28 Σεπτεμβρίου 2021

Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στα λιμάνια λένε "ΟΧΙ" στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - COSCO, με την οποία παραχωρείται στην κινέζικη εταιρεία επιπλέον το 16% των μετοχών της Ο.Λ.Π. ΑΕ

Ναυτεργατικά Σωματεία: Συλλαλητήριο την Τετάρτη στο Πασαλιμάνι — Όχι στη νέα συμφωνία Κυβέρνησης με COSCO 

Τα Ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ  αντιδρούν στην παραχώρηση του επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ στην COSCO, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, και καλούν σε Συλλαλητήριο μεθαύριο Τετάρτη  29 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ, στη πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι):

ΠΕΜΕΝ     ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ     ΠΕΕΜΑΓΕΝ    ΠΕΠΡΝ     ΠΕΣ/ΝΑΤ

Τα  Δ.Σ. των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ, στη πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι), ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης ΝΔ με την COSCO, παραχωρώντας της επιπλέον 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.

Η συμφωνία εντάσσεται στις κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που οικοδομείται στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων.

Δεν διστάζουν μπροστά στα κέρδη τους να θυσιάζουν ακόμα και τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, όπως γίνεται με τους κατοίκους στο Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, στην περιοχή του Πειραιά, που είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, των ελεύθερων χώρων από τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, της λαϊκής οικογένειας, ο αγώνας για να μείνουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης στα χαρτιά,  να βάλουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, για δουλειά, ζωή με δικαιώματα. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 μ.μ.

ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΑΡΗ (ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ)

 ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

ΠΗΓΗ

***** 

Αντίθετη η ΟΜΥΛΕ στην παραχώρηση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
 

Την αντίθεσή της στην κυβερνητική απόφαση να παραχωρήσει το 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco χωρίς αυτή να έχει ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις, δηλώνει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) στέλνοντας το μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΛΠ ότι δεν θα επιτρέψουν καμία διολίσθηση στα εργασιακά δικαιώματα στο λιμάνι, απεναντίας, θα αγωνιστούν για τη διεύρυνσή τους.

«Ως συνδικαλιστικό κίνημα των λιμανιών έχουμε κάθε δικαίωμα, που απορρέει από τις θέσεις και τους αγώνες μας, να είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη συγκριμένη κυβερνητική απόφαση. Είμαστε ανυποχώρητοι στην αξία των θεμελιωμένων εργασιακών σχέσεων και πασχίζουμε συνεχώς για την αναβάθμισή τους» σημειώνει η Ομοσπονδία και συμπληρώνει:

«Σήμερα η κυβέρνηση παρόλο που δεν έχει υλοποιηθεί η υποχρέωση των επενδύσεων, την οποία προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης, παραχωρεί το 16% των μετοχών, που είχε συμφωνηθεί, με ρήτρα την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων. Τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης ξεχάστηκαν. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το ποια αξία έχουν οι διακηρύξεις περί επενδύσεων και ανάπτυξης από την κυβέρνηση, αλλά και συνολικά το πολιτικό σύστημα. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε επισημάνει, ήταν η πλήρης αποδυνάμωση της Ρυθμιστικής Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) και της Δημόσιας Αρχής Λιμένων ( ΔΑΛ), με την οποία αποδομείται ο χαλαρός δημόσιος έλεγχος που είχε θεσπιστεί».

Η ΟΜΥΛΕ αναφέρει ακόμα: «Τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια γνωρίσαμε μεγάλες τομές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΛΠ. Την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ το 2009 και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (51%) στην COSCO το 2016. Με τεκμηρίωση στις θέσεις και αγωνιστικότητα στη δράση αντιμετωπίσαμε αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα. Υπήρξαν περίοδοι με κοινωνικές συμμαχίες, αλλά δυστυχώς στις κρίσιμες στιγμές γνωρίσαμε την αγωνιστική μοναξιά. Οι θέσεις που σε όλο αυτό το διάστημα διαμορφώσαμε επαληθεύτηκαν και συνεχώς επαληθεύονται. Τα πολιτικά κόμματα τις επικροτούσαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τις ξεχνούσαν όταν κυβερνούσαν».

Σημειώνεται ότι στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, με το οποίο προβλέπεται η κύρωση της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ. Αναμένεται η ψήφισή του την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου