16 Φεβρουαρίου 2024

Συλλογή υπογραφών: Να μη καταθέσει στο δικαστήριο η 12χρονη επιζώσα του κυκλώματος τράφικινγκ του Κολωνού


Κάλεσμα σε επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της πρόνοιας και της παιδικής προστασίας, σε συνυπογραφή και εγρήγορση προκειμένου να ξεριζωθούν οι κακοποιητικές πρακτικές εις βάρος της ανήλικης επιζώσας trafficking και παιδοβιασμού από τον Κολωνό. Να μη γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για μια ακόμη καταθέση της 12χρονης, που θα οδηγήσει στον επανατραυματισμό της μετά από τουλάχιστον πέντε καταθέσεις που έχει δώσει στον πλήρως ακατάλληλο χώρο της ΓΑΔΑ.

Πάνω από ένα χρόνο, η ελληνική πολιτεία και οι θεσμοί της αποτυγχάνουν συστηματικά να προστατεύσουν το 12χρονο θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον Κολωνό, από την επαναθυματοποίηση. Συγκεκριμένα, το 12χρονο κορίτσι:

Ι) στερήθηκε του δικαιώματός του να καταθέσει όσα γνώριζε για την εκμετάλλευσή της στο αναπτυξιακά κατάλληλο, επιστημονικά επαρκές και προστατευμένο περιβάλλον του Σπιτιού του Παιδιού, όπως προβλέπει ο Νόμος για τα ανήλικα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων. Στο Σπίτι του Παιδιού, εξειδικευμένοι κοινωνικοί επιστήμονες συνεργάζονται με το παιδί για να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση που το αφορά. Η κατάθεση του παιδιού λαμβάνει χώρα βάσει επιστημονικά έγκριτων πρωτοκόλλων συνέντευξης και σε χώρους που είναι αναπτυξιακά κατάλληλοι για ανήλικα θύματα βίαιων εγκλημάτων. Η κατάθεση βιντεοσκοπείται ώστε το παιδί να μην είναι αναγκασμένο να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα τραυματικά γεγονότα που έχει βιώσει, δεδομένου ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο το παιδί αναβιώνει το τραύμα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί φράγματα στη θεραπευτική διαδικασία και τη διαδικασία επανένταξης του παιδιού σε μια ασφαλή και συναισθηματικά ευημερούσα καθημερινότητα. Αντί όλων αυτών, το 12χρονο κορίτσι μέσα στο διάστημα του ενός έτους, έχει δώσει τουλάχιστον πέντε καταθέσεις, με παρόντες εκπροσώπους της Αστυνομίας, στο τρομακτικό για ένα παιδί χώρο της ΓΑΔΑ, με πρωτόκολλα άλλα από αυτά που ενδείκνυνται για την εξέταση παιδιών-μαρτύρων, χωρίς να βιντεοσκοπούνται οι καταθέσεις της.

Εγείρονται πολλά ερωτήματα ως προς το γιατί προτάχθηκε το να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο η Αστυνομία στη διαχείριση της συμμετοχής του παιδιού στις διαδικασίες της δικαιοσύνης στις οποίες έπρεπε να συμμετάσχει, και δεν προτάχθηκε η ταυτότητα του θύματος, και κατά κύριο λόγο η ανηλικότητα, για να αποφασιστούν οι άνθρωποι και οι μέθοδοι συλλογής πληροφοριών από το 12χρονο κορίτσι. Η παιδοκεντρική και θυματοκεντρική προσέγγιση αυτό θα πρότασσε ως γνώμονα των όποιων αποφάσεων. Αυτά προτάσσουν και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη και τα ελάχιστα πρότυπα προστασίας των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, αλλά και η διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού – όλα τα παραπάνω κείμενα έχουν κυρωθεί ως Νόμοι του ελληνικού κράτους.

ΙΙ) εκτέθηκε σε νέους κινδύνους από τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών της δεδομένων. Σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων, είναι απαραίτητη η πλήρης μυστικότητα αναφορικά με την ταυτότητα, την κατοικία και άλλα προσωπικά στοιχεία του θύματος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, το θύμα γίνεται προσβάσιμο στους εκμεταλλευτές της, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να το επαναπροσεγγίσουν, να το εκδικηθούν, να το τρομοκρατήσουν. Το αυτό επιβάλλεται για τα οικεία πρόσωπα του θύματος. Αντ’ αυτού, διέρρευσε μέρος της κατάθεσης του θύματος στα ΜΜΕ κατά παράβαση της εγγυοδοτικής λειτουργίας της αρχής της μυστικότητας, χωρίς μάλιστα την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών και του ΕΣΡ. Δημοσιοποιήθηκε η φωτογραφία του θύματος, λεπτομέρειες για την οικογένειά του, την κατοικία τους, κτλ. Ως εάν ο σκοπός ήταν ακριβώς να αφεθεί η 12χρονη βορά σε όσες και όσους είχαν συμφέρον να την εκδικηθούν, να την τρομοκρατήσουν, να διασύρουν την ίδια και την οικογένειά της, προς ίδιο όφελος.

Εξάλλου, η ελληνική πολιτεία και οι θεσμοί της είχαν αποτύχει να προστατεύσουν το παιδί από την σεξουαλική εκμετάλλευση σε πρώτο χρόνο. Η παιδική προστασία είναι βάσει νόμου ευθύνη του Κράτους. Το Κράτος, όμως, έχει εκχωρήσει πολλά χρόνια τώρα το Σύστημα παιδικής προστασίας σε ιδιώτες, και έχει σταδιακά αποδυναμώσει τις λίγες δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, μέσω μηδαμινής χρηματοδότησης, σοβαρής υποστελέχωσης και ανεπαρκούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών. Οι ιδιώτες αρνούνται συστηματικά να εναρμονιστούν με το θεσμικό πλαίσιο που θέτει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, και το Κράτος δεν επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι γειτονιές μας δεν υποστηρίζονται από κοινοτικές δομές κοινωνικής φροντίδας, υποστήριξης των οικογενειών και παιδικής προστασίας. Τέτοιες δομές, στελεχωμένες με κατάλληλες και επαρκείς σε αριθμό επαγγελματίες, εκπαιδευμένες σε σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία και μεθόδους, θα ήταν τα μάτια και τα αυτιά της πολιτείας στις γειτονιές. Θα ήταν ένα σημείο αναφοράς για εμάς, τους πολίτες, να αναφέρουμε ανησυχίες μας και για τα παιδιά να εκμυστηρευτούν την βία που μπορεί να βιώνουν. Πολλά σοβαρά και βίαια εγκλήματα θα είχαν προβλεφθεί. Δεν θα είχαν συμβεί ποτέ.

Εν κατακλείδι, η ελληνική πολιτεία δεν διασφάλισε με κανέναν τρόπο και συνεχίζει να μην διασφαλίζει το βέλτιστο συμφέρον του 12χρονου θύματος, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Αντ’ αυτού, τις έχει στερήσει βασικά δικαιώματα που της αναγνωρίζονται από τον Νόμο: το δικαίωμα στην ασφάλεια και την προστασία από την επαναθυματοποίηση, το δικαίωμα στην ανάπτυξη και την ευημερία, το δικαίωμα της ουσιαστικής και αναπτυξιακά κατάλληλης συμμετοχής στις διαδικασίες που την αφορούν, το δικαίωμα της προστασίας από κάθε μορφή διάκρισης, μεταξύ άλλων.

Ζητούμε: Μια δίκαιη και με διαφάνεια δίκη.

Να μην υποστεί για πολλοστή φορά το παιδί το μαρτύριο άλλης μίας κατάθεσης, που ισούται με αναβίωση όλων των τραυματικών γεγονότων που υπέστη στα χέρια των εκμεταλλευτών της. Εξάλλου, η διεκδίκηση των κατηγορούμενων για επανάληψη της κατάθεσης σε μια τέτοια υπόθεση μόνο την πρόθεσή τους για αποδιοργάνωση και ψυχική εξουθένωση του θύματος καταδεικνύει. Εκδίκηση και τρομοκρατία, προς ίδιον όφελος. Οι περαιτέρω καταθέσεις για δήθεν αναπάντητα ερωτήματα ενέχουν επιπλέον τον κίνδυνο της επιμόλυνσης, ακόμα και της καταστροφής της μνήμης, καθώς πρόκειται για έναν μηχανισμό ιδιαίτερα περίπλοκο και εξαιρετικά εύθραυστο, οδηγώντας σε αντίθετα αποτελέσματα. Αν τα στοιχεία που έως σήμερα έχουν συλλεχθεί κριθούν ως ανεπαρκή, το λάθος βαρύνει τα πρόσωπα που αποφάσισαν να μην ισχύσει ο νόμος για την κατάθεση και τους επαγγελματίες που ανέλαβαν αυτή την διαδικασία.

Τυχόν αποδοχή εκ μέρους του δικαστηρίου του αιτήματος υπεράσπισης θα αποτελέσει σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού και θα αντιτίθεται στην επιστήμη και στο Δίκαιο.

Είμαστε εδώ και θα είμαστε έως ότου αποδοθεί η δικαιοσύνη, όπως την εννοεί η κοινωνική συνείδηση και οι σαφείς νομικοί κανόνες.

Παραμένουμε δίπλα στην επιζώσα, προστατεύοντάς την, με όλες μας τις δυνάμεις!

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ για επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της πρόνοιας και της παιδικής προστασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου