24 Αυγούστου 2023

Τήνος: Κοινή ανοικτή επιστολή φορέων του νησιού προς αρμοδίους, για τις γεωτρήσεις που με ανησυχητικά εντατικούς ρυθμούς διενεργούνται στο νησί

Κοινή επιστολή με θέμα τις γεωτρήσεις στο νησί της Τήνου, που διενεργούνται με ανησυχητικά εντατικούς ρυθμούς, συνέταξαν ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πρασίνου», ο Σύλλογος «Αμπασάδα», η Κοιν.Σ.Επ. «Το Μπατίκι», η  Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά» και η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών. 

Αποδέκτες της επιστολής είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης· ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης· ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος· η Έπαρχος Τήνου, κα. Αναστασία Δεληγιάννη· ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, καθώς και οι προϊσταμένοι των αρμοδίων φορέων (Γενική Δ/νση Υδάτων, Δ/νση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου και Υπηρεσία Ύδρευσης Δήμου Τήνου).

Αίτημα της επιστολής είναι η παρέμβαση των αρμοδίων φορέων προκειμένου, στο πλαίσιο των υπηρεσιακών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους: να προβούν σε άμεσο έλεγχο των αδειών των διενεργούμενων και των πρόσφατα διενεργηθεισών γεωτρήσεων· να επιβάλουν κυρώσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, σε κάθε ενδεχόμενο παραβάτη, φυσικό αυτουργό ή συνένοχο σε περιβαλλοντικό έγκλημα που τυχόν τελείται· και να διασφαλίσουν την αυστηρή εφαρμογή του νόμου για κάθε ενδεχόμενη μελλοντική γεώτρηση.

Ακολουθεί η επιστολή υπογεγραμμένη.
 


Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πρασίνου»
Σύλλογος «Αμπασάδα»
Κοιν.Σ.Επ. «Το Μπατίκι»
Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά»
Εταιρεία Τηνιακών Μελετών

Θέμα:
Έλεγχος νομιμότητας και σκοπιμότητας γεωτρήσεων στο νησί της Τήνου – Ενημέρωση και έκκληση


ΠΡΟΣ:
1. α) Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
    β) Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων - Γενικό Γραμματέα κ. Πέτρο Βαρελίδη
    γ) Γενική Διεύθυνση Υδάτων - Προϊστάμενο κ. Δημήτριο Βακάλη
2. α) Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο
    β) Επαρχείο Τήνου - Έπαρχο κα. Αναστασία Δεληγιάννη
3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου - Προϊστάμενο κ. Ηλία Νόκα
4. α) Δήμο Τήνου - Δήμαρχο κ. Γιάννη Σιώτο
    β) Υπηρεσία Ύδρευσης Δήμου Τήνου - Προϊστάμενο κ. Σταύρο Τουφεκλή

Κοινοποίηση προς ενημέρωση
1. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού - Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
2. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - Υπουργό κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
3. Αστυνομικό Τμήμα Τήνου - Διοικητή κ. Χρήστο Νάκο
4. Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου

Τήνος, 14 Αυγούστου 2023


Α. Με την επιστολή αυτή, εκφράζουμε αγωνία και κρίσιμα ερωτηματικά για τις συντελούμενες, με εντατικούς ρυθμούς τον τελευταίο καιρό, γεωτρήσεις σε όλη την έκταση της Τήνου. Το γεωτρύπανο που βρίσκεται στο νησί, εδώ και έναν περίπου μήνα, «εργάζεται πυρετωδώς», γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά στην κοινωνία της Τήνου. Ειδικότερα, ζητούμε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι εν λόγω γεωτρήσεις πραγματοποιούνται όλες μετά από προηγούμενο, αναγκαίο κατά νόμο και επαρκή επιστημονικά, έλεγχο, μετά από έκδοση των προβλεπόμενων αδειών και με τήρηση των όρων για τις απαιτούμενες μεταξύ τους αποστάσεις ή τις αποστάσεις από πηγές και ρέματα και από προστατευόμενες περιοχές (λ.χ. περιοχές NATURA 2000). 

Β. Ανεξαρτήτως αυτών, θα πρέπει να ελεγχθεί από τους αρμόδιους εάν οι επάλληλες και παράλληλες γεωτρήσεις, υπόκεινται σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό αντοχής του τόπου και των αποθεμάτων του ή θέτουν σε οξύ κίνδυνο τους υδάτινους πόρους της, άλλοτε «Υδρούσας», Τήνου, καθώς τα νερά της, σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή, απειλούνται άμεσα από εξάντληση αλλά και από ποιοτική υποβάθμιση. Δυστυχώς, σε πολλά σημεία της Τήνου, η εξάντληση και υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων αποτελεί ήδη πραγματικό γεγονός. Το νερό, που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να σχηματίσει τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού, θα πρέπει να διαφυλαχθεί προς όφελος όλου του κοινωνικού συνόλου. Είναι δεδομένο ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή και, σε κάθε περίπτωση, χωρίς αυτό πλήττονται οι περισσότεροι τομείς της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Κινδυνεύουν θανάσιμα οι καλλιέργειές μας, η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού, ο τουρισμός του και μακροπρόθεσμα η ίδια η δυνατότητα των ανθρώπων να κατοικούν σ’ αυτόν τον τόπο, που στη μακρά, χιλιετιών, ιστορία του είχε το προνόμιο να είναι αυτάρκης. 

Γ. Ζητούμε, λοιπόν, την άμεση παρέμβαση των Υπηρεσιών Σας προκειμένου, στο πλαίσιο των υπηρεσιακών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων Σας: 
   1) να ελεγχθεί αν οι διενεργούμενες και οι πρόσφατα διενεργηθείσες γεωτρήσεις, καθώς και οι άδειες που έχουν χορηγηθεί σχετικά, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου·
   2) να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος σε κάθε ενδεχόμενο παραβάτη, φυσικό αυτουργό ή συνένοχο σε περιβαλλοντικό έγκλημα που τυχόν τελείται· 
   3) να εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο νόμος για κάθε ενδεχόμενη μελλοντική γεώτρηση.

Η Κοινωνία της Τήνου θα περιμένει με ευγνωμοσύνη τις ενέργειες και τις απαντήσεις Σας, ώστε να καταλυθεί η αγωνία και ο φόβος της ότι κάθε μέρα που περνάει ενδέχεται να στερεί από το νησί ένα ακόμη κομμάτι από τους υδάτινους πόρους του, ένα κομμάτι από το μέλλον της ζωής του και από τη ζωή των επερχόμενων γενεών.

Με εκτίμηση 
[υπογραφές]
Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πρασίνου», Σύλλογος «Αμπασάδα», Κοιν.Σ.Επ. «Το Μπατίκι», Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά», Εταιρεία Τηνιακών Μελετών 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου