Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στο Όσλο. Ακτιβιστές έχουν τυλιχτεί σε λευκά σεντόνια και έχουν ξαπλώσει στο έδαφος. |
Λίγες ώρες μετά το άρθρο παρέμβαση της οργάνωσης Article 19 για την Ελευθερία της έκφρασης που αφορούσε το φαινόμενο της τρομακτικής λογοκρισίας στη Δυτική Ευρώπη για τα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα αλλά και τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ο λογαριασμός της οργάνωσης στο Χ εξαφανίστηκε ΑΡΘΡΟ 19 Ο λογαριασμός Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο X ανεστάλη χθες το βράδυ, έγραψε το Media Freedom Rapid Response (MFRR) δηλώνοντας πως
Η κοινοπραξία MFRR στέκεται αλληλέγγυα με το ARTICLE 19, του οποίου ο λογαριασμός X ανεστάλη και καταδικάζοντας την εξέλιξη αυτή η οποία θεωρείται ως “επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης”. Ο οργανισμός Article 19 έγραψε πως δεν έλαβε εξηγήσεις για την αναστολή του λογαριασμού του. “Η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της δουλειάς μας. Στη μακροπρόθεσμη συνηγορία μας, έχουμε τονίσει σταθερά τη σημασία της διαφάνειας της πλατφόρμας και έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυθαίρετη κατάργηση περιεχομένου και την έλλειψη ορθής διαδικασίας”, τονίζει.
Στην κεντρική σελίδα του οργανισμού αναρτήθηκε ρεπορτάζ με τίτλο “Δυτική Ευρώπη: Ναι, ακόμη και σε καιρό πολέμου, προστατέψτε το δικαίωμα διαμαρτυρίας και διαφωνίας”.
Αναδημοσίευση του άρθρου:
Το ΑΡΘΡΟ 19 ανησυχεί βαθύτατα για τις ενέργειες και τη ρητορική πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που κινδυνεύουν να μην υπερασπιστούν τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Παλαιστίνης/Κατεχόμενων Εδαφών. Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, να αναγνωρίσουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα δικαιώματα στην προστασία των δημοκρατιών σε περιόδους σύγκρουσης.
Με αυτά τα ζωτικά δικαιώματα έχουμε όλοι τη δυνατότητα να λογοδοτούμε τις κυβερνήσεις μας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Παρέχουν ελέγχους και ισορροπίες για την υπέρβαση των στελεχών και έχουν κερδίσει δύσκολα. Δεν πρέπει να θυσιάσουμε αυτές τις αξίες με βάση τον φόβο της διαφωνίας. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες όπου οι δημοκρατικές αξίες συνήθως υπερασπίζονται μέχρι το τέλος, βλέπουμε ανησυχητικές αντιδράσεις στην τρέχουσα κρίση.
Στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 200 κρατήθηκαν όμηροι. Από τις 8 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF). Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση λόγω της συνεχιζόμενης πολιορκίας, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα ή ιατρικές προμήθειες.
Ο τρόμος που εκτυλίσσεται στη Γάζα τροφοδοτεί βαθιά ανησυχία στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο και πολλές πόλεις έχουν δει τεράστιες πορείες που διαδηλώνουν αλληλεγγύη με τους αμάχους στην Παλαιστίνη και ζητούν τον τερματισμό της βίας. Είδαμε τόσο τις αραβικές όσο και τις εβραϊκές κοινότητες να στέκονται δίπλα-δίπλα, ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου «για χάρη της ανθρωπότητας».
Εν τω μεταξύ, διάφοροι πολιτικοί χρησιμοποιούν την κατάσταση για να σπείρουν περαιτέρω διχασμό μεταξύ των εκλογικών σωμάτων που εκπροσωπούν. Άλλοι έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις θέσεις των κομμάτων τους. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θεσπίσει περιορισμούς ως απάντηση στην κατακόρυφη αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για βία κατά των μουσουλμάνων και των τζαμιών και των επιθέσεων σε συναγωγές. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει πολλές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και έχουν συλλάβει δεκάδες άτομα, επικαλούμενη την ανάγκη να αποτραπεί η υποκίνηση βίας ή μίσους. Η Γαλλία και η Γερμανία, όπου ζουν οι μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνουν ιδιαίτερα υψηλές εντάσεις. Ορισμένες διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν επίσης στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη και σε πολλές πόλεις της Ελβετίας.
Περιορισμοί στη Γερμανία
Η Γερμανία απαγόρευσε προληπτικά πολλές συγκεντρώσεις για την υποστήριξη της Παλαιστίνης, ορίζοντας την απόφασή της ως απάντηση στην αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων και των ανησυχιών για τη δημόσια ασφάλεια και ως μια κίνηση για να αποτρέψει τον «δημόσιο εορτασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς» της 7ης Οκτωβρίου. Οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών είχαν ως αποτέλεσμα μαζικές συλλήψεις και τραυματισμούς τόσο διαδηλωτών όσο και αντιδιαδηλωτών. Υπήρξαν αναφορές για χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία, για παράδειγμα η σύλληψη μιας γυναίκας που παρέλασε με ένα αντιπολεμικό μήνυμα , σπρώχνοντας τους ανθρώπους στο έδαφος ή σβήνοντας κεριά αναμμένα στη μνήμη των σκοτωμένων αμάχων. Στις 13 Οκτωβρίου, η αστυνομία, μαζί με την εισαγγελία του Βερολίνου, δήλωσε ότι το σύνθημα « Από το ποτάμι στη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη » πρέπει να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα . Οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν μια συγκέντρωση «Ειρήνη στη Μέση Ανατολή» στις 22 Οκτωβρίου, επειδή είπαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «στασιαστικά, αντισημιτικά επιφωνήματα» και «εξύμνηση της βίας» και στη συνέχεια να προκαλέσει βία.
Την ίδια μέρα, οι εκπαιδευτικές αρχές στο Βερολίνο ενημερώθηκαν ότι τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν στους μαθητές να φορούν την παλαιστινιακή σημαία, κασκόλ keffiyeh και αυτοκόλλητα «ελεύθερη Παλαιστίνη». Τα πανό που αναφέρονται στη γενοκτονία ή το Ολοκαύτωμα μπορεί να είναι αρκετός λόγος για τη σύλληψη ή τη σύλληψη ενός διαδηλωτή. Δεν πρόκειται για πρωτοφανείς ενέργειες αλλά για κλιμάκωση των προηγούμενων περιορισμών στην ελευθερία του συνέρχεσθαι. Προηγουμένως, οι αρχές του Βερολίνου απαγόρευσαν επίσης τις διαδηλώσεις για την Ημέρα Nakba και συνέλαβαν πολλούς από αυτούς που βγήκαν στους δρόμους παρά την απαγόρευση.
Περιορισμοί στη Γαλλία
Στη Γαλλία, ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin ανακοίνωσε στις 12 Οκτωβρίου την πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης, δηλώνοντας ότι αυτές οι διαδηλώσεις πρέπει να απαγορευθούν « γιατί είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές στη δημόσια τάξη ». Σε μήνυμα που απηύθυνε προς όλους τους νομούς της χώρας, ο υπουργός ζήτησε επίσης τη σύλληψη πιθανών «διοργανωτών» και «ταραχοποιών». Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει πλήθη που συμμετείχαν σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις. Αρκετές συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν επίσης λόγω ενός πλαισίου «ακραίας βίας» και των «αποδεδειγμένων κινδύνων εξαγωγής αυτής της βίας σε εθνικό έδαφος». Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι μόνο οι τοπικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν εάν θα τεθεί εκτός νόμου μια διαδήλωση βάσει αξιολόγησης κατά περίπτωση. Ωστόσο, το δικαστήριο τόνισε ότι υπό το πρίσμα της αναζωπύρωσης του αντισημιτισμού στη Γαλλία, οι διαδηλώσεις υποστήριξης της Χαμάς ή εκείνων που «στηρίζουν ή δικαιολογούν» επιθέσεις στο Ισραήλ μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις της δημόσιας τάξης, όπως υποδείχθηκε από τον υπουργό και ως εκ τούτου τις οδηγίες του Darmanin «δεν αποτελούν σοβαρή και προδήλως παράνομη επίθεση στην ελευθερία της διαδήλωσης και της ελευθερίας της έκφρασης». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, έως τις 6 Νοεμβρίου, περισσότερες από 1000 αντισημιτικές επιθέσεις είχαν λάβει χώρα στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου.
Επικίνδυνη ρητορική στο Ηνωμένο Βασίλειο
Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέχρι στιγμής απέχει από την επιβολή επίσημης απαγόρευσης των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης, κορυφαίοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να περιθωριοποιήσουν ή ακόμα και να στοχοποιήσουν τις διαφωνούντες φωνές. Η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης « πορείες μίσους », υποστήριξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κυματισμό παλαιστινιακών σημαιών θα μπορούσε να «δοξάσει την τρομοκρατία» και προέτρεψε την αστυνομία να εξετάσει εάν το άσμα «Από τον ποταμό στη θάλασσα» θα μπορούσε να εκφράσει μια «βίαιη επιθυμία». ‘. Υπήρχε αυξανόμενη πίεση στη Μητροπολιτική Αστυνομία να αποτρέψει μια συγκέντρωση προγραμματισμένη για την Ημέρα Ανακωχής στις 11 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, με τον Πρωθυπουργό Rishi Sunak να χαρακτηρίζει την προγραμματισμένη εκδήλωση «ασέβεια» και να δίνει εντολή στις αρχές επιβολής του νόμου να κάνουν «ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουν την ιερότητα της Ημέρας Εκεχειρίας». ‘. Ωστόσο, ο Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Sir Mark Rowley δήλωσε στις 8 Νοεμβρίου ότι η διαδήλωση θα συνεχιστεί και ότι το όριο απαγόρευσής της δεν έχει εκπληρωθεί.
Επιπλέον, η άκρως αμφισβητούμενη πρόταση της κυβέρνησης για διεύρυνση του ορισμού του εξτρεμισμού συμπεριλαμβάνοντας οποιονδήποτε «υπονομεύει τους θεσμούς της χώρας και τις αξίες της» εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για τους δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης.
Ελευθερία έκφρασης και δικαίωμα διαμαρτυρίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
Η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος διαμαρτυρίας είναι ουσιαστικό μέρος μιας λειτουργικής δημοκρατίας. Επιπλέον, η διαμαρτυρία είναι συχνά ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για περιθωριοποιημένα άτομα και ομάδες για να υποστηρίξουν επιτυχώς την αλλαγή. Οι περιορισμοί στα δικαιώματα στην ελευθερία έκφρασης και διαμαρτυρίας επιτρέπονται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις και πρέπει να πληρούν πολύ στενά κριτήρια. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις νομιμότητας, αναγκαιότητας και αναλογικότητας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον ένα μέτρο είναι αναγκαίο και αναλογικό προς έναν θεμιτό στόχο, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εάν το εν λόγω μέτρο είναι το λιγότερο παρεμβατικό μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Βλέπουμε όλο και περισσότερο αυτά τα πρότυπα να διακυβεύονται από τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων στις δυτικές δημοκρατίες. Αυτή η τάση πρέπει να σταματήσει.
«Καθώς η ανθρωπιστική καταστροφή συνεχίζει να εκτυλίσσεται στη Γάζα και όλο και περισσότερο στη Δυτική Όχθη, πρέπει να υπάρχει ελευθερία έκφρασης απόψεων και διαμαρτυρίας παντού. Περιορισμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης, του δικαιώματός τους να εκφράζουν θυμό, απογοήτευση και αγωνία. το δικαίωμά τους να δείχνουν αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν και μιλούν ενάντια στη βία – υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές μιας εύρυθμης δημοκρατίας. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν αυτά τα δικαιώματα ειδικά σε μια περίοδο κρίσης», δήλωσε η Sarah Clarke, Διευθύντρια του ARTICLE 19 Europe.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου