26 Αυγούστου 2023

Aντιστρέφοντας τον ρόλο θύτη και θύματος

Αντιμέτωποι με τη βαριά κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού θα βρεθούν οι 13 πρόσφυγες που απήχθησαν την Τετάρτη από αυτόκλητους σερίφηδες οι οποίοι βγήκαν παγανιά σε ένα ρατσιστικό πογκρόμ στην περιοχή της Χιλής στην Αλεξανδρούπολη, καλώντας και άλλους να τους μιμηθούν. Το εντυπωσιακό είναι πως οι κατηγορίες κατά των προσφύγων φαίνεται ότι αποδόθηκαν από την αστυνομία ύστερα από μαρτυρίες των ίδιων των απαγωγέων που είχαν συγκροτήσει τάγμα εφόδου και προέβαιναν σε παράνομο πογκρόμ μίσους στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζονται οι αστυνομικές αρχές την υπόθεση, αντιστρέφοντας άλλη μία φορά τον ρόλο θύματος και θύτη. Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια κατηγορία για απόπειρα εμπρησμού τη στιγμή που η σύλληψη των φερόμενων εμπρηστών δεν έγινε επ’ αυτοφώρω; Πόσο κοντά στην αλήθεια μπορεί να είναι οι ισχυρισμοί των δραστών του πογκρόμ κατά των ίδιων των θυμάτων τους, καθώς οι δράστες έχουν κάθε συμφέρον να κατηγορήσουν τα θύματά τους για να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τις παράνομες ενέργειες των ίδιων και να κάνουν τη θέση τους ευνοϊκότερη; Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχουν οι ακραίες κραυγές και τα εμφανώς κατασκευασμένα στοιχεία που κατακλύζουν το διαδίκτυο κατηγορώντας συλλήβδην τους πρόσφυγες και μετανάστες για εμπρηστές και καλούν σε πογκρόμ;

Η ακραία ρητορική, η επικίνδυνη συνωμοσιολογία και η ρατσιστική βία ακροδεξιών ομάδων που εμφανίζονται ως διώκτες προσφύγων και μεταναστών πατούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείνει το μάτι σε ακραία στοιχεία και σε θεωρίες συνωμοσίας για να αποπροσανατολίσει από τα τραγικά αποτελέσματα της πρωτοφανούς ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους. Πέρα από τη μάλλον φαιδρή υπόθεση ότι τρεις άνδρες ακινητοποίησαν, απήγαγαν και κλείδωσαν σε κλειστό τρέιλερ φορτηγού, με παρακλήσεις, όπως ισχυρίζονται, «13 οπλισμένους επικίνδυνους εμπρηστές», ανάλογης σοβαρότητας είναι και τα άλλα στοιχεία της κατηγορίας.

Οι τρεις άνδρες ισχυρίστηκαν πως κάλεσαν την αστυνομία για να παραδώσουν τους «εμπρηστές» γύρω στις 5.30 το απόγευμα και πως τελικά τους παρέδωσαν λίγα λεπτά αργότερα, όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, παραδίδοντάς της και τον φερόμενο εμπρηστικό μηχανισμό. Αλλά η σύλληψη των τριών επίδοξων σερίφηδων έγινε αρκετές ώρες αργότερα, μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του βίντεο από την «Εφ.Συν.» και άλλα μέσα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 13 πρόσφυγες βρέθηκαν στην καρότσα του 45χρονου «σερίφη» τη στιγμή που τον συνέλαβαν, δηλαδή αργά το βράδυ, και όχι το απόγευμα.

Επιπλέον, ο δράστης του πογκρόμ αναφέρει στο βίντεο που δημοσίευσε ότι δεν απήγαγε τους μετανάστες από ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά ότι κάνοντας μια βόλτα στην περιοχή μάζεψε «κομμάτια». Παρακινεί μάλιστα συμπολίτες του να «οργανωθούν και να βγουν στους δρόμους να τους μαζέψουν» τους «λαθρομετανάστες», φρασεολογία που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε συγκεκριμένους υπόπτους μιας συγκεκριμένης ενέργειας τάχα εμπρησμού, αλλά αποτελεί ευθέως ρατσιστική στοχοποίηση συλλήβδην προσφύγων και μεταναστών.

Αν το κατηγορητήριο κατά των 13 θυμάτων του πογκρόμ δεν συνιστά ευθεία προσπάθεια της αστυνομίας να βάλει πλάτη στους δράστες και να εκδηλώσει άλλη μία φορά την έμπρακτη συμπάθειά της σε φασιστικά τάγματα εφόδου, πάντως αναμφίβολα ρίχνει λάδι στη φωτιά που έχουν ανάψει από τα ξημερώματα του Σαββάτου παρακρατικά στοιχεία και ακροδεξιές ομάδες, που, βλέποντας να αποκτά θεσμικά ερείσματα η ρητορική τους, υπάρχει πιθανότητα να γιγαντώσουν τη δράση τους.

Ο 45χρονος διώκεται μαζί με άλλους δύο Ελληνες ηλικίας 55 και 38 ετών, για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα», «αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού», «έκθεση σε κίνδυνο» και «παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων».

Σε ό,τι αφορά τους 13 πρόσφυγες, σχηματίστηκε δικογραφία για «απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών» και «παράνομη είσοδο στη χώρα», καθώς υποτίθεται ότι βρέθηκε πάνω τους μια αυτοσχέδια κατασκευή αποτελούμενη από λάστιχα, ξύλα και βενζίνη, άγνωστο πώς βρέθηκε πάνω τους από τη στιγμή που βρίσκονταν ήδη για ώρα κλειδωμένοι σε φορτηγό και στην απόλυτη διάθεση των διωκτών τους. Σήμερα οδηγούνται όλοι στον ανακριτή όπου θα κριθεί η προφυλάκισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου