05 Σεπτεμβρίου 2022

193η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Εκδηλώνεται λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ευρώπη για την ενεργειακή φτώχεια, ένεκα της προσέγγισης στο ουκρανικό και τις κυρώσεις στην Ρωσία


Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας που πλήττει ευρεία κοινωνικά στρώματα στην Ευρώπη, οδηγεί σε λαϊκές αντιδράσεις κατά των κυβερνήσεων για τις πολιτικές τους στο ουκρανικό και κυρίως την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία, που όμως έκαναν αυτήν πλουσιότερη και τους Ευρωπαίους φτωχότερους. Σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες εκδηλώνονται πλέον διαφορετικές προσεγγίσεις από τους πολίτες. Την ίδια ώρα η ουκρανική ηγεσία ζητάει από την ΕΕ περισσότερα χρήματα και όπλα.

Μετά τη δημοσκόπηση στην Γερμανία όπου η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά και τις σχετικές τοποθετήσεις πολιτικών, με ανάλογα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, έρχεται ανάλογη δημοσκόπηση στην Ιταλία, όπως και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Τσεχία.

Σε δημοσκόπηση στην Ιταλία το 51,1% των ερωτηθέντων θέλει να αρθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πληθωρισμού, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Political Thermometer. Για το 44% των ερωτηθέντων, ωστόσο, οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν, εκ των οποίων το 24,2% πιστεύει ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να αρθούν γιατί αυτό «θα σήμαινε υποχώρηση στον εκβιασμό» του Πούτιν, με το 28% να πιστεύει ότι οι κυρώσεις δεν έπρεπε να έχουν επιβληθεί «από την αρχή». Σε μια Ιταλία που βαδίζει σε εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτη δύναμη την… ακροδεξιά.

Στην Τσεχία ο κόσμος βγήκε πλέον στους δρόμους. Στην Πράγα συγκεντρώθηκαν 70.000 άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν για τους υψηλούς λογαριασμούς στην ενέργεια. «Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στην Ε.Ε, ενάντια σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός μας», είπαν οι κεντρικοί ομιλητές, όπως μετέδωσε το τσέχικο πρακτορείο ειδήσεων CTK. Οι συγκεντρωμένοι  ζήτησαν  την παραίτηση της κυβέρνησης Πετρ Φιάλα (από τις πιο σκληρές έναντι της Μόσχας) και μια συμφωνία με την Ρωσία για τον τερματισμό της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας επειδή είναι επιζήμια για την οικονομία και τον πληθυσμό που ‘έφθασε το 18%.

Ο τσέχος πρωθυπουργός καταφέρθηκε κατά των διαδηλωτών, που εμφορούνται από εξτρεμιστικές και φιλορωσικές θέσεις, με τις δυνάμεις που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις να είναι μεταξύ άλλων η ακροδεξιά και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Πάβελ Μπλάζεκ ό οποίος προειδοποίησε ότι: «Αν δεν λυθεί η ενεργειακή κρίση, το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας είναι σε κίνδυνο».

Από μία τέτοια Ευρώπη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι συνεχίζει να ζητάει οικονομική βοήθεια και ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ στρατιωτική συνδρομή. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε την ΕΕ να διαθέσει επειγόντως το  επόμενο ποσό της οικονομικής βοήθειας της προς την Ουκρανία, αλλά και να προωθήσει ένα νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σε τηλεφωνική συνομιλία του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι: “Συζητήσαμε την επείγουσα διάθεση της επόμενης δόσης της ευρωπαϊκής μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ δώσαμε έμφαση στην ανάγκη προετοιμασίας του 8ου πακέτου των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας απαγόρευσης στην έκδοση βίζας για τους ρώσους πολίτες,” ανέφερε ο ίδιος στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ, που επισκέπτεται την Γερμανία και συναντήθηκε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κάλεσε σήμερα το Βερολίνο να εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός “ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξή της”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δοθεί στο Κίεβο περισσότερος βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. “Οι εκτοξευτήρες ρουκετών MARS-II και τα ολμοβόλα Panzerhaubitze 2000, που παρείχε η Γερμανία, λειτούργησαν καλά στο πεδίο της μάχης και ελπίζουμε πως θα αυξηθεί ο εφοδιασμός σε βαρέα όπλα”, δήλωσε ο Σμίχαλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Πέμπτη μια σύνοδο υπουργών Άμυνας 40 χωρών υποστηρικτών της Ουκρανίας, με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν, με στόχο να οργανώσει την υποστήριξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων απέναντι στη Ρωσία.

Στην Μόσχα, ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των χημικών και βιολογικών δυνάμεων άμυνας του ρωσικού στρατού, κατήγγειλε τις ΗΠΑ για μεταφορά των προγραμμάτων βιολογικής έρευνας από την Ουκρανία σε άλλα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη. Όπως δήλωσε: «Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται ώστε σύντομα να επανατοποθετήσει τα ανολοκλήρωτα προγράμματα στην Ουκρανία σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη καθώς και της ανατολικής Ευρώπης, όπως στην Βουλγαρία, την Τσεχία και τα Βαλτικά κράτη. Η διεύρυνση του δικτύου των βιο-εργαστηρίων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και αποθήκευση στοιχείων βιολογικών όπλων, αποτελεί απειλή για τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούγιαριτς φέρεται να αναγνώρισε την απόπειρα ουκρανικών δυνάμεων να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια τις ώρες που μετέβαινε σε αυτό η αποστολή επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι: «Είμαστε χαρούμενοι που η Ρωσική Ομοσπονδία έκανε ό,τι είναι απαραίτητο για να κρατήσει τους επιθεωρητές ασφαλείς». Μια δήλωση που ερμηνεύεται από τη ρωσική πλευρά και πολλά φιλορωσικά δίκτυα ως επίσημη επιβεβαίωση όσων είχε καταγγείλει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το τμήμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation για τον «έλεγχο των ειδήσεων» απευθύνθηκε στο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως αυτός ακυρώνει αυτή την ερμηνεία και διευκρινίζει την άποψή του: «Η απάντηση δεν είχε σκοπό να είναι επιβεβαίωση οποιασδήποτε πράξης δολιοφθοράς, αλλά επιβεβαίωση της ευθύνης των Ρώσων να διασφαλίσουν την ασφάλεια της αποστολής όταν βρίσκεται σε ρωσικά ελεγχόμενα εδάφη και, φυσικά, Ουκρανοί για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους όταν βρίσκονται σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία».

Στα μέτωπα των συγκρούσεων… τέτοιες καταγράφηκαν στο νότο (κυρίως στην περιοχή του Μικολάϊβ) και στα ανατολικά (στο Χάρκοβο και το Σούμι), με τους Ουκρανούς να πανηγυρίζουν για την ανακατάληψη τριών οικισμών και κάποιων λόφων και κατηγορώντας τους Ρώσους ότι προκάλεσαν απώλειες και καταστροφές όπου βομβάρδισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου