Οι ευρωατλαντικοί διακηρύττουν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνδρομής τους στο Κίεβο. Εμπλέκονται ξεκάθαρα στη σύγκρουση και αποτελούν μέρος της πλέον, λέει η Μόσχα. Ο ρωσικός ιδιωτικός στρατός Wagner ανακοίνωσε ότι ελέγχει το Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία.
Στην παροχή όλων των στρατιωτικών μέσων που απαιτούνται στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων, διακήρυξαν σήμερα από το ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ και από την ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊνεν, σε συνάντησή τους και συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλες.
«Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό». «Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τί είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ». «Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Από κοντά η Λάϊνεν που είπε ότι: «Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού». Ενώ ο Μισέλ υπενθύμισε ότι «η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της, παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε μια χώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη (European Peace Facility)».
Να σημειωθεί ότι οι τρείς υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλες κοινή διακήρυξη για την επέκταση της συνεργασίας τους. Σε αυτήν σημειώνεται ότι: «Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» που «υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα» συνιστά «τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών». «Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ έχοντας στο πλευρό του τον Μισέλ και την Λάϊνεν.Στη κοινή διακήρυξη αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά, σημειώνοντας ότι: «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε». «Η ρωσική απειλή είναι η πιο άμεση, αλλά όχι η μόνη. Γινόμαστε μάρτυρες των αυξανόμενων προσπαθειών της Κίνας να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη προς όφελός της».
Οι Ουκρανοί “θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ από το Χάρκοβο που επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά. “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έρθει περαιτέρω γερμανική στρατιωτική βοήθεια”, έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος την συνόδευσε στο Χάρκοβο. Νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι: Το Κίεβο θεωρεί ότι «όσο η Γερμανία δεν μας παραδίδει άρματα μάχης, θα σκοτώνονται άμαχοι».
Δυτικά κέντρα αναλύσεων μετέδιδαν την επιδίωξη των Ουκρανών να συγκεντρώσουν μία δύναμη 300 αρμάτων μάχης ώστε να μπορέσουν να εξαπολύσουν μια μαζική επίθεση κατά των ρωσικών στρατευμάτων για να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχασε.Οι απαντήσεις της ρωσικής πλευράς σε όλες τις παραπάνω προσπάθειες των Δυτικών να ενισχύσουν το Κίεβο έρχονται καθημερινά από την Μόσχα. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ήρθε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην ίδια γραμμή. «ΝΑΤΟ και ΗΠΑ έμμεσα εμπλέκονται στη σύγκρουση. Έχουν γίνει ντε φάκτο έμμεσα μέρη της σύγκρουσης με την προμήθεια στην Ουκρανία όπλων, τεχνολογίας και πληροφοριών. Έτσι η ανάμειξή τους στη σύγκρουση είναι ξεκάθαρη».
Αργά απόψε το βράδυ ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Εβγκένι Πριγκοζίν ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο της πλούσιας σε αλατωρυχεία πόλης Σολεντάρ, στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δυνάμεις του περικυκλώνουν τους ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονται, ανέφερε σε δήλωσή του που μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης με σχετικές φωτογραφίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου