03 Σεπτεμβρίου 2022

Ξενοφών Κοντιάδης*: Αντίθετη με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής η άρνηση συνεργασίας των άμεσα εμπλεκόμενων στην υπόθεση των υποκλοπών

Κατά τη χθεσινή ακρόαση προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τέθηκε πάλι το κρίσιμο ζήτημα του απορρήτου της λειτουργίας της ΕΥΠ. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού και η εποπτεύουσα Εισαγγελέας της ΕΥΠ φέρονται να επικαλέστηκαν το απόρρητο για να μην απαντήσουν σε σημαντικές ερωτήσεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. 
 
Όμως η άρνηση συνεργασίας των άμεσα εμπλεκόμενων στην υπόθεση, ως καθ' ύλην αρμόδιων, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, επειδή τέτοιο απόρρητο δεν ισχύει για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η λειτουργία της οποίας ρυθμίζεται από το ειδικό καθεστώς του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, που αναφέρεται ειδικά και στην ΕΥΠ. Κατά την κρίσιμη διάταξη, "Οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της Ε.Υ.Π. είναι απόρρητες και τα μέλη της (ενν. της Επιτροπής) δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους". 
 
Η άρνησή τους κατ' επίκληση του απορρήτου είναι συνεπώς νομικά αστήρικτη και ματαιώνει την αποστολή και το έργο της Βουλής για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Η ακρόαση των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων καθίσταται αλυσιτελής αν οχυρώνονται πίσω από το απόρρητο για να μην συνεργαστούν με την Επιτροπή. Η Επιτροπή συνεδριάζει με μυστικότητα, κεκλεισμένων των θυρών, ακριβώς για να διασφαλιστεί ότι απόρρητα θέματα δεν θα αποκαλυφθούν δημόσια, δεσμεύοντας τους παριστάμενους να τηρήσουν το απόρρητο και μετά το τέλος της θητείας τους. 
 
Ακόμη όμως και αν δεχθούμε ότι ισχύει το απόρρητο, στον νόμο 3649/2008 που ρυθμίζει τη λειτουργία της ΕΥΠ προβλέπεται ρητά (άρθ. 14 παρ.4) η δυνατότητα μαρτυρίας για θέματα, γεγονότα και πρόσωπα που αφορούν την ΕΥΠ μετά από έγκριση του εποπτεύοντος υπουργού, άρα εν προκειμένω του πρωθυπουργού, μια που αυτός είναι ο πολιτικός και διοικητικός της προϊστάμενος από το 2019.
 
Το ερώτημα είναι λοιπόν αν ο πρωθυπουργός θα δώσει την έγκρισή του ώστε να λυθεί χωρίς ερμηνευτικές αντιμαχίες το ζήτημα του απορρήτου και να έρθουν πράγματι "όλα στο φως", όπως απαιτεί σύσσωμος ο πολιτικός και νομικός κόσμος, ή θα χρησιμοποιηθεί το απόρρητο ως άλλοθι, και με δική του ευθύνη, για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.

Xenofon Contiades

*Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου

*****

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 

  • Έπρεπε να τους πάρουν σηκωτούς

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μας έκανε πολύ πιο σοφούς. Βοήθησαν σε αυτό τα μάλα και οι δύο τύποι που αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις, οι δύο πρώην υπάλληλοι, ο κ. Κοντολέων και ο κ. Δημητριάδης. Υπενθυμίζουμε πως η ιδιότητα του δεύτερου είναι, βασικά, «ανιψιός του πρωθυπουργού». Είναι της οικογενείας δηλαδή ο άνθρωπος.

Τα συμπεράσματα από χθες είναι πολλά κι ενδιαφέροντα.

1) Από τους δύο πρώην διοικητές της ΕΥΠ ο ένας απάντησε ευθέως αν παρακολουθούνταν πολιτικοί (Ρουμπάτης) και ο άλλος δεν απάντησε επικαλούμενος το απόρρητο (Κοντολέων). Εδώ υπάρχει αντίφαση: είτε ο πρώτος έσπασε το απόρρητο και πρέπει να ελεγχθεί ή ο δεύτερος χρησιμοποίησε το δήθεν απόρρητο προκειμένου να αποκρύψει πράγματα. Και οι δύο να έπραξαν σωστά δεν γίνεται.

2) Ο νυν Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης είπε ότι ενημέρωσε πλήρως τον κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις της υπηρεσίας («νόμιμες επισυνδέσεις» τις ανέφερε, μην μπερδευτείτε). Ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων όμως είπε ότι δεν ενημέρωσε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις. Μήπως ο δεύτερος λέει και πάλι ψέματα;

3) Θυμηθείτε πως αποδεδειγμένα ο κ. Κοντολέων πιάστηκε μία φορά να λέει τρομακτικά ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τότε τέλη Ιουλίου, όταν είπε πως δεν παρακολουθούσαν πολιτικούς στην ΕΥΠ ενώ ήξερε για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τι μας κάνει να πιστεύουμε πως χθες είπε αλήθειες;  

4) Ο  Γρηγόρης Δημητριάδης (ο ανιψιός) στην ερώτηση για το ποια και πόσα ακόμα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνταν, φέρεται να απάντησε, «Δεσμεύομαι από το απόρρητο. Δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι». Επομένως γνωρίζει. Αλλά δεσμεύεται από το απόρρητο. O πρώην μετακλητός υπάλληλος κατέχει απόρρητες πληροφορίες αλλά δεν τις καταθέτει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ζούμε απίθανες καταστάσεις.

5) Ο κ. Μητσοτάκης πήρε την ΕΥΠ υπό τον προσωπικό του έλεγχο (την 1η μέρα της κυβέρνησης!), ο κ. Μητσοτάκης έκανε το παν για να βάλει τον κ. Κοντολέοντα στην ΕΥΠ, μέχρι και ολόκληρο νόμο άλλαξε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτε για την ΕΥΠ!

7)  Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μας είπε ότι δεν ήθελε να δεχτεί ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Το αρνιόταν γιατί δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού αυτή, «μήπως εσείς κ. Τσίπρα ξέρατε;» κτλ κτλ. Δεν ήθελε να δεχτεί ενημέρωση από τον προηγούμενο Κοντολέοντα αλλά τη δέχτηκε από τον τωρινό Δεμίρη; Πώς γίνεται αυτό;

8) Ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρήστος Ράμμος, είπε χθες στη Βουλή πως μπροστά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν υφίσταται δέσμευση από κανένα απόρρητο.

9) Αλλά επικαλούνται απόρρητο δύο πρώην υπάλληλοι, μετακλητοί ή μη, διορισμένοι από την κυβέρνηση; Και δεν τους παίρνουν σηκωτούς και τους δύο;

10) Την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη την έκανε ο κ. Ράμμος υπενθυμίζουμε, όχι η ΕΥΠ. Αυτό να το έχετε υπόψιν σας τις επόμενες εβδομάδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου