13 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνής Τύπος για Κυρ. Μητσοτάκη: Η Liberation τον διασύρει και οι Financial Times χαρακτηρίζουν ντροπιαστική τη στάση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών

EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 
-Liberation διασύρει Μητσοτάκη: «Η ακροδεξιά είναι επικεφαλής του “βαθέος κράτους”» στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα η ακροδεξιά είναι επικεφαλής του “βαθέος κράτους”» είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει μεριμνήσει ώστε να προστατεύεται μιντιακά όσο το δυνατόν περισσότερο στην Ελλάδα, ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που του έχουν ασκήσει δριμεία κριτική για το σκάνδαλο τον υποκλοπών.

Η βαρύτητα μάλιστα του σκανδάλου είναι τέτοια που δεν σταματούν τα αφιερώματα και τα ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορική γαλλική Liberation που με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Στην Ελλάδα η ακροδεξιά είναι επικεφαλής του “βαθέος κράτους”». 

Η γαλλική εφημερίδα ξεκινώντας από τις νέες αποκαλύψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη την περασμένη Παρασκευή για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, αναφέρει: «Η νέα αποκάλυψη σφίγγει τη θηλιά γύρω από τον πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει ενώ θέτει ερωτήματα για το τεράστιο σύστημα ελέγχου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κορυφή του κράτους.

Παράλληλα όμως, σημειώνεται και η προαγωγή της Μαριάνθης Παγουτέλη ως αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς «θρηνούσε σε blog “που ο Χίτλερ δεν εξολόθρευσε εντελώς τους Εβραίους”», ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2007 είχε ζητήσει την αθώωση ενός «διαβόητου αρνητή του Ολοκαυτώματος, του Κωνσταντίνου Πλεύρη, συγγραφέα του βιβλίου “Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια”, για ρατσιστικά σχόλια και υποκίνηση μίσους. Δικηγόρος του ήταν ο γιος του, Θάνος Πλεύρης… πλέον υπουργός Υγείας!», αναφέρει.

Η Liberation, που επισημαίνει ότι στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών έρχονται καθημερινά στο φως καθώς και νέα θύματα παρακολούθησης, έχει μιλήσει με καθηγητές Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Ψαρράς της «Εφ.Συν.» που έχει κάνει εκτενές ρεπορτάζ για τη Μαριάνθη Παγουτέλη, αλλά και με ευρωβουλευτές, μέλη της επιτροπής PEGA, μεταξύ των οποίων ο Αυστριακός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Χάιντε, ο οποίος αναρωτιέται: «Γιατί είναι εύκολο να παρακολουθούνται πολίτες στην Ελλάδα; Μήπως η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο να καταστεί αυταρχικό κράτος;». 

EUROKINISSI POOL ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

-Financial Times για Μητσοτάκη: «Ντροπιαστική» η στάση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών

«Η στάση του αυτή είναι "ντροπιαστική" δεδομένου ότι έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του με το που έγινε πρωθυπουργός το 2019»

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο διεθνής διασυρμός της χώρας, αναφορικά με το σκάνδαλο υποκλοπών που έχει δημιουργήσει πολιτικούς τριγμούς και σωρεία αντιδράσεων εντός, αλλά και εκτός συνόρων, με τη χώρα να «διαφημίζεται» στα πέρατα της γης.

Στο μικροσκόπιο των Financial Times βρέθηκε η Ελλάδα, με τον αρθρογράφο Tony Barber να κάνει λόγο για πολιτικές προκλήσεις τόσο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με επίκεντρο το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ειδικότερα, ο συντάκτης των FT αναφέρει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε άμυνα μετά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται ότι διέταξε την παρακολούθηση ή ότι γνώριζε καν γι’ αυτήν και σχολιάζει πως ακόμη και αν αληθεύει – αν και ο ίδιος αμφιβάλει – η στάση του αυτή είναι «ντροπιαστική» δεδομένου ότι έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του με το που έγινε πρωθυπουργός το 2019.

Στη συνέχεια, παραθέτει τα δημοσιεύματα πολλών από τους πιο προβεβλημένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς του κόσμου που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις, που έβαζαν στο στόχαστρο της κριτικής τους την ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο άρθρο γνώμης στους New York Times που έκανε λόγο για «τη σήψη στην καρδιά της Ελλάδας» και το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel που μίλησε για «την ολίσθηση της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό», εστιάζοντας όχι μόνο στο σκάνδαλο των μυστικών υπηρεσιών αλλά και στα pushbacks της Ελλάδας σε πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορά της.

Ο αρθρογράφος στρέφει στη συνέχεια την προσοχή του στην περίοδο της κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι ορισμένοι ξένοι σχολιαστές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική ακροδεξιά και τον κίνδυνο δημοκρατικής κατάρρευσης.

Τα κοινωνικά σημάδια της κρίσης παραμένουν ορατά

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζει, έχει αυξηθεί από τα τέλη Αυγούστου σε πάνω από 4% – όχι επικίνδυνα υψηλή, αλλά μια εξέλιξη που πρέπει να παρακολουθείται.

Επιπλέον, τα κοινωνικά σημάδια της κρίσης χρέους παραμένουν ορατά, τονίζει και αναφέρεται στην ελληνική ανεργία, που αν και είναι πολύ χαμηλότερη από το μέγιστο ποσοστό του 27,8% του εργατικού δυναμικού το 2013, εξακολουθεί να είναι 12,1%, δηλαδή περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου