Με μια σειρά χτυπημάτων με πυραύλους κατά πολλών στόχων σε πόλεις και υποδομές, όπως και μέσα στην πρωτεύουσα Κίεβο, απάντησε η Μόσχα στις τελευταίες αντεπιθέσεις και προωθήσεις των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά κυρίως στο συμβολικό χτύπημα στη γέφυρα των στενών του Κερτς στην Κριμαία. Οι ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν μακριά από τα μέτωπα στα νοτιοανατολικά, σηματοδοτώντας αλλαγή τακτικής και φάσης διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων.
Στο Κίεβο είχαν μήνες να ακούσουν τις σειρήνες των επικείμενων βομβαρδισμών, που σήμερα βίωσαν μαζικά οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μεταξύ των στόχων που έπληξαν σήμερα το πρωί είναι και η γυάλινη πεζογέφυρα στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Πύραυλος χτύπησε πολύ κοντά στη γέφυρα, στην οποία βρίσκονταν πεζοί εκείνη την ώρα. Δεκάδες κτίρια και υποδομές υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Το κτίριο που στεγάζει το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο ήταν ανάμεσα στα σημεία που επλήγησαν κατά το ρωσικό μπαράζ επιθέσεων.
Παράλληλα, βομβαρδισμοί καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της δυτικής. Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν στις πόλεις Ντνίπρο, Λβιβ, Τερνόπιλ, Χμελίτσκι, Ζίτομιρ, Χάρκοβο, Μικολάϊβ και Ζαπορίζια, που χτυπήθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα. Πλήθος σημαντικών εγκαταστάσεων υπέστησαν ζημιές, ανέφερε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ. «Είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για προσωρινές διακοπές φωτός, νερού και επικοινωνίας», προειδοποίησε.
Οι σημερινές ρωσικές επιθέσεις είχαν διπλό στόχο, λέει ο οργισμένος ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Το σημερινό πρωινό είναι δύσκολο. Έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες… Έχουν δύο στόχους. Ενεργειακές εγκαταστάσεις – σε όλη τη χώρα, την περιφέρεια του Κιέβου και τις περιοχές Χμελνίτσκι , Λβιβ και Ντνιπρο, Βινίτσα, την περιοχή Ιβανο-Φρανκισκι, τη Ζαπορίζια, την περιοχή Σούμι, τις περιοχές Χάρκοβο, Ζίτομιρ, Κιροβοχράντ, το νότο. Θέλουν πανικό και χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα».
«Ο δεύτερος στόχος είναι οι άνθρωποι. Τέτοιος χρόνος και τέτοιοι στόχοι επιλέχθηκαν ειδικά για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά. Μείνετε σε καταφύγια σήμερα. Να ακολουθείτε πάντα τους κανόνες ασφαλείας. Και να θυμάστε πάντα: η Ουκρανία ήταν εδώ πριν εμφανιστεί αυτός ο εχθρός, η Ουκρανία θα είναι εδώ μετά από αυτόν».
«Ο Πούτιν είναι απελπισμένος λόγω των ήττων στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιεί την πυραυλική τρομοκρατία για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε το στίγμα της σημερινής μέρας, κατηγορώντας την Ουκρανία για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, χαρακτηρίζοντάς την ως «τρομοκρατική πράξη». Ο Πούτιν επιβεβαίωσε τα «μαζικά πλήγματα» που πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση για την επίθεση στη γέφυρα, αναφέροντας ότι στόχευαν ενεργειακές, στρατιωτικές και επικοινωνιακές υποδομές στην Ουκρανία. «Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας, η απάντηση θα είναι σκληρή. Οι απαντήσεις θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές για τη Ρωσία. Σε περίπτωση περαιτέρω προσπαθειών πραγματοποίησης τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφός μας, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή», είπε μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη, προσθέτοντας ότι: «Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες». Τον αποτροπιασμό τους για τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία εξέφρασαν μια σειρά ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλη τη Δύση. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πλειοδότησαν σε καταγγελτικές ανακοινώσεις και διακηρύξεις στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, με την Ουάσιγκτον να εξετάζει την παροχή συστημάτων αεράμυνας. Ενώ το Κίεβο ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι θέλει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας τη Δευτέρα «συνιστούν εγκλήματα πολέμου» ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γερμανός καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών διακήρυξαν προθέσεις υποστήριξης στην Ουκρανία. Ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως: «Τα σκόπιμα χτυπήματα της Ρωσίας σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια και εναντίον αμάχων είναι μια βαθιά αλλαγή στη φύση αυτού του πολέμου».
«Αυτές οι επιθέσεις ενισχύουν περαιτέρω τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αταλάντευτη οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια για την ασφάλεια, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί και να φροντίσει τον λαό της», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο γνωστοποίησε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν κοινή στρατιωτική δύναμη στα δυτικά σύνορα της χώρας ως απάντηση στην «επιδείνωση της έντασης», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου