28 Φεβρουαρίου 2024

Σύρος: Ανακοινώσεις και Καλέσματα πρωτοβάθμιων σωματείων για τη Γενική Απεργία της 28ης Φλεβάρη 2024 | Στη Σύρο, Απεργιακή Συγκέντρωση 10:30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, λιμάνι Ερμούπολης (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)



altersyros:
Με αφορμή τον ένα χρόνο από το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη και την προκηρυχθείσα Γενική Απεργία της 28ης Φεβρουαρίου 2024 από ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων, παραθέτουμε ανακοινώσεις και καλέσματα από τοπικά σωματεία εργαζομένων στη Σύρο και γενικότερα στις Κυκλάδες.
 
*** 
 


 

10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

Η τραγωδία στα Τέμπη ήταν άλλο ένα ισχυρό σοκ, όχι μόνο για το γεγονός ότι τόσοι νέοι άνθρωποι χάθηκαν άδικα σε μια στιγμή. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε διαρκώς μικρές ή μεγάλες τραγωδίες όπως το ναυάγιο στην Πύλο, το Φαρμακονήσι, το Μάτι, τα εκατοντάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το χρόνο, τους ανθρώπους που πεθαίνουν περιμένοντας το ασθενοφόρο και ένα σωρό άλλα. Κάθε φορά που νομίζουμε ότι έχουμε δει τα χειρότερα, κάτι άλλο έρχεται να μας διαψεύσει. Και να μην ξεχνάμε ότι οι τραγωδίες δεν είναι απλώς ένα μέγεθος στατιστικής, η απώλεια ενός και μόνο ανθρώπου είναι η απόλυτη τραγωδία για τους οικείους του.

Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν άλλο ένα ισχυρό σοκ και εξαιτίας του κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την πολιτική ηγεσία και όχι μόνο. Εξαιτίας:

  • Της ευκολίας με την οποία το έγκλημα αποδόθηκε σε “ανθρώπινο λάθος”, λες και δεν είναι αυτονόητη η ευθύνη των διοικήσεων και της πολιτικής ηγεσίας να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίζονται τεχνικά τέτοιου είδους λάθη.
  • Της προκλητικής ελαφρότητας των μελών της “εξεταστικής επιτροπής” που αμέλησε να εξετάσει ουσιώδεις μάρτυρες.
  • Της προκλητικής αλαζονείας του υπουργού που δεν ένιωσε καθόλου υπεύθυνος για ένα σιδηρόδρομο που λειτουργούσε με τεχνολογίες περασμένων δεκαετιών και στελέχη με νοοτροπία “πάμε και όπου βγει”.
  • Της αδιαφορίας δημόσιων λειτουργών που παρέπεμπαν τους συγγενείς των θυμάτων στις εκκλησίες για παρηγοριά, την ίδια στιγμή που μπαζώνονταν τα πειστήρια του εγκλήματος.

Όλα τα παραπάνω πλήττουν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μας καθώς αποδεικνύεται η κατάφορη καταπάτηση βασικών δημοκρατικών θεσμών. Αλλά και ως εργαζόμενοι, μετά από σχεδόν 15 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, βλέπουμε την κατάστασή μας διαρκώς να επιδεινώνεται. Ζούμε από τύχη και επιβιώνουμε από συνήθεια. Η Πολιτεία αδιαφορεί για τις δικές μας ανάγκες ενώ επιτρέπει την κερδοσκοπική απληστία τραπεζών και εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων και μικρών εταιρειών. Καμία ουσιαστική στήριξη σε μας τους εργαζόμενους, πέρα από προσβλητικές μικροεπεμβάσεις του τύπου «μάρκετ πας».

Στη φτωχοποίηση που μας επιβάλλεται από τις εφαρμοζόμενες μισθολογικές πολιτικές έρχεται να προστεθεί και η εγκατάλειψη των δημόσιων παροχών, που θα μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας με χειρουργεία που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, μαζικές παραιτήσεις υγειονομικού προσωπικού, μη-εκδήλωση ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσεων σε ακριτικές περιοχές, εισαγωγή χρεώσεων για μέχρι πρόσφατα δωρεάν υγειονομικές παροχές κτλ. Σταθερά ασκούμενη πίεση στην παιδεία, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μετά από χρόνια αποστέρησης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να μας χαριστεί τίποτα, η δημοκρατία και η ποιότητα ζωής είναι κυρίως υπόθεση δικής μας καθημερινής διεκδίκησης.

Στηρίζουμε μαζικά την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου και διεκδικούμε:

-Καμία συγκάλυψη, απόδοση δικαιοσύνης για Τέμπη, Πύλο και υποκλοπές. Όλα στα φως, για να μπει ένα τέλος στο διασυρμό της χώρας για τη λειτουργία των θεσμών.

-Μισθολογικές αυξήσεις 20% και επαναφορά 13-14ου μισθού.

-Παροχή αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσιών υγείας από τις δημόσιες δομές.

-Δημόσια και δωρεάν παιδεία, αποκλειστικά με δημόσια Πανεπιστήμια.

-Στήριξη των κατοίκων των νησιών με πολιτικές για τις συγκοινωνίες και το κόστος διαβίωσης.

-Καμία εμπλοκή της χώρας σε κανέναν πόλεμο, ειρηνευτικός και μόνο ο ρόλος της χώρας μας.


*** 


 

9. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής Τμήμα Κυκλάδων

 

Aπεργία 28/2/2024 – Πραγματικές Αυξήσεις Αποδοχών – Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – Δικαιοσύνη για το Έγκλημα των Τεμπών.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, να επανέλθουν υπό Δημόσιο έλεγχο, όλες οι κρίσιμες Υποδομές της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Εν μέσω μιας πρωτοφανούς ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, 14 χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 50%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Τους νέους συναδέλφους μας στις παραιτήσεις και στην αποστροφή προς το Δημόσιο. Με εξευτελιστικές αποδοχές, οι οποίες βρίσκονται στο 40% των αντίστοιχων αποδοχών στην Ευρώπη, με διαλυμένες Υπηρεσίες, με δυσβάσταχτο κόστος ζωής και με τεράστιες ευθύνες που συχνά καταλήγουν σε διώξεις και δικαστήρια.

Χρήματα όμως υπάρχουν για τους Εργολάβους, τους παραχωρησιούχους, τους Διοικητές Οργανισμών, τις εταιρίες που κερδοσκοπούν στην ενέργεια, στο Περιβάλλον, στη Στέγη, στο Εμπόριο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά! Ξεκινήσαμε με την Κλαδική μας Απεργία-Αποχή στις 13-17 Νοεμβρίου και συνεχίζουμε. Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα:

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις–κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους δίκαιους αγώνες των αγροτών και των φοιτητών, όπως και σε κάθε αγώνα για το δικαίωμα στην δουλειά, στην μόρφωση, την υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες ,ενάντια στην πολιτική που γεννάει φτώχεια και πολέμους!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός. Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων

2. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας

3. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17

4. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας

5. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€

6. Επέκταση και αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

7. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

8. Να αποσυρθεί το Ν/Σ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Όχι στην ιδιωτικοποίηση / εμπορευματοποίηση υγείας – παιδείας

9. Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Για την Σύρο: Συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στις

10:30 Τετάρτη 28 Φεβ 2024

Καλούμε τους συναδέλφους στα νησιά να συμμετέχουν στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.


***
 
 
8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (ΠΡΩΗΝ) ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 

Συμμετέχουμε στις 28 Φεβρουαρίου στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ  24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Δυναμώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε να μπει τέρμα στη πολιτική που υποτιμά τη ζωή των εργαζομένων, που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα, που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία τους με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση και συνεχίζοντας ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

«Τα ΚΕΡΔΗ τους ή οι ΖΩΕΣ μας»

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι την κοροϊδία του 1,5 ευρώ την ημέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Να δοθεί πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, να καταργηθεί το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης, να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία της διετίας 2016 -17, να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλες οι υπηρεσίες μας, να εξοπλιστούν με όλα τα αναγκαία μέσα και να φτιαχτούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Από αυτήν την Απεργιακή Κινητοποίηση δεν πρέπει να λείπει κανείς!!

Για την Σύρο: Συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στις 10:30

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις Π.Ε. Κυκλάδων.

 
***

7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία 28 Φεβρουαρίου 2024 .


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Ααπό το 2009 ως εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, έχουμε υποστεί κλοπή , έως και πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός μας. Η πρωτοφανής έκρηξη ακρίβειας που βιώνουμε συνιστά νέα έμμεση μείωση των μισθών και συντάξεων υπέρ των επιχειρηματικών κερδών. Μόνο το 2023 οι επιχειρήσεις super market, είχαν πάνω από 700 εκ. ευρώ αύξηση κερδών ενώ οι εταιρείες ενέργειας ( παραγωγή εμπορία ηλ. ρεύματος, διυλιστήρια, χοντρική καυσίμων κλπ πάνω από 1,5 δις… Σε αυτό το περιβάλλον, και ενώ η φορολογία ( έμμεση και άμεση ) τσακίζει το διαθέσιμο εισόδημα, οι τράπεζες ( που χρηματοδοτήθηκαν από την ληστεία των ασφαλιστικών μας ταμείων) άρπαξαν ως κέρδη πάνω από 1 δις ενώ απολαμβάνουν την προκλητική παροχή του «αναβαλλόμενου φόρου» ….

Σήμερα η κυβέρνηση προχωράει στην υπονόμευση / ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, στην ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων», στην ιδιωτικοποίηση υποδομών αρμοδιοτήτων του δημοσίου. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα διαπιστώσαμε στην πανδημία, στο έγκλημα των Τεμπών, στις, λεγόμενες «φυσικές» καταστροφές ( δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λ.π.). Τα ζούμε κάθε φορά που πληρώνουμε ακριβά για κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες για τα οποία έχουμε ήδη πληρώσει. Προκειμένου να μετατρέψει τους δημοσίους υπαλλήλους σε πειθήνια όργανα της αντιλαϊκής της πολιτικής η κυβέρνηση καταστέλλει συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα και επιστρατεύει την ψευδεπίγραφη «αξιολόγηση».

Τη «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζουν κυβέρνηση και κόμματα της «αγοράς»,, βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες, τη ζούμε κάθε μέρα. Είναι ανάπτυξη για τους λίγους και προϋποθέτει τσακισμένα δικαιώματα για τους πολλούς. Οι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών στη χώρα μας όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη αναδείχνουν ξεκάθαρα τους στόχους της ΚΑΠ ( Κοινή Αγροτική Πολιτική) που εξοντώνει τους μικρούς αγρότες υπέρ των εμπόρων & των βιομηχανιών τροφίμων. Την ίδια ώρα οι τιμές στα τρόφιμα εκτοξεύονται και η ποιότητά τους υποβαθμίζεται.

Οι αντίστοιχες αντιδραστικές αλλαγές σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αποδεικνύουν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας δεν είναι ευκαιριακή επιλογή της α ή β κυβέρνησης, αλλά καλά σχεδιασμένη φτωχοποίηση των εργαζομένων προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για μας, ανάπτυξη σημαίνει μετρήσιμη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων στη βάση της κάλυψης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι πολιτικές που «φουσκώνουν» τα ποσοστά κερδοφορίας μεγάλων επιχειρήσεων.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν παρά να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο. Η συσπείρωση στα σωματεία, η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η απομόνωση του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, η πρόταξη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, είναι ο δικός μας μονόδρομος. Σε αυτόν τον δρόμο δεν περισσεύει κανείς. Οι αγώνες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, οι αγώνες σε όλο τον κόσμο ενάντια στην διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την φτώχεια και τους πολέμους δείχνουν τον δρόμο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους δίκαιους αγώνες των αγροτών και των φοιτητών, όπως και σε κάθε αγώνα για το δικαίωμα στην δουλειά, στην μόρφωση, την υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες ,ενάντια στην πολιτική που γεννάει φτώχεια και πολέμους!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ 2024

Αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε :

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, τουλάχιστο στο ύψος του πληθωρισμού. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντι - ασφαλιστικών νόμων.

  • Σύγχρονα οργανογράμματα υπηρεσιών με θέσεις εργασίας ανά τμήμα και συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο ανά θέση. Απορρίπτουμε την ψευδεπίγραφη «αξιολόγηση» και την αντιδραστική στοχοθεσία.

  • Μαζικές προσλήψεις με σταθερές σχέσεις εργασίας. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για μισθωτούς συνταξιούχους με όριο ακίνητης περιουσίας.

  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση / εμπορευματοποίηση υγείας - παιδείας

  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

  • Να σταματήσουν , οι πλειστηριασμοί των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου.

  • Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

***

6. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου
 


ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ


ΣΤΗ ΣΥΡΟ , ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΛΙΜΑΝΙ) ΣΤΙΣ 10:30


ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ , ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΙΣ 10:30


Γράμμα σε γονείς με αφορμή την ΑΠΕΡΓΙΑ 28.2.24

 

Αγαπητοί γονείς των μαθητών & μαθητριών μας,                                              

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια συνεχή επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα όλων των κοινωνικών αγαθών με ιδιαίτερη ένταση στην υγεία και την παιδεία. Μοναδικός στόχος:  η μετατροπή τους σε εμπορεύματα.

Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης αφορά ολόκληρη την κοινωνία!

Ιδιωτικά πανεπιστήμια - Οι φοιτητές, τα παιδιά μας, βρίσκονται 7η εβδομάδα στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων συνοδεύεται από υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, καθώς, τα λεφτά που δίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια, θα μοιράζονται από το κράτος και στους επενδυτές των ιδιωτικών. Αυτό συνεπάγεται: δίδακτρα για τα δημόσια πανεπιστήμια (όπως για τα μεταπτυχιακά), κατάργηση των δωρεάν βιβλίων, υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών. Τα πολλών ταχυτήτων ΑΕΙ και κάθε είδους κολλέγια που θα δημιουργήσουν θα κατακερματίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και την αξία των πτυχίων υπονομεύοντας και το εργασιακό μέλλον των παιδιών μας.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει ότι σπουδάζει όποιος έχει οικονομική ευχέρεια και αποκλεισμός των παιδιών μας από τις πανεπιστημιακές σπουδές, από την ίδια τη μόρφωση, αλλά και από καλύτερη θέση στην εργασία.

Η κατάσταση στα δημόσια σχολεία δεν είναι καλύτερη. Ήδη το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται. Τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία που επικεντρώνονται στις δεξιότητες και όχι στη βαθιά γνώση, η εντατικοποίηση της ύλης και η λογική των διαπιστωτικών εξετάσεων (π.χ PISA) «φτωχαίνει» το σχολείο και το κάνει ξένο στα παιδιά και τις ανάγκες τους. Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και σε δασκάλους τάξης, μαθήματα ειδικοτήτων, υπεράριθμα τμήματα με 25-26 μαθητές και περικοπές τμημάτων και προσλήψεων είναι εικόνες από την καθημερινότητα των σχολείων.

Δραματική είναι και η μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Έτσι οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μένουν ακάλυπτες. Τμήματα ένταξης που θα έπρεπε να έχει κάθε σχολείο δεν λειτουργούν ακόμη κι εκεί που είναι ιδρυμένα και ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης μοιράζεται σε 1, 2, 3, 4 μαθητές/τριες αντί σε έναν. Την ίδια στιγμή, τα ειδικά σχολεία λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους, ενώ έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, κοπεί οι δωρεάν μετακινήσεις των μαθητών. Οι γονείς αναγκάζονται να κάνουν τεράστιες αποστάσεις για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, ή τα κρατάνε σπίτι  ή τα στέλνουν στο σχολείο της γειτονιάς πληρώνοντας ιδιωτικές παράλληλες στηρίξεις.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα της σχολικής στέγης και των υποδομών (αίθουσες προκάτ, συντήρηση σχολείων, ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια κλπ).

Η αξιολόγηση που διαφημίζει το ΥΠΑΙΘΑ, σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να τα βελτιώσει, αλλά έρχεται να κατηγοριοποιήσει και τελικά να συνδέσει με τη χρηματοδότησή τους, ακόμα και να κλείσει, σχολεία που θεωρεί μη αποδοτικά. Τα σχολεία καλούνται να χρηματοδοτηθούν από την τσέπη των γονέων ή από «ζητιανιά» σε χορηγούς και άλλους πελάτες με ανταλλάγματα φυσικά. Για υλικά, ρεύμα, πετρέλαιο, εξοπλισμό, προγράμματα, θα πρέπει να πληρώνουν οι γονείς.

Η αξιολόγηση του σχολείου, συνδέεται και με την επίδοση των μαθητών, αφού τα καλά σχολεία θα πρέπει να έχουν καλούς μαθητές. Έτσι αναπόφευκτα και τα καλά σχολεία θα διώχνουν τους «κακούς» μαθητές, με αποτέλεσμα αυτοί να ψάχνουν για σχολείο σε κοντινές ή μακρινές αποστάσεις, όπως συμβαίνει στα ιδιωτικοποιημένα δημοτικά των ΗΠΑ. Αξιολόγηση σημαίνει διαρκείς εξετάσεις, με αντίστοιχη εκτόξευση του άγχους των μαθητών. 

Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε ένα σχολείο γνώσης και ελευθερίας που δε διαχωρίζει αλλά ενώνει, δεν αποκλείει αλλά αγκαλιάζει! Δεν θα επιτρέψουμε να αποκλειστεί κανένα παιδί και κανένα σχολείο από τα ίσα δικαιώματα στη μόρφωση! Δε θα επιτρέψουμε να εξαρτάται η παιδεία από κανέναν χορηγό!

Πρόσφατη είναι η εξαγγελία Πιερρακάκη για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, μέσω εθνικού απολυτηρίου. Η δήθεν κατάργηση των πανελλήνιων θα γίνει με τριπλασιασμό των εξετάσεων. Το Εθνικό απολυτήριο θα αποκτάται από πανελλήνιου χαρακτήρα εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων και διορθωτές εκτός του σχολείου στην Α’ , Β’, Γ’ λυκείου σε όλα τα μαθήματα! Προβλέπεται η επέκταση διαπιστωτικών εξετάσεων τύπου PISA στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Μαθητές και γονείς «θα την πληρώσουν» με φροντιστήρια και άγχος.

Στην ίδια κατεύθυνση η υγεία υποβαθμίζεται και εμπορευματοποιείται. Ήδη ανακοινώνουν και τιμοκατάλογο για τις εγχειρήσεις στα δημόσια νοσοκομεία! Συγκοινωνίες, ρεύμα και νερό χάνουν την έννοια του κοινωνικού αγαθού και υποτάσσονται στην κερδοφορία των ιδιωτών στους οποίους εκχωρούνται, ενώ την ίδια ώρα υποβαθμίζονται και ακριβαίνουν οι υπηρεσίες !

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  φέρνουν ακρίβεια-θάνατο -υποβάθμιση!              

Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας και απαιτούμε δικαίωση και δικαιοσύνη!

Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη κλείνει ένας χρόνος ατιμωρησίας από το έγκλημα στα Τέμπη όπου 57 νέα παιδιά και συνάνθρωποί μας έχασαν άδικα τη ζωή τους. Σε αυτόν τον χρόνο, όχι μόνο δεν έχουν αναδειχθεί οι ευθύνες, αλλά έχουν βγάλει από τη συζήτηση την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων που στο κυνήγι του κέρδους απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή.

Όλες & όλοι υποφέρουμε από την ακρίβεια και το μισθό που δε φτάνει «να βγει ο μήνας». Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύεται καθημερινά κι ενώ οι αγρότες πουλάνε κάτω από το κόστος, εμείς αγοράζουμε σε 4πλάσια τιμή. Αντίθετα τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα supermarket, τις βιομηχανίες φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων σπόρων και τροφίμων πολλαπλασιάζονται ασύλληπτα.

Την ίδια στιγμή οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι μετά από τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις. Είδαμε 40 ευρώ αύξηση στους μισθούς μας σε αντιστάθμισμα των 400 ευρώ περικοπών!

Αγαπητοί γονείς,

είμαστε κομμάτι μιας κοινωνίας που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

Ζούμε ό,τι ζείτε, είμαστε μαζί κι όχι απέναντι!

Την Τετάρτη  28 Φλεβάρη 2024 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  και αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ για δημόσια δωρεάν παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια, κοινωνικά αγαθά αποκλειστικά δημόσια, για όλους/ες, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μόνιμη δουλειά για όλους και όλες!

 *** 


5. Σύλλογος Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Σύρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Ένα χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Κανένας δεν έχει απολογηθεί για την απαξίωση των δημόσιων δομών, των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος κρίσιμων υποδομών του Δημοσίου, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Εμείς πρώτοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που επιφέρει στην ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των δημόσιων υποδομών.

Εδώ στην Σύρο γίναμε αυτές τις ημέρες για άλλη μια φορά, μάρτυρες της περιπέτειας συμπολίτη μας, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και επειδή δεν υπάρχει πλέον ελικόπτερο στην Σύρο, διακομίστηκε σε Νοσοκομείο της Αθήνας με ιδιωτικό πλωτό μέσο, το οποίο ήρθε από την Νάξο, και τον μετέφερε στην Μύκονο από όπου μετακινήθηκε με αεροπλάνο για την Αθήνα, με ό,τι συνέπειές είχε αυτό στην μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του. Τους τελευταίους 7 μήνες, οι διοικούντες των αρμόδιων υπουργείων μας διαβεβαιώνουν ότι δεν κινδύνεψε κανείς και ότι όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν επαρκώς. Σε όλες αυτές τις διακομιδές που αφενός γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και αφετέρου ο ασθενής κάνει τον γύρο των Κυκλάδων πριν φτάσει στο Νοσοκομείο προορισμού, έχει διερευνήσει κάνεις τις επιπτώσεις στην πορεία της υγείας του ασθενή, εξαιτίας όλης αυτής της επιπλέον ταλαιπωρίας; Ή για τις επιπτώσεις της απουσίας των γιατρών του Νοσοκομείου που τον συνοδεύουν οι οποίοι αναγκάζονται να επιστέψουν την άλλη μέρα με το πλοίο της γραμμής.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) παραμένει με ένα γιατρό (από τους τέσσερεις προβλεπόμενους) ενώ τα Τμήματα Τεχνητού Νεφρού και το Παθολογικό δουλεύουν ακόμη επειδή γιατροί που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, δέχτηκαν να παρατείνουν την παραμονή τους για ένα χρόνο ακόμη. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο Νοσοκομείου Σύρου, το 75% (3/4) των περιστατικών που προσέρχονται στο ΤΕΠ, διεκπεραιώνονται χωρίς να εξεταστούν από ειδικό Ιατρό!

Ακόμη και όταν κάποιες από τις κενές θέσεις προκηρύσσονται τελικά, σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτονται, προφανώς λόγω του δυσανάλογα υψηλού, σε σχέση με τον μισθό, κόστους ζωής στην Σύρο, ενώ ακόμα και όσοι έρχονται, προσπαθούν διακαώς να φύγουν. Ένας νεοδιόριστος νοσηλευτής, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 680 ευρώ καθαρά τον μήνα.

Η κυβέρνηση, αντί να αυξήσει τους μισθούς, ως λύση προαναγγέλλει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με την υλοποίηση των απογευματινών χειρουργείων (με τι προσωπικό άραγε;), την απασχόληση των γιατρών του δημόσιου τομέα, εκτός δημοσίου (προφανώς εις βάρος των δημόσιων νοσοκομείων) προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματα τους καθώς και την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα επιλέγει να προχωρήσει με εργολάβους στο τομέα της καθαριότητας, της σίτισης, και της φύλαξης ενώ αποδεδειγμένα πλέον (βάση οικονομοτεχνικών μελετών) αποδεικνύεται ότι οι εργολάβοι κοστίζουν τουλάχιστον 40% περισσότερο, στο Ελληνικό Δημόσιο. Το παραπάνω το αναφέρουμε ως στοιχείο για τους αφελείς που πιστεύουν ότι όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για δημοσιονομικούς λόγους.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα την Τετάρτη 28-2-24

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28-2-24 και ώρα 10:30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (λιμάνι)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Άμεση κάλυψη των κατεπειγουσών αναγκών του Νοσοκομείου για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατακόρυφη αύξηση των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης την περίοδο του Πάσχα και του Καλοκαιριού

-Στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

-Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων

-Ένταξη στα ΒΑΕ

-Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία

-Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

-Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού

-Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

-Αύξηση Μισθών. Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.

-Διπλασιασμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς με παράλληλη ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες

-Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές μεταφορές, σιδηροδρομικές ακτοπλοϊκές, αεροπορικές και οδικές, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή μία ασήμαντη παράμετρο στον υπολογισμό του κόστους.

-Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να επανέλθει ο Δημόσιος χαρακτήρας σε όλες τις Υποδομές

-Απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους και τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες. Καμία συγκάλυψη! Κανείς να μην επιτρέψει να επαναληφθεί τέτοιο έγκλημα.


***
 
4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (καλύπτεται από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας του, την ΠΟΕ-ΟΤΑ)


 ***
 
 

 
3. Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

στη Σύρο στις 10:30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

στη Μύκονο στις 11:00 μπροστά στο Δημαρχείο Μυκόνου

 

Στις 27 Φλεβάρη εκδικάζεται η αγωγή του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στην απεργία-αποχή ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς θύματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Απαιτούμε να σταματήσουν να συγκαλύπτουν το έγκλημα!

Ο μισθός εξανεμίζεται και «δε βγαίνει ο μήνας»! Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύεται καθημερινά κι ενώ οι αγρότες  πουλάνε κάτω από το κόστος, εμείς αγοράζουμε  σε 4πλάσια τιμή.  Αντίθετα τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα supermarket, τις βιομηχανίες φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων σπόρων και τροφίμων πολλαπλασιάζονται ασύλληπτα.

Μας κοροϊδεύουν με 40€ αύξηση όταν έχουμε χάσει 400€ το μήνα από μνημονιακές περικοπές.

Η  φορολογία μας αυξάνεται - και οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι – όταν  οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσσονται .

Οι υπηρεσίες ακριβαίνουν και πρέπει να πληρώνουμε για βασικά κοινωνικά αγαθά που ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται. (Παιδεία, Υγεία, μεταφορές)

Η κατοικία ακριβαίνει και η επίθεση-αρπαγή κατοικιών από επενδυτές,  τράπεζες funds δεν έχει τέλος.  Δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν.  Οι τιμές ενοικίων απογειώνονται.

Συνεχίζεται το χτύπημα συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσω της βιομηχανίας των πειθαρχικών διώξεων των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών, απόλυση στο ΕΚΠΑ και την καταστολή με ΜΑΤ και εισαγγελείς.

Λένε   δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις αλλά δίνουν 50 δις τα τελευταία 10 χρόνια για εξοπλισμούς και χρηματοδοτούν  στρατιωτικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας στην υπηρεσία του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ και των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ  ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Τα ΑΕΙ ιδιωτικοποιούνται δηλ. Θα σπουδάζουν όσοι «τα έχουν» , τα δημόσια θα υποβαθμιστούν- υποχρηματοδοτηθούν και θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - δίδακτρα & χορηγούς.

Επέκταση ιδιωτικοποίησης σε όλη την Παιδεία. Ακολουθεί νόμος για Α΄ Βάθμια & Β΄ Βάθμια εκπαίδευση με ελεύθερη επιλογή σχολείου, voucher, εθνικό απολυτήριο με τράπεζα θεμάτων σε όλα τα μαθήματα. 

Αξιολόγηση : Ξεκίνησαν νέο γύρο προώθησης της αξιολόγησης από τους διευθυντές σχολείων στα άλλα πεδία, το Α2 και το Β, όπως ονομάζουν το νέο Γολγοθά που περιμένει τους νεοδιόριστους και όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για να φέρουν πιο κοντά τις επιδιώξεις της αξιολόγησης  να συνδεθεί  δηλ. με μισθούς, πριμ παραγωγικότητας, άρση της ακώλυτης μισθολογικής, υπηρεσιακής και βαθμολογικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών και προπαντός της ίδιας της μονιμότητας.

Έρχεται γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών μαζί με προσοντολόγιο.

Όλα αυτά δεν είναι αποσπασματικά μέτρα, αλλά εντάσσονται σε μια συνολική αντιεκπαιδευτική επίθεση διάλυσης  της δημόσιας εκπαίδευσης που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) πάντα σε συμφωνία με τις οδηγίες και τις πολιτικές ΕΕ, ΟΟΣΑ, εργοδοτικών οργανώσεων. Θέλουν να δώσουν βορά τη δημόσια εκπαίδευση στις «ανάγκες» της αγοράς δηλαδή στους στόχους κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

Η 28η Φλεβάρη να σηματοδοτήσει τον αναγκαίο κοινό αγώνα όλων των αγωνιζόμενων με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για πραγματικές αυξήσεις -  ζωή  με αξιοπρέπειαενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (μεταφορές, υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, κλπ) που οδηγεί σε εγκλήματα, βάζοντας το κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!

Αγωνιζόμαστε για :

Να μην ψηφιστεί το νσχ. για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.  Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες/όλους.

Να σταματήσει η αξιολόγηση, να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο  της αξιολόγησης,

Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων.

Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της τεχνικής εκπαίδευσης.

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με πτυχίο και ολόκληρη προϋπηρεσία, κατάργηση ν.4589 (προσοντολόγιο).Αάμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.

Αύξηση μισθών στα 1200 για τον νεοδιόριστο!   Επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε& των δώρων!   Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλες/ όλους. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 58 έτη ηλικίας (55 για τις γυναίκες). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Κατρούγκαλου-Βρούτση, κλπ)

Μέτρα κατά της ακρίβειας: κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του  ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής,

Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Χαμηλά ενοίκια. Προστασία της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις! Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια, πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Καμιά δίωξη – Όχι στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που δημιουργούν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου, του  ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Λεφτά για δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία, ασφαλείς συγκοινωνίες, πολιτισμό, στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων και αγροτών και όχι για στρατιωτικές δαπάνες και συμμετοχή σε αποστολές. Να  σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

***

 
 

 2. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων

 

28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

και καλούμε συναδέλφισσες και συνάδελφους να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στη Σύρο, στις 10.30, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση N. Αιγαίου.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη γινόμαστε ξανά η φωνή των νεκρών, που περιμένουν ακόμα να αποδοθούν ευθύνες στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ κι όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, που έκαναν τον σιδηρόδρομο πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες και ρώσικη ρουλέτα για την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουμε τους δρόμους, όπως κάναμε έναν χρόνο πριν. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η Hellenic Train κι ο ΟΣΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, πάντα σύμφωνα με την ευρωενωσιακή κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Γινόμαστε η φωνή των 179 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να βγάλουν το μεροκάματο, στην Ελλάδα του 2023. Η φωνή που καταγγέλλει ότι όσο οι μεγαλοεργοδότες θα μετράνε κέρδη, εμείς θα μετράμε απώλειες. Με την απεργία στις 28 Φλεβάρη απαντάμε στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με την πολιτική της μετέτρεψε τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονες γαλέρες αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη μεγαλοεργοδοσία κι εκτεθειμένους τους εργαζόμενους. Απαντάμε με συλλογικό, μαζικό κι οργανωμένο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, απαιτώντας την προστασία της υγείας και της σωματικής μας ακεραιότητας, ενάντια στην αντιμετώπιση τους από τη μεγαλοεργοδοσία ως κόστος, που θα προσπαθήσει να αποφύγει, έχοντας τη βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να ελεγχθεί ποτέ.

Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πατώντας στο αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να τσακίζει το εισόδημα μας. Ενωνόμαστε και παλεύουμε σε κάθε χώρο δουλειάς για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς, αφού η ακρίβεια δυναμώνει και το λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τα έξοδα που τρέχουν και τις ανάγκες μας σε βασικά είδη, τρόφιμα, ρεύμα. Είναι ξεκάθαρο πως, όποια μικρή αύξηση κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, αυτή θα εξανεμιστεί αμέσως λόγω της ακρίβειας. Είναι φανερό πως τα μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τάχα την ακρίβεια, αποτελούν κοροϊδία κι αναπαράγουν τις αιτίες της φτώχειας μας. Έχουμε προ πολλού αντιληφθεί πως, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες των αρμόδιων υπουργών, ούτε οι τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης μειώνονται ουσιαστικά, ούτε καταργούνται οι έμμεσοι φόροι, όπως είναι ο ΦΠΑ, που για τον λαό θα ήταν μεγάλη κι άμεση ανακούφιση, ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται πραγματικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, προχωρούν κανονικά χιλιάδες πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών για λογαριασμό των διάφορων «αρπαχτικών» κι άνθρωποι του μόχθου χάνουν το βιός τους υπό την απειλή των κατασταλτικών μηχανισμών. Με την απεργία στις 28 Φλεβάρη απαντάμε δυναμικά στο νέο κύμα πλειστηριασμών, που παίρνει τα σπίτια ακόμα κι από οικογένειες χαμηλοσυνταξιούχων και ΑΜΕΑ.

Στις 28 Φλεβάρη διαδηλώνουμε μαζί με τα παιδιά μας, τους μαθητές και φοιτητές, που απαιτούν δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο κι ασφαλές σχολείο και πανεπιστήμιο απορρίπτοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί πλήρως το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, να υποβαθμισθεί περαιτέρω η αξία των πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να ανοίξει ο δρόμος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να εισαχθούν δίδακτρα στα δημόσια προσθέτοντας ακόμη ένα βαρίδι στην πλάτη του λαού.

Με την απεργία στις 28 Φλεβάρη διεκδικούμε μαχητικά:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων κι επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας, κοκ.

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση του κατώτατου στα 900€, ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, καθολική επαναφορά των τριετιών με ενσωματωμένη την περίοδο 2012 - 2023.

  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.

  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με τήρηση των αργιών κι υποχρεωτική την κυριακάτικη αργία, χωρίς εξοντωτικά ωράρια εργασίας κι απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς ελαστικές μορφές απασχόλησης (συμβάσεις μίσθωσης έργου - μπλοκάκι, συμβάσεις μηδενικών ορών, εκ περιτροπής, μερικής ή κατά παραγγελία απασχόλησης, κ.α.).

  • Καμία παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.

  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ρεύμα, πλαφόν στις τιμές ενέργειας και καυσίμων. Καμία σκέψη για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού.

  • Ασφαλείς, τακτικές και φθηνές ακτοπλοϊκές κι αεροπορικές μεταφορές από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, βρεφικά, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α., και πλαφόν στις τιμές τους.

  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

  • Κατάργηση για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά του ληστρικού ΕΝΦΙΑ.

  • Απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν, σύγχρονες κι ολοκληρωμένες σπουδές, εξασφάλιση στους φοιτητές δωρεάν σίτισης, πρόνοιας και στέγασης. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους κι απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους, των δωρεάν ιατρικών, διαγνωστικών, εργαστηριακών, προληπτικών εξετάσεων, όλων των απαιτούμενων φαρμάκων κι εμβολίων. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, καμιά κλινική, κανένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και να επαναλειτουργήσει πλήρως το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων, από τους διεθνείς δολοφονικούς συνασπισμούς, απόσυρση από τη χώρα μας των ξένων στρατευμάτων και βάσεων, κατάργηση των ΝΑΤΟϊκών δαπανών κι επαναπατρισμό των δυνάμεων μας που επιχειρούν εκτός συνόρων.

  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, στις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές. Άμεση λήψη από το κράτος ουσιαστικών μέτρων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής κι αντισεισμικής προστασίας.

  • Κατάργηση του αίσχους των πλειστηριασμών των πρώτων - κύριων κατοικιών, αυξημένη επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης σε αυτό το καθεστώς.

    *** 

1. ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Στις 28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

για την αξιοπρέπειά μας, τους μαθητές μας,

το εργασιακό μας παρόν και μέλλον

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ως εδώ!

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Μια σειρά επιλογών και παραλείψεων της κυβέρνησης, συστηματική εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και ένας συνδυασμός «μικρής» και μεγάλης διαφθοράς οδήγησαν στο τρομερό δυστύχημα και στον θάνατο 57 ανθρώπων. Οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, αφήνοντας μία διαρκή - ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή. Δίνουμε το παρών στον αγώνα ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτε να μην συγκαλυφθεί, για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Ένα χρόνο μετά η οργή και τα αιτήματα εκατομμυρίων ανθρώπων που διαδήλωσαν, ζητώντας την διερεύνηση των αιτιών και την τιμωρία των ενόχων παραμένουν επίκαιρα στην πανεργατική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα, οι μισθοί φτώχειας συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς αποδείχτηκε περίτρανα η κοροϊδία της κυβέρνησης με τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» των 35 και 40 ευρώ από τον Γενάρη του 2024. Η ακρίβεια εξαντλεί τους εργαζομένους πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι στους επίσημους δείκτες σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθούς και στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια σε καύσιμα, τροφή και στέγη.

Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα συναντιέται χρονικά με τις καταλήψεις των φοιτητών και τα μπλόκα των αγροτών.

Και γιατί να απεργήσω τώρα; Αυτοί δεν ακούνε με τίποτα. Θα χάσω και το μεροκάματο!

Όλοι και όλες βράζουμε στο ίδιο «βαρέλι» της οικονομικής ανέχειας, αυτός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αγωνιζόμαστε. Σήμερα, διακυβεύονται οι ίδιες οι ζωές μας. Η ασφάλειά μας μέσα στα σχολεία και έξω από αυτά. Η δυνατότητα να ζούμε με αξιοπρέπεια από τους μισθούς μας, να υπάρχει δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους. Να εργαζόμαστε και να επιτελούμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο μέσα στα σχολεία μας.

Στις 27 Φλεβάρη εκδικάζεται η αγωγή του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση. Στις 29 Φλεβάρη, κατά πάσα πιθανότητα, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Στις 28 Φλεβάρη κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Για εκείνη τη μέρα, πλήθος Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, σωματείων του ιδιωτικού τομέα έχει κηρύξει απεργία. Με το κεντρικό αίτημα «Τα κέρδη τους ενάντια στις ζωές μας» και «αυξήσεις για όλους τώρα», «όχι στην ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας» .

Και με μια απεργία τι θα βγει;

Μια απεργία μαζική με δεκάδες χιλιάδες απεργούς στον δρόμο είναι μεγάλη υπόθεση. Και μάλιστα μέσα στο καμίνι των αγώνων των αγροτών και του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Αρκεί να μη σταματήσουμε εκεί. Από όσους φορείς όμως κήρυξαν απεργία για τις 28 Φλεβάρη έχουμε απαιτήσεις. Επιδιώκουμε υπεύθυνα και συλλογικά να διαμορφωθεί ένα συλλογικό αγωνιστικό σχέδιο. Που δεν θα έχει την επόμενη αγωνιστική ημερομηνία μετά από δύο μήνες.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα στο επιστημονικό μας αντικείμενο. Για να γίνουν χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί ώστε να καλυφθούν όλες εκπαιδευτικές – μορφωτικές ανάγκες, για να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Για να μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για να μην ξαναζήσουμε γεγονότα όπως των Σερρών με τον νεκρό μαθητή μας.

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι να μπορούμε να ζούμε από τον μισθό μας με αξιοπρέπεια και όχι να είμαστε οικονομικά εξαθλιωμένοι.

Οι Σύλλογοί μας καλούν όλες και όλους να συμμετέχουμε στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου για την :

-Αποκάλυψη και τιμωρία των ενόχων για το έγκλημα των Τεμπών

-Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία

-Αύξηση μισθών 10% στο δημόσιο και επαναφορά των δώρων

-Κατάργηση της αντιεπιστημονικής αξιολόγησης Κεραμέως που κατηγοριοποιεί σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές με σκοπό να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης

-Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μόνιμων εκπαιδευτικών

-Άμεση επίλυση όλων των ειδικών ζητημάτων των Νηπιαγωγείων και των συναδέλφων νηπιαγωγών

-Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών :

  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Πάρου - Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»
  • Σύρου - Τήνου - Μυκόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου