06 Ιανουαρίου 2023

Η κοροϊδία με την αύξηση του κατώτατου μισθού


Η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ δεκαετίας ούτε καν προσεγγίζει, όχι μόνο τις προσδοκίες των εργαζομένων, αλλά πολύ περισσότερο τις ανάγκες τους, όταν ο πληθωρισμός βρίσκετε στο 10%, και σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι που αμείβονται έως 750 ευρώ έχασαν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης!

Παρόλο που το ύψος του κατώτατου μισθού που αναμένετε να ανακοινωθεί (λίγο πάνω, λίγο κάτω από 751 ευρώ) αποτελεί ξεκάθαρη κοροϊδία, αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος ζωής σήμερα, εντούτοις δεν αποτελεί το μόνο και ίσως, ούτε και το πιο σημαντικό πρόβλημα

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, με την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης του εργαζόμενου, την εργολαβοποίηση, την «έκρηξη» της μερικής απασχόλησης και μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, που στην πράξη ακύρωσαν προστατευτικές διατάξεις για τους εργαζόμενους (νόμος για τις εργολαβίες κτλ)

Για το ξεπάγωμα των τριετιών μετά το 2012 εάν η ανεργία δεν πέσει κάτω από 10%, φυσικά ούτε λόγος. Η ανεργία φέτος είναι στο 12,4%. Σύμφωνα με μελέτη, εκτιμάτε, πως η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% στα μέσα ή και παραπάνω, της δεκαετίας του 20, δηλαδή από το 2025 και μετά! Οφείλουμε όμως εδώ να πούμε, πως, και η αντιπολίτευση στο καυτό θέμα των τριετιών δεν «τολμά».

Για την ιστορία

Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 η μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου, που στηριζόταν τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις και μείωσε τον κατώτατο μισθό στα 586,08 ευρώ μεικτά (489,38 ευρώ καθαρά), ενώ θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών (που τον κατήργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) που ανέρχονταν στα 510,94 ευρώ μεικτά (440,44 ευρώ καθαρά)!

ΠΗΓΗ: ergolavikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου