Σε μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές με το οποίο προσφέρει στους εργοδότες, κυρίως του αγροτικού τομέα, χιλιάδες φθηνά εργατικά χέρια με ελάχιστα ως ανύπαρκτα δικαιώματα, προχώρησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
▸ Μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές υπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, το οποίο προβλέπει την αποστολή 4.000 εργαζομένων ετησίως στη χώρα μας, κυρίως για απασχόληση στον αγροτικό τομέα.
Παράλληλα, οι 15.000 ήδη διαμένοντες και εργαζόμενοι στη χώρα από το Μπαγκλαντές θα αντιμετωπίζονται σαν νεοεισερχόμενοι εποχικοί εργάτες για εννιά μήνες και για τους υπόλοιπους τρεις που απομένουν θα πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες που προβλέπονται για να εκδώσουν άδεια παραμονής. Μετά το πέρας μίας πενταετίας, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να εργαστούν και να μείνουν στην Ελλάδα.
Ακόμη, όποιος δεν ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα του, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το παραθυράκι για απελάσεις. Αυτό που ο Νότης Μηταράκης ονομάζει ως «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» είναι στην πραγματικότητα ένας άνετος και βολικός τρόπος για απελάσεις. «Αν δεν επιστρέψει μόνος του, τότε θα γίνεται απέλαση και θα ακυρώνεται η άδεια εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, όσοι έρχονται στη χώρα για εργασία θα πρέπει να φεύγουν μόνοι από την πατρίδα τους, αφήνοντας τις οικογένειές τους πίσω στο Μπαγκλαντές.
Η εν λόγω άδεια, δηλαδή, επιτρέπει έως εννέα μήνες παραμονή ανά έτος, δεν οδηγεί σε καθεστώς μόνιμης παραμονής ούτε δίνει δικαίωμα μετέπειτα πρόσβασης σε ιθαγένεια. Επίσης, δεν επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποχικής εργασίας.
Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επιδιώκει όχι μόνο να δημιουργήσει νέες «Μανωλάδες» και να τις νομιμοποιήσει με απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και εργαζόμενους-σκλάβους, αλλά και να αποτρέψει την κατοχύρωση των μόνιμων δικαιωμάτων τους. Χιλιάδες μετανάστες εργάζονται σε χωράφια, σε εργοστάσια, σε πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, σε αποθήκες, σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία κάτω από άθλιες συνθήκες.
Η διμερής συμφωνία αναμένεται να πάει το αμέσως επόμενο διάστημα για κύρωση στη Βουλή ενώ στα σχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι να συνάψει αντίστοιχο μνημόνιο με το Πακιστάν καθώς πριν λίγο διάστημα ο Νότης Μηταράκης πραγματοποίησε σχετικές επαφές και συνομιλίες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κατοικούν 26.000 νόμιμοι μετανάστες από το Πακιστάν και 5.000 αιτούντες άσυλο. Τέλος, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και με την Ινδία, την Αίγυπτο και τις βαλκανικές χώρες. «Συνολικά η χώρα χρειάζεται περίπου 144.000 εποχικούς εργάτες», δήλωσε με νόημα.
❞ Στα σκαριά παρόμοιες συμφωνίες με Πακιστάν, Ινδία, Αίγυπτο και βαλκανικές χώρες
Για μία «μαύρη συμφωνία» μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία δεν γίνονται σαφείς οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα έρθουν οι 4.000 Μπαγκλαντεσιανοί εργάτες στην Ελλάδα ενώ επίσης δεν τους εξασφαλίζεται και κατοικία, κάνει λόγο μιλώντας στο Πριν ο Σοχέλ από το Μπαγκλαντές. Βεβαίως, όπως σημειώνει, αυτή η εξέλιξη δεν του προκαλεί εντύπωση καθώς ειδικά η τωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας «δεν συμπαθεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».
«Προσπαθούν να τους απελάσουν, να τους επαναπροωθήσουν. Αυτό θέλουν μέσω αυτής της μαύρης συμφωνίας», εξηγεί ο Σοχέλ ενώ προσθέτει ότι από τους περίπου 28.000 Μπαγκλαντεσιανούς εργαζόμενους που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι περισσότεροι είναι χωρίς χαρτιά και δέσμιοι των αφεντικών τους. «Εμείς όμως θα προσπαθήσουμε για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον», καταλήγει.
Η συμφωνία αυτή αφενός αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των εργοδοτών που επιδιώκουν να επεκταθούν οι «Μανωλάδες» σε όλη την Ελλάδα κι αφετέρου δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των μεταναστευτικών κοινοτήτων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως φθηνά εργατικά χέρια με ελάχιστα δικαιώματα. Πρόκειται για μία άκρως προβληματική συμφωνία που έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με την ευρωπαϊκή οδηγία του 2014 για την εποχική εργασία μεταναστών, που αναφέρει ρητώς πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ήδη διαμένοντες μετανάστες σε κάθε χώρα (άρθρο 15).
Υπό την απειλή της απέλασης, μετανάστες που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα, θα αντιμετωπίζονται ως νεοεισερχόμενοι κι εμμέσως θα εκβιάζονται πως αν δεν ενταχθούν στους εποχικούς εργαζόμενους θα πρέπει να γυρίζουν πίσω στη χώρα τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου