31 Αυγούστου 2023

Αποκατάσταση καμένων: Η εκμετάλλευση μιας καταστροφής

EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

Παρότι η καταστροφικότερη πυρκαγιά των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη ακόμα καίει ανεξέλεγκτα για 12η μέρα, η κυβέρνηση σχεδόν καθημερινά δοκιμάζει νέα αφηγήματα για να αποτινάξει από πάνω της το βάρος της αντικειμενικής ευθύνης για ακόμα έναν επιτελικό όλεθρο.

Στην αρχή ήταν η επίκληση της κλιματικής αλλαγής, μετά, τα «εξαιρετικά ακραία πυρομετεωρολογικά στοιχεία», στη συνέχεια οι αόρατοι εχθροί, ο υβριδικός πόλεμος, με την πυροδότηση του κλίματος αντιδικίας, οι «αλιτήριοι εμπρηστές», η αμφισβήτηση των επιστημόνων και η άρνηση της ίδιας της πραγματικότητας.

Ενόσω η Ελλάδα εκτίθεται στα διεθνή ΜΜΕ και στους διεθνείς οργανισμούς, η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε εξαγγελίες για την επόμενη μέρα με συνταγές της προηγούμενης, χωρίς σχέδιο για την πρόληψη της επόμενης καταστροφής.

Δείχνοντας είτε ότι δεν έχει ακούσει έστω και στο ελάχιστο τους ειδικούς επιστήμονες σε Ελλάδα και εξωτερικό -ειδικά τους δασολόγους- είτε ότι αδιαφορεί για τη γνώμη τους, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες ακόμα ένα σχέδιο αποκατάστασης για τα καμένα με νεολογισμούς όπως «ανάδοχοι αποκατάστασης» και κορόνες για «νέο διαχειριστικό μοντέλο».

Ούτε λόγος βέβαια για οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του αποτυχημένου συστήματος δασοπυροπροστασίας τα τελευταία 25 χρόνια με την «εκσυγχρονιστική» μετάθεση (από το 1998) της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική.

Αντ' αυτού, η καταστροφή γίνεται ευκαιρία μέσω καλέσματος στους ιδιώτες-σωτήρες στα πρότυπα της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα ένα πάρτι απευθείας αναθέσεων με αμφίβολα για το δημόσιο συμφέρον αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αναδασώσεις και άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, όμως το έργο έχει ξαναπαιχτεί στην Εύβοια και ο φόβος για εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε λίγες εβδομάδες σε χωριά του Εβρου είναι παραπάνω από ορατός.

Επικεφαλής της νέας κυβερνητικής επικοινωνιακής προσπάθειας ορίστηκε ο πρώην δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, θα έχει σύμβουλο και συντονιστή ανάπλασης έναν άνθρωπο που δεν διαθέτει τις ειδικές γνώσεις και που ως υφυπουργός Περιβάλλοντος είχε υπογράψει το 2021 την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των σπουδαιότερων περιβαλλοντικά περιοχών της Ελλάδας.

Μεταξύ αυτών, και του Φορέα με αρμοδιότητα το μοναδικό σε φυσικό κάλλος και περιβαλλοντική αξία δάσος της Δαδιάς το οποίο, όπως αναφέρουν οι δασολόγοι, «χάθηκε για πάντα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου