Ρεπορτάζ Άρης Χατζηγεωργίου
Τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που επικρατούν στα Κτηματολογικά Γραφεία ανά τη χώρα, με τις ουρές, την ελλιπή εξυπηρέτηση των πολιτών, το καθεστώς τρομοκρατίας που δημιουργούν οι αγωγές slapp κατά υπαλλήλων και τη μεθοδευμένη είσοδο ιδιωτών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ).
Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που στοίχισε ώς τώρα 1,2 δισ. ευρώ για την οργάνωσή του, θα έπρεπε να αποτελεί ένα «κόσμημα» στη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας και εργαλείο απλούστευσης των συναλλαγών επί των ακινήτων. Παράγει, άλλωστε, σημαντικά έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο και διαθέτει ήδη απόθεμα 500 εκατ. ευρώ.
Ομως, αντί να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και την ώρα που υπάρχουν γραφεία χωρίς καν πόσιμο νερό και στοιχειώδεις υποδομές, η κυβέρνηση ψάχνει προσωρινές λύσεις με ιδιώτες που υποκαθιστούν τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι πολίτες που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν ξεσπούν κατά των εργαζομένων για τη μεγάλη καθυστέρηση των υποθέσεών τους ή τις διαδρομές εκατοντάδων χιλιομέτρων που πρέπει να κάνουν για να βγάλουν άκρη, ειδικά σε περιοχές της επαρχίας.
Το Κτηματολόγιο λειτουργεί ήδη με Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους (57 σε συνολικό αριθμό), τα οποία σταδιακά υποκαθιστούν τα κάποτε 300 Υποθηκοφυλακεία (έχουν ήδη καταργηθεί 70). Το προσωπικό παραμένει στα 700 άτομα, ενώ προβλέπονταν διπλάσια, μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θωμάς Καντερές.
Υπάρχουν γραφεία όπου τα προβλήματα ξεπερνούν τα όρια της αντοχής, όπως εκείνο της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν συσσωρευτεί 16.500 εκκρεμείς πράξεις και για τη μεταγραφή ενός συμβολαίου μπορεί να χρειαστεί έως και 1,5 χρόνος!
Μέσα στον Φεβρουάριο, το Σωματείο ζήτησε από τους εργαζόμενους ενημέρωση για την καθημερινότητα στα Κτηματολογικά Γραφεία, από την οποία προέκυψε μια εικόνα εφιαλτική στην οποία συνέβαλε και η απόφαση να καταργηθούν τα ραντεβού και να δημιουργούνται ουρές εν μέσω πανδημίας.
Στον Πύργο, οι εκεί εργαζόμενοι περιέγραψαν έναν χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων στον οποίο πρέπει να χωρέσουν 9 υπάλληλοι του Υποκαταστήματος και ο υπεύθυνος του Υποθηκοφυλακείου Ωλένης, μαζί με πολίτες από 80 χωριά της περιοχής, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές. Τα μηνύματα των εργαζομένων περιλαμβάνουν αναφορές για:
■ Την υποστελέχωση σε κάθε Τμήμα και Διεύθυνση. Οι τεχνικοί πληροφορικής μειώθηκαν στο μισό αν και τετραπλασιάστηκαν οι εγκαταστάσεις από 15 γραφεία που ήταν κάποτε.
■ Χαλασμένους υπολογιστές, έλλειψη γραφικής ύλης, εργαζόμενους που αγοράζουν με δικά τους χρήματα τόνερ και χαρτί για τα μηχανήματα, επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) που φέρνουν μαζί τους το χαρτί που πρέπει να εκτυπώσουν ή που δανείζουν μηχανήματα (εκτυπωτές, σκάνερ) για να κάνουν τη δουλειά τους.
■ Τηλεφωνικά Κέντρα που δεν λειτουργούν σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να επικοινωνήσουν και να διαμαρτύρονται, καθώς καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να ξέρουν αν θα κάνουν τη δουλειά τους.
■ Πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχουν συστήματα ψύξης-θέρμανσης, αλλά ούτε και πόσιμο νερό.
Μέσα σε αυτή την εικόνα, «προστίθενται οι εξαγριωμένοι πολίτες και επαγγελματίες που συνωστίζονται από τα χαράματα», με αποτέλεσμα «να απειλούν, να προσβάλλουν και να εξυβρίζουν τους υπαλλήλους». Στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Κορωπί δεν ήταν λίγες οι φορές που κλήθηκε η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη. Αλλά και σε άλλα γραφεία, όπως στο Χαλάνδρι που καλύπτει περιοχές με ακίνητα υψηλής αξίας και πολλές συναλλαγές, δημιουργούνται καταστάσεις εκτός ορίων. Σύμφωνα με τον Θωμά Καντερέ, δικηγόροι - συναλλασσόμενοι με τα γραφεία έχουν φτάσει στο σημείο να κινηθούν με αγωγές τρομοκράτησης, στις οποίες αποδίδει χαρακτηριστικά τύπου slapp (strategic lawsuits against public participation) που συνήθως κατατίθενται από ισχυρούς παράγοντες κατά προσώπων που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Καντερές μιλά για τον αυξανόμενο αριθμό διαπιστευμένων δικηγόρων που, ύστερα από κυβερνητική απόφαση, αναλαμβάνουν να ελέγχουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ σύντομα θα ενταχθούν στο σύστημα και ιδιώτες μηχανικοί. Προειδοποιεί, δε, ότι αν δεν γίνουν αμέσως παρεμβάσεις για ενίσχυση του προσωπικού, «τότε όλα τα παραπάνω γίνονται προσχεδιασμένα ώστε να φέρουν την κοινωνία απέναντι στους εργαζόμενους και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με στόχο μία από τις πλουσιότερες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου να καταλήξει σε χέρια ιδιωτών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου