03 Σεπτεμβρίου 2022

Εργαζόμενοι "Μαλαματίνας": Επιμένουν στον αγώνα τους

Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

 
Η διοίκηση φέρεται διατεθειμένη να συναντήσει τους απεργούς στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ● Ερωτήματα από το ΕΚΘ, το ΠΑΜΕ και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25 για τη δράση της αστυνομίας ως... σεκιούριτι της εταιρείας

Συνεχίζουν ακάθεκτοι τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» παρά την άνευ προηγουμένου αστυνομική καταστολή και τις συλλήψεις, ζητώντας την επαναπρόσληψη των 15 συναδέλφων τους και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Χθες εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο 24ωρο απεργιακό κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και βρέθηκαν έξω από τις πύλες του εργοστασίου στο Καλοχώρι, βοηθώντας στην περιφρούρηση της απεργίας. Ανάμεσά τους φοιτητές, το ΠΑΜΕ και άλλα συνδικάτα, αυτοδιοικητικοί, κόμματα της Αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και διάφοροι αλληλέγγυοι. Αυτή τη φορά δεν σημειώθηκε ένταση, αν και η αστυνομική παρουσία παρέμενε ιδιαίτερα αυξημένη, με τους απεργούς να καλούν τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.

Θετικές εξελίξεις

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, στον ραδιοφωνικό Focus FM της Θεσσαλονίκης, σημειώνονται ήδη κάποιες θετικές εξελίξεις καθώς η διοίκηση της εταιρείας φέρεται διατεθειμένη για συνάντηση στο ΕΚΘ (που δεν έχει οριστεί ακόμα επακριβώς) ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης αλλά και την ανάκληση των απολύσεων. Οσον αφορά τα επεισόδια της Τετάρτης, ο κ. Κυπριανίδης τα καταδίκασε τονίζοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να συμβούν και ότι η ένταση δεν προκλήθηκε από τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν εδώ και καιρό, όπως απέδειξε και η απόλυτα ειρηνική χθεσινή κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο, θέτοντας ερωτήματα για τον πραγματικό ρόλο της αστυνομίας. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ ζήτησε ακόμη να παύσουν οι δικαστικές διώξεις εναντίον των εργαζομένων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά τους.

Στο μεταξύ, εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» μετά τον τραυματισμό και τη σύλληψή του την Τετάρτη αναμενόταν να λάβει χθες ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του σωματείου της «Μαλαματίνα» και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Επειδή χτυπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις στο κεφάλι υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία. Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (1/9) μίλησε για έναν αγώνα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα», αλλά είναι ευρύτερος και αφορά τους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, όπως και την εναντίωση στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Στη χτεσινή συγκέντρωση βρέθηκε ξανά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, στον οποίο την Τετάρτη τα ΜΑΤ δεν επέτρεψαν να προσεγγίσει το εργοστάσιο, προπηλακίζοντάς τον. Όπως τόνισε, είναι δεδομένη η στήριξή του στον αγώνα των απεργών απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Κατήγγειλε για άλλη μια φορά τη στάση της αστυνομίας καθώς τα ΜΑΤ, παραταγμένα μέσα στο εργοστάσιο από τα ξημερώματα, ανέλαβαν τον ρόλο εταιρείας σεκιούριτι των ιδιοκτητών της «Μαλαματίνα», με λεφτά όμως των φορολογουμένων.

Με την αποστροφή «το είδαμε κι αυτό» σχολίασε το ΠΑΜΕ τον τρόπο δράσης της αστυνομίας ως «μπράβων της εργοδοσίας», αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ και ασφαλίτες πέταξαν έξω τους εργάτες και κατέλαβαν το εργοστάσιο, απαγορεύοντας την είσοδο ακόμα και στο προσωπικό ασφαλείας που είχαν ορίσει οι απεργοί.

Σε έναν αγώνα απέναντι στο άδικο που προσπαθεί να επιβάλει με νύχια και με δόντια η εργοδοσία σε συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στέλνει τα ΜΑΤ να της κάνουν πλάτες, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Η συμμετοχή στην απεργία παραμένει πάντως σε πολύ υψηλό ποσοστό. Σε κάποιους μάλιστα στη Θεσσαλονίκη θυμίζει παλιότερες κινητοποιήσεις των Βορειοελλαδιτών εργαζομένων στην Coca-Cola. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, που την Τετάρτη έζησε από πρώτο χέρι την άγρια καταστολή, κατήγγειλε εκ νέου την πολιτική της κυβέρνησης, που χτυπά τους εργαζόμενους όπου έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και διεκδικήσεις, όπως στη «Μαλαματίνα», τη ΛΑΡΚΟ και τα Πετρέλαια Καβάλας.

Διεθνής αλληλεγγύη

Αξιοσημείωτο ότι χθες βρέθηκε στο πλευρό των απεργών στη «Μαλαματίνα» ο Αλί Ριζά Κουσμάνογλου, μέλος του προεδρικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταφορών Τουρκίας (Naklyat Is). Οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα όπως το «Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» και «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου