Οι διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνονται σήμερα. ΝΑΤΟϊκοί αρνούνται στρατιωτική εμπλοκή, είτε με αποστολή αεροσκαφών (με τις ΗΠΑ να ωθούν την Πολωνία που το σκέφτεται) είτε με ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Οι Ρώσοι λένε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει εμπλοκή στη σύρραξη, επικαλούνται προθέσεις των Ουκρανών για πυρηνικά και χημικά όπλα και ανακοινώνουν ότι σήμερα θα βομβαρδίσουν στόχους της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων. Ο Πούτιν δηλώνει ότι θα σταματήσει όταν γίνουν δεκτές οι ρωσικές απαιτήσεις. Οι Ουκρανοί λένε ότι τώρα συζητάνε και άλλα μοντέλα ασφάλειας. Βομβαρδίζονται περίχωρα του Κίεβου, στη Μαριούπολη ανθρωπιστική καταστροφή, η Οδησσός ετοιμάζεται. Οι πρόσφυγες πάνω από 1.5 εκατομμύριο. Συνεχίζονται οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και την Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται σε όλους τους ξένους ηγέτες με τους οποίους είχε επικοινωνία απτόητος να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε πως ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να πετύχει τους στόχους του είτε με διαπραγματεύσεις είτε με πόλεμο. Ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν ότι ο ρώσος πρόεδρος του δήλωσε πως θα σταματήσει μόνο όταν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.Παράλληλα, η Μόσχα διακηρύττει με κάθε τρόπο ότι οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Κι αυτό γιατί τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στη Δύση το σενάριο να δώσει μαχητικά αεροσκάφη η Πολωνία, η οποία φαίνεται να το σκέφτεται, με την κατάλληλη παρότρυνση των ΗΠΑ. Ο ευρισκόμενος σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε χθες το σχέδιο να δώσουν αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη στην Πολωνία σε αντιστάθμισμα αυτών που θα δοθούν από αυτήν στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι απάντησαν λέγοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια αποτελεί αιτία πολέμου. Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Πάντως, είτε για την αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία είτε για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις έως αντίθεση, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε γενικότερη πολεμική εμπλοκή μέσα στην Ευρώπη. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο δήλωνε την αντίθεση της χώρας του, λέγοντας πως αν και μόνο ένα αεροσκάφος καταρριφθεί τότε αυτό θα οδηγήσει σε ένα Γ’ ΠΠ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απεγνωσμένα απευθύνεται τις τελευταίες μέρες τους Δυτικούς για εναέρια στρατιωτική βοήθεια, αλλά συναντά την άρνηση –προς το παρόν.Έτσι είδαμε χθες τους Ουκρανούς να εμφανίζονται διαθέσιμοι να συζητήσουν το ζήτημα της ασφάλειας. Ως γνωστόν αυτό αποτέλεσε και την όλη διελκυστίνδα. Η Ουκρανία επιδίωκε την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάτι που η Μόσχα θεώρησε μέρος της ευρωατλαντικής επιθετικότητας. Ο ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Fox News, είπε ότι η απάντηση που λαμβάνουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν είναι έτοιμες ούτε καν να συζητήσουν την ένταξη της Ουκρανίας, τουλάχιστον όχι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποια άλλα μοντέλα, εκτός του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα σε έναν ευρύτερο φόρουμ, όχι μόνο σε διμερείς συζητήσεις με τη Ρωσία αλλά και με άλλους εταίρους.
Την ίδια ώρα οι Ρώσοι γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να βομβαρδίσουν σήμερα στόχους της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων. Επίσημα διά του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, δηλώθηκε ότι στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων, προχωρώντας σε πλήγματα υψηλής ακρίβειας. Ο ίδιος έριξε στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων τους για την εισβολή στην Ουκρανία και τα πυρηνικά ή χημικά όπλα. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός ανακάλυψε ότι καταστράφηκαν εσπευσμένα ίχνη προγράμματος κατασκευής βιολογικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν παθογόνους οργανισμούς, μεταξύ άλλων μικρόβια της χολέρας και της πανώλης, την πρώτη ημέρα της εισβολής των δυνάμεων της Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε έγγραφα στα ουκρανικά, ερίζοντας πως το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείτο από τις ΗΠΑ. Όπως ανέφεραν και πιθανή προβοκάτσια των Ουκρανών σε πυρηνικό εργαστήριο, γνωστοποιώντας ότι έχει περικυκλωθεί από τα γνωστά ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα Αζόφ.Στο πεδίο του πολέμου (κεντρική φωτό ρωσικός χάρτης), βομβαρδίζονται περίχωρα του Κίεβου όπου σφίγγει ολοένα ο ρωσικός κλοιός. Η άμυνα της πόλης ενισχύεται και με συμμετοχή κατοίκων ή εθελοντών. Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα 20 χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα και χθες βομβάρδισαν το Ιρπίν όπου οι κάτοικοι έντρομοι έφευγαν άρον-άρον. Η Μαριούπολη βρίσκεται σε ανθρωπιστικό αποκλεισμό, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, οι κάτοικοι της οποίας βιώνουν μια καταστροφή, χωρίς νερό, ρεύμα, επικοινωνίες και τα τρόφιμα να τελειώνουν. Οι Ρώσοι γνωστοποιούσαν το πρωί ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι από Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Σούμι. Στην Οδησσό όλοι ετοιμάζονται και περιμένουν επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις που πλέον έχουν προωθηθεί σε όλο το νότιο μέτωπο της Μαύρης θάλασσας. Οι Ουκρανοί που πήραν τους δρόμους της προσφυγιάς έχουν υπερβεί πλέον το 1.5 εκατομμύριο, με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται στην Πολωνία έχοντας φθάσει 900.000.
Οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και χθες σε όλον τον κόσμο. Σε πάνω από 53 πόλεις κατέβηκαν στους δρόμους, εκ των οποίων στις 21 μέσα στη Ρωσία, οι αρχές τις οποίας έχουν συλλάβει συνολικά πέντε χιλιάδες διαδηλωτές. Μετά το Σάββατο και χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια κατά του πολέμου, αλλά και συνθήματα να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας, με κάποιους να ζητάνε ακόμη και παρέμβαση του ΝΑΤΟ, όπως είδαμε σε Βρυξέλες, Τουλούζη, Μαδρίτη, Βαρκελώνη. Πάντως στην αντιρωσική υστερία που εκδηλώνεται στη Δύση, εκδηλώνονται πλέον αντιδράσεις, όπως του κόσμου της τέχνης στη Γαλλία εναντίον της πρόθεσης για αποκλεισμό ακόμη και ρώσων ανθρώπων της τέχνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου