Μηνύματα και προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους, από τον ρώσο πρόεδρο στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ. Το βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη θυσιάζεται στη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ. Αν μας δώσουν τις τουρμπίνες, θα ανοίξουμε άμεσα τον αγωγό του Nord Stream. Κι αν οι Δυτικοί επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, τότε η Ρωσία θα σταματήσει την προμήθειά του.
Στο δρόμο προς έναν πολυπολικό κόσμο είναι ο άξονας του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε την ρωσική οπτική της διεθνούς κατάστασης. Σταχυολογώντας τα κυριότερα σημεία της σημερινής ομιλίας του καταγράφουμε τις ακόλουθες απόψεις του:
Ως προς την προοπτική ενός πολυπολικού κόσμου, αυτός θα είναι πιο δίκαιος και δεν θα βασίζεται στη δικτατορία μιάς χώρας. Λένε ότι η Ρωσία παραβίασε τους διεθνείς νόμους, αλλά αυτοί παραβιάστηκαν από αυτούς που εισέβαλαν στην Λιβύη και το Ιράκ.
Η μείωση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και η ανικανότητα των ευρωπαϊκών ελίτ να αποδεχθούν αντικειμενικά στοιχεία, έγιναν ο καταλύτης για τις τρελές κυρώσεις της Δύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η βιομηχανική ανάπτυξη της Ευρώπης και το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων να πεταχτούν στην κάμινο των κυρώσεων και να θυσιαστούν στις ΗΠΑ για διατήρηση της παγκόσμιας δικτατορίας τους.
Η Ρωσία δεν έχει να χάσει τίποτα από την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά αντίθετα έχει ενισχύει την κυριαρχία της σε έναν πολωμένο κόσμο.
Η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα παράνομο καθεστώς, το οποίο εγκαθιδρύθηκε με το πραξικόπημα του 2014
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία εξαιτίας των κυρώσεων, είναι αδύνατον να απομονωθεί η χώρα.
Οι κυρώσεις έχουν άκρως αρνητικό αντίκτυπο στις εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία αλλά και στις δυτικές οικονομίες. Την άνοιξη πολλές ξένες εταιρείες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, πιστεύοντας ότι η χώρας μας θα υπέφερε περισσότερο έτσι. Αλλά τώρα βλέπουμε πως η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ένας από τους βασικούς λόγους γι’ αυτό, βέβαια είναι η διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία. Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μειώνεται επειδή οι αρχές της ΕΕ στερούν τους εαυτούς τους από διαθέσιμες πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας και αγορές. Γι αυτό…«ας παγώσει η ουρά του λύκου» (αναφερόμενος σε ένα ρωσικό παραμύθι, όπου η αλεπού ξεγελάει τον λύκο βάζοντάς τον να ψαρέψει από μία παγωμένη τρύπα με την ουρά του).
Σχολιάζοντας το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο Πούτιν είπε ότι: Δεν θα παρέχουμε απολύτως τίποτα εάν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας.
Αν μας δώσουν τις τουρμπίνες, θα ανοίξουμε άμεσα τον αγωγό Nord Stream.
Παρά την οικονομική και τεχνολογική πίεση, στον προϋπολογισμό θα έχουμε πλεόνασμα μισό τρισεκατομμύριο ρούβλια.
Η Ρωσία υπέγραψε τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών τον Ιούλιο, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, θεωρώντας ότι θα βοηθούσε στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά αντίθετα ήταν οι πλούσιες δυτικές χώρες που εκμεταλλεύονται τη συμφωνία. Αν εξαιρέσουμε την Τουρκία ως ενδιάμεση χώρα, τότε σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία δεν αποστέλλονται στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο δύο από τα 87 πλοία, που μετέφεραν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν σε φτωχές χώρες, καθώς κατηγορώντας τις Δυτικές χώρες ότι ενεργούν ως αποικιακά κράτη. Για άλλη μια φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες απλώς εξαπατήθηκαν και εξακολουθούν να εξαπατούνται. Είναι προφανές ότι με αυτήν την προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο θα αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή. Θα συζητήσουμε την τροποποίηση της συμφωνίας σχετικά με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών για τον περιορισμό των χωρών που μπορούν να δέχονται αποστολές φορτίου.
Πάντως το Κίεβο διέψευσε την τελευταία αναφορά του Πούτιν, σημειώνοντας πως τα 2/3 των φορτίων εστάλησαν σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος κατονόμασε μεταξύ άλλων την Κίνα, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Ινδία, τη Σομαλία και τη Λιβύη ως ορισμένες από τις χώρες που έλαβαν σιτηρά από την Ουκρανία.
Στα μέτωπα… Μια εφεδρική γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια επλήγη από τον τελευταίο βομβαρδισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας οι τέσσερις βασικές γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. «Από τις τρεις εφεδρικές γραμμές ηλεκτροδότησης μεταξύ του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του θερμοηλεκτρικού σταθμού, μία επλήγη από βομβαρδισμό και οι άλλες δύο έχουν αποσυνδεθεί, όπως ενημέρωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι τους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ και αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Για «πολύ σοβαρό κίνδυνο» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη(CNN) μετά την αποστολή εμπειρογνωμόνων στον σταθμό που ελέγχεται από τη Ρωσία. «Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ανησυχητική. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, επομένως εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει συνέχεια επιθέσεων και βομβαρδισμών, σκόπιμα ή μη, ηθελημένα ή άθελά τους, οι άνθρωποι χτυπούν έναν πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οπότε πρέπει να πω ότι ο κίνδυνος παραμένει». «Η πυρηνική ασφάλεια είναι απαραίτητη. Παίζουμε με τη φωτιά». Ενώ όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο (που ζητάνε Ουάσιγκτον και Κίεβο) ο Γκρόσι είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης έναντι της δημιουργίας μιας «ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας»… «η οποία είναι ίσως πιο μέτρια από την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική για τη δέσμευση από όλες τις πλευρές για αποφυγή στόχευσης του εργοστασίου».
Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια. «Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ….και τους λέω: εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Ο γενικός επιτελάρχης του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι ανέφερε σε άρθρο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για μια σειρά πληγμάτων στις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις που έχει η Ρωσία στην προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάση στην πόλη Σάκι που καταστράφηκε τον περασμένο μήνα. Το Κίεβο μέχρι ώρα υπαινίσσονταν την εμπλοκή της.
Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επί του παρόντος δύο αντεπιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρεστόβιτς, χωρίς αυτός να διευκρινίσει τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντεπιθέσεις. Από την άλλη και οι ρωσικές δυνάμεις κατέγραψαν επιθέσεις επίσης στο νότο (Μικολαϊβ, Μελιτόπολη) και τα ανατολικά (Ντονέτσκ, στον άξονα Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου