοι είναι. Ξέρουν ότι αυτά, κυρίως το δεύτερο δεν μπορούν να επιτευχθούν.Οι στόχοι τους είναι:
 
Πρώτον, η σκληρή εκδίκηση ώστε η ισραηλινή κοινωνία να υπερβεί τον φόβο που προξένησε η επίθεση της Χαμάς.
 
Δεύτερον, η αναπτέρωση του ηθικού και του κύρους του ισραηλινού στρατού που είχε καταρρακωθεί.
 
Τρίτον, να παραμείνει η κυβέρνηση Νετανιάχου στην εξουσία.
 
Τέταρτον, η προετοιμασία του εδάφους για βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων ιδιαίτερα από την βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
 
Οι στόχοι αυτοί έχουν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί. Καποιοι μάλιστα στην ισραηλινή κυβέρνηση θα ήθελαν "δεύτερο γύρο" με την Χεζμπολάχ για να διευρύνουν τα παραπάνω.
 
2. Ότι ο Νετανιάχου είναι το βασικό πρόβλημα για μια αλλαγή στην ισραηλινή πολιτική. Λάθος. Οι δυνάμεις που υποστήριξαν τη ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο και γενικότερα τη λύση των δύο κρατών απλά δεν υπάρχουν πια ή είναι αμελητέες ποσότητες στο Ισραήλ. Καμία μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων 3 ετών δεν περιλαμβάνει κάποιο παρόμοιο αίτημα. Αντίθετα, οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του θρησκευτικού σιωνισμού ενδυναμώνονται από την δημογραφική και κοινωνική δυναμική στο Ισραήλ.
 
3. Ότι μια κεντρώα κυβέρνηση υπό τον Γκαντζ με την συνεργασία των Αμερικανών θα προχωρούσε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση δύο κρατών. Μάλλον απίθανο. Ο Γκαντζ έχει πάρει μέχρι σήμερα αντιφατικές και μάλλον αρνητικές θέσεις για μια τέτοια εξέλιξη. Αφήστε που κανείς στο Ισραήλ δεν θα βασιστεί σε μια διακυβέρνηση Μπάιντεν με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα που φέρνουν πλησίστιο τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
 
* Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο

ΠΗΓΗ: Sotiris Roussos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου