Το λογότυπο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) |
Τον περασμένο Ιούνιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία που συνέλεξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό, τουλάχιστον 5.000 εργαζόμενοι (μάγειρες, γκαρσόνια, γκρουμ) μόνιμοι και εποχικοί παραιτήθηκαν από την εργασία τους.
Η είδηση προκάλεσε έκπληξη και προβληματισμό καθώς μέχρι τότε δεν είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής παραίτησης, και μάλιστα από έναν κλάδο που απορροφά κάθε χρόνο χιλιάδες εργαζόμενους. Και επιπλέον σε μια χρονιά «χρυσή» για τον τουρισμό, με τις αφίξεις και τα έσοδα να εκτοξεύονται.
Τι είχε συμβεί, γιατί άραγε για πρώτη φορά παραιτήθηκαν μαζικά εργαζόμενοι από την ελληνική τουριστική βιομηχανία; Οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν (οι περισσότεροι από αυτούς μετά από έναν μήνα παραμονής στην εργασία τους) αρνούμενοι τους εξοντωτικούς όρους εργασίας αλλά και διαμονής τους. Αρνήθηκαν δηλαδή να συνεχίσουν να εργάζονται με 700 και 800 ευρώ αμοιβή για 14 ώρες εργασίας διαμένοντας σε κοντέινερ ή σε παρόμοιες άθλιες συνθήκες στοιβαγμένοι κατά ομάδες.
Οι περισσότεροι προτίμησαν να εγγραφούν ξανά στον ΟΑΕΔ μέχρι να βρουν την επόμενη εργασία τους, επιλέγοντας παράλληλα να κάνουν δουλειές του ποδαριού για να συμπληρώσουν τα 410 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.
Σε αυτούς τους εργαζόμενους που παραιτήθηκαν αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που βρίσκονται στη λίστα του ΟΑΕΔ και ξεπερνούν σταθερά το 1 εκατ. θα εφαρμόσει την «αστυνομία» το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ που μετονομάστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Σε αυτούς θα απευθύνεται ο «εργασιακός σύμβουλος» των κ. Χατζηδάκη και Πρωτοψάλτη προτείνοντας αντίστοιχες δουλειές στον τουρισμό (ή στην εστίαση) που δεν θα μπορούν να αρνηθούν για τρεις συνεχόμενες φορές.
Και αναρωτιέται, δήθεν αθώα, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης: «Θα θεωρούσατε ‘αστυνομία ανέργων’ ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) όταν του προσφερθούν τρεις κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις τρεις; Πιστεύετε ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό, όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι "σχολιαστές" στο Twitter;».
Ας ρωτήσει λοιπόν αυτούς τους εργαζόμενους που παραιτήθηκαν ο υπουργός Εργασίας όταν θα τους προτείνει την επιστροφή σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα ως μοναδική λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου