12 Αυγούστου 2023

Δεν τελειώνει ο εφιάλτης: Πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε δύο ημέρες

φωτογραφία 102736578 © Anton Skavronskiy | Dreamstime.com

Τρομακτικές υποθέσεις στο φως της δημοσιότητας. Στο νοσοκομείο με τραύματα δύο γυναίκες σε Αγρίνιο και Κομοτηνή, τρία νέα περιστατικά στην Κρήτη.

Μπαράζ τρομακτικών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, καθώς πέντε υποθέσεις μέσα σε δύο ημέρες απασχολούν την επικαιρότητα σε Κομοτηνή, Αγρίνιο και Κρήτη.

Στη Θράκη μια 22χρονη νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με τραύματα στον θώρακα και την κοιλία, από πολλαπλές μαχαιριές που δέχθηκε από τον σύζυγό της.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Ήφαιστος Κομοτηνής, ενώ ο 37χρονος σύζυγός της  έχει συλληφθεί και είναι υπό κράτηση.

Σε βάρος του σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στο Αγρίνιο, μια γυναίκα 42 ετών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό από τον 54χρονο σύζυγό της, ο οποίος συνελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο 54χρονος της επιτέθηκε μπροστά στα μάτια της 12χρονης κόρης τους τα ξημερώματα της Πέμπτης με κλωτσιές και μπουνιές, ενώ το θύμα γλίτωσε όταν οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, ΜΜΕ της Κρήτης κάνουν λόγο για τρία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο.

Στην πρώτη περίπτωση, δύο άτομα νεαρής ηλικίας αλληλομηνύθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ υποστηρίζουν πως έπεσαν θύματα ενδοικογενειακής βίας κατηγορώντας ο ένας την άλλον. Πρόκειται για άνδρα 27 ετών και γυναίκα 24 ετών.

Εκτός από αυτή την υπόθεση, την Πέμπτη συνελήφθη ένας 51χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι χτύπησε την 47χρονη σύντροφό του με αποτέλεσμα εκείνη να πέσει και να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Τέλος, συνελήφθη ένας 19χρονος, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε σωματικές βλάβες και να απείλησε την 22χρονη σύντροφό του.

Τα περιστατικά έρχονται στη δημοσιότητα στη σκιά του βάρβαρου ξυλοδαρμού της 43χρονης αστυνομικού στη Λάρισα από τον εν διαστάσει σύζυγό της. 

Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, η ενδοοικογενειακή βία σημειώνει ραγδαία άνοδο μέσα στο 2023, καθώς οι υποθέσεις που καταγράφονται είναι υπερδιπλάσιες των ετών 2020 - 2021, αλλά και πολύ περισσότερα από το 2022. 

Ειδικά το τρέχον έτος, ο αριθμός τους παρουσιάζει δυσθεώρητη αύξηση, προκαλώντας τρόμο και ανατριχίλα. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2023, έχουν καταγραφεί ήδη 5.694 περιπτώσεις επιθέσεων σε γυναίκες, κατά κύριο λόγο από συζύγους ή ερωτικούς συντρόφους. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη Λάρισα, όπου και καταγράφηκε το περιστατικό με την 43χρονη και τον εστιάτορα σύζυγο, και μόνο μέσα στον Ιούλιο είχαμε 35 επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας. Για το ίδιο διάστημα, το 2022, καταγράφηκαν 5.139 ανάλογα περιστατικά, διπλάσια σε σχέση με το 2021 (2.675) και το 2020 (2.230).

Με παρέμβασή της η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών ζητά την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου