19 Αυγούστου 2023

«Μπάχαλο» και για τις παραλίες: Έλεγχοι και πρόστιμα, αλλά οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi


Παραμένουν οι πλωτές ξαπλώστρες στη Ρόδο, παρά το πρόστιμο και τη διορία που έχει λήξει… εδώ και έναν μήνα • Ανάλογα περιστατικά και σε Νάξο, Χανιά και άλλες περιοχές • Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες επιμένει.

Μέτρα-ασπιρίνες και κοροϊδία από την Πολιτεία καταγγέλλουν κάτοικοι που μάχονται για ελεύθερες παραλίες και για να μπει ένα τέλος στην παρανομία και την αυθαιρεσία, καθώς, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις για ελέγχους και πρόστιμα, δεν είναι λίγες οι περιοχές όπου το «πάρτι» συνεχίζεται κανονικά.

Παρά τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και τα μεγάλα λόγια από αρμόδιους υπουργούς, φαίνεται ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα ή την πραγματική θέληση να βάλει τέλος σε καταπατήσεις, εκμετάλλευση και παράτυπες ενέργειες στον αιγιαλό και τις παραλίες.

Η διορία έληξε πριν… έναν μήνα στη Ρόδο

Ένα από τα πρώτα μέρη που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν η Ρόδος, μέσα από το γνωστό περιστατικό με τον εργαζόμενο που σέρβιρε σχεδόν κολυμπώντας σε πλωτές ξαπλώστρες σε παραλία του νησιού.

Η κυβέρνηση αρχικά είχε δηλώσει… αναρμόδια, όμως μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων, αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για τις παρανομίες. Επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 10.000 ευρώ στο συγκεκριμένο beach bar, ενώ η κτηματική υπηρεσία έδωσε διορία έως τις 21 Ιουλίου προκειμένου να απομακρυνθούν οι τερατώδεις κατασκευές μέσα από το νερό.

Κι όμως, όπως, καταγγέλλουν κάτοικοι και μέλη του δικτύου Ομπρέλα που διεκδικεί τη νομιμότητα στις παραλίες του νησιού οι περιβόητες πλωτές ξαπλώστρες παραμένουν στη θέση τους σχεδόν έναν μήνα μετά από τη λήξη του… τελεσίγραφου.

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επιμένει πως «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος της Ομπρέλας καταγγέλλει (OPEN) «κοντεύουμε τις 20 Αυγούστου, οι πλωτές ξαπλώστρες βρίσκονται στη Θέση τους. Αυτά τα πρόστιμα είναι, μέσα σε μία ή δύο ημέρες έχει γίνει απόσβεση της ποινής σε επίπεδο οικονομικό».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «έχει κάνει παράνομες κατασκευές, υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο δεν έχει εκτελεστεί. Και ταυτόχρονα οι ξαπλώστρες είναι όχι πέντε μέτρα, η μισή περίπου ξαπλώστρα είναι μέσα στη θάλασσα.

Το θέμα είχε αναδείξει και η «Εφ.Συν.» με αντίστοιχο ρεπορτάζ από τις αρχές Αυγούστου, όμως, απ΄ότι φαίνεται η θερινή ραστώνη έχει συνεπάρει τους αρμόδιους. 

Αντί για συμμόρφωση επέκταση;

Ανάλογη εικόνα και στα Φαλάσαρνα των Χανίων με το κίνημα των πολιτών της περιοχής να καταγγέλλει, όπως επισημαίνει το ethnos.gr, ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας και της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, τον Δεκαπενταύγουστο.

«Έχουν μπει παραπάνω jet ski, έχουν μπει παραπάνω ξαπλώστρες λόγω 15Αυγουστου, οι επιχειρήσεις δηλαδή επεκτάθηκαν ακόμη περισσότερο» Δημήτρης Μητρόπουλος, μέλος κίνησης πολιτών Save Falasarna. Και προσθέτει: «Σε μία επιχείρηση μέτρησα 25 «καμπάνες». Οι καμπάνες είναι μεγάλες κατασκευές, φανταστείτε κάποιες από αυτές είναι 10τ.μ. περίπου. Σαν ένα διαμέρισμα δηλαδή, η οποία χρεώνεται με ελάχιστη κατανάλωση 300 ευρώ. Το πρόστιμο είναι ο τζίρος ούτε μισής ημέρας».

Το φιάσκο της Νάξου

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε το μεγάλο φιάσκο και στο νησί της Νάξου, καθώς, μετά από τους ελέγχους και τις εφόδους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, επιχειρηματίες επέστρεψαν στις αγαπημένες τους πρακτικές και άρχισαν να γεμίζουν παραλίες με ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα.

Μέλη της πρωτοβουλίας «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» είχαν ανεβάσει σχετικές φωτογραφίες από την Πλάκα, την Αγία Άννα, τον Άγιο Προκόπιο, τον Άγιο Γεώργιο που έδειχναν ότι η επιστροφή στην αυθαιρεσία έγινε ακόμη και μέσα στη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου