Εν όψει της επόμενης κρίσιμης ακρόασης του Julian Assange ενώπιον
του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου στις 20-21 Φεβρουαρίου, όπου και
θα κρίνει εάν ο Assange μπορεί να ασκήσει έφεση ή εάν θα προχωρήσει η έκδοσή του στις ΗΠΑ, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τις ανησυχίες της ότι ο Assange αντιμετωπίζει τον σοβαρό κίνδυνο να παραβιαστούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα εάν εκδοθεί και προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη δημοσίευση περισσότερων από 700.000 εμπιστευτικών εγγράφων σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει δημοσιογράφος στον κόσμο που να μην μπορεί να παραδεχτεί πως η δημοσιοποίηση, μεταξύ άλλων, δεκάδων χιλιάδων μυστικών αναφορών για τις αγριότητες που διέπραξαν οι στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και κάπου 250.000 τηλεγραφημάτων που έστειλαν πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Ουάσινγκτον, συνιστά μια κορυφαία στιγμή για την ιστορία της δημοσιογραφίας.
Εδώ και έντεκα χρόνια βρίσκεται στη φυλακή. Απομονωμένος, παλεύοντας κατά της έκδοσής του. Και παρ΄ όλο που είναι Αυστραλός πολίτης, κρατείται στο Λονδίνο από τον Απρίλιο του 2019. Για ένα «έγκλημα». Ποιο είναι αυτό; Το ότι ξεσκέπασε απροκάλυπτα τις αγριότητες των ΗΠΑ και τα σοβαρά εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη μέχρι τώρα. Και γι’ αυτό βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαριά καταδίκη των 175 χρόνων φυλάκισης, σε περίπτωση που η Βρετανία τον εκδώσει στις ΗΠΑ, οι οποίες άλλωστε ζητούν εδώ και χρόνια την έκδοσή του. Η δίωξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα εγκλήματα πολέμου που αποκάλυψε.
Η κρίσιμη διήμερη ακρόαση
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, η κρίσιμη διήμερη ακρόαση θα κρίνει εάν ο Assange μπορεί να ασκήσει έφεση ή εάν θα προχωρήσει η έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου διώκεται. Δύο Βρετανοί δικαστές αναμένεται να επανεξετάσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που ελήφθη την 6η Ιουνίου, να αρνηθεί στον Assange την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του, την οποία αποδέχθηκε τον Ιούνιο του 2022 η βρετανική κυβέρνηση. Εάν υπάρξει απόφαση υπέρ του, η έφεσή του θα εξεταστεί επί της ουσίας. Σε περίπτωση απόρριψης, θα έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς προσφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντούτοις πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πριν από λίγες μέρες, είδαμε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Anthony Albanese να επικρίνει τις ποινικές διώξεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον του Assange, σχολιάζοντας πως αυτό έχει διαρκέσει ήδη πάρα πολύ. Το κοινοβούλιο μάλιστα υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο ζητεί να τερματιστούν οι διώξεις εναντίον του 52χρονου, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στην οικογένειά του στην Αυστραλία.
«Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα όσα έκανε ο Assange. Αλλά, όποια κι αν είναι η άποψη των ανθρώπων, η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Albanese.
Με τη σειρά της η Julia Hall, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, δήλωσε πως ο κίνδυνος για τους εκδότες των Μ.Μ.Ε. και τους ερευνητές δημοσιογράφους παγκοσμίως είναι τεράστιος, καθώς, στην περίπτωση που ο Assange εκδοθεί πράγματι στις ΗΠΑ και δικαστεί εκεί, οι παγκόσμιες και κατοχυρωμένες ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης θα δικαστούν εξίσου.
Αντίστοιχα, η σύζυγός του και δικηγόρος του, Stella Assange, προειδοποίησε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο ότι ο Assange θα πέθαινε εάν εκδιδόταν στις ΗΠΑ: «Η υγεία του εξασθενεί σωματικά και ψυχικά. Η ζωή του κινδυνεύει κάθε ημέρα που παραμένει στη φυλακή και εάν εκδοθεί, θα πεθάνει».
Την ίδια ώρα δεν φαίνεται και πολύ αισιόδοξη για την έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας: «Δεν ελπίζω ότι αυτό θα καταλήξει όπως το περιμένουμε. Ακόμα κι αν συμβεί, όμως, και μπορέσει να ασκήσει έφεση και να ακουστούν πλήρως τα επιχειρήματά του, αυτό θα σήμαινε ότι θα παραμείνει στη φυλακή».
Παγκόσμια απειλή για την ελευθερία του Τύπου
Ο πόλεμος εναντίον των δημοσιογράφων είναι στη βάση του ένας πόλεμος κατά της ίδιας της δημοσιογραφίας. Η εμμονή να καταδικαστεί ο Assange το επιβεβαιώνει. Η τελευταία ελπίδα του για την ελευθερία είναι και η τελευταία ελπίδα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, παρ΄όλο που ο ίδιος δεν αυτοπροσδιορίστηκε ποτέ ως δημοσιογράφος. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη μανία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγχει τα Μ.Μ.Ε. και να φιμώνει παντί τρόπω τις ανεξάρτητες, αδέσμευτες φωνές. Η καταδίκη του, όμως, θα ανοίξει την πόρτα για μια πιο ευρεία επίθεση στα δικαιώματα των ερευνητών δημοσιογράφων, αφού με έναν τρόπο θα νομιμοποιεί κάθε παρέμβαση στο έργο τους.
Πρόκειται συνεπώς για μια υπόθεση, η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο. Το θετικό είναι ότι, λόγω της κρισιμότητας αυτού που διακυβεύεται, ο Assange έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος διεθνών προοδευτικών ανθρώπων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως.
Είναι στ’ αλήθεια απίστευτο το ότι καταδικάζεται ένας άνθρωπος όπως ο Assange, ενώ οι πολεμοχαρείς ηγέτες αυτού του κόσμου είναι ελεύθεροι να κάνουν το επόμενο έγκλημα. Το 2011, ο Assange είχε δηλώσει κάτι πολύ σημαντικό: «Αν οι πόλεμοι μπορούν να ξεκινήσουν με ψέματα, τότε η ειρήνη μπορεί να ξεκινήσει από την αλήθεια». Το να τιμωρήσουμε, λοιπόν, ως κοινωνία, τον άνθρωπο αυτόν θα σημαίνει αναπόφευκτα την κατάργηση του δικαιώματος να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμό και χωρίς παρασιτικές ολιγαρχίες του πλούτου.
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης:
«Κρατικά μυστικά» θα επικαλεστεί η CIA στη δίκη για την παρακολούθηση Ασάνζ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου