10 Ιανουαρίου 2023

Πολίτες στο έλεος των παρακολουθήσεων: Η ΑΔΑΕ “αναρμόδια” να τους ενημερώνει, σύμφωνα με τον Ισ. Ντογιάκο - Άμεση αντίδραση από τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη


Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) «δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν εάν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για αυτό το θέμα σε τηλεφωνικούς παρόχους», αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, σε μια εξέλιξη που βάζει επιπλέον εμπόδια στην όποια διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών – παρακολουθήσεων. 

Η γνωμοδότηση του Ι. Ντογιάκου έγινε μετά από αίτημα του ΟΤΕ, ύστερα από την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση πολιτών.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος
Ο εισαγγελέας, στην 19σελιδη γνωμοδότησή του, υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει πλέον σε τριμελές όργανο που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.  

Η ενημέρωση του πολίτη για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο τριμελές όργανο του άρθρου 4 του νόμου 5002/2022, στο οποίο προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός. Ουδείς άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από τον νόμο άλλος τρόπος ή διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του τριμελούς οργάνου, στο οποίο προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος“, αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση.

Η ΑΔΑΕ, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, δεν χρειάζεται να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους, καθώς έχει στη διάθεσή της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος έγραψε συγκεκριμένα

Η σημερινή γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είναι νομικά αστήρικτη, παρερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία και το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος. Είναι προφανές ότι αποσκοπεί στον ευνουχισμό της Αρχής, όπως δυστυχώς είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί πριν από λίγες μέρες. Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ, με την οποία εκδηλώνεται άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων”.

Ωστόσο, παρά τις όποιες συνταγματικές προβλέπεις η υπόθεση των υποκλοπών και η γνωμοδότηση του Ισ. Ντογιάκου αποδεικνύουν τα όρια των «ανεξάρτητων» αρχών, καθώς και ότι το πολυπλόκαμο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο, που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα, δημιουργεί πέπλο κάλυψης και προστασίας των παρακολουθήσεων σε βάρος οποιουδήποτε, με …θολές αιτιολογίες όπως η «εθνική ασφάλεια», επισφραγίζοντας το δόγμα «ουδείς εξαιρείται».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου