26 Σεπτεμβρίου 2021

Όσα λένε οι αριθμοί (και πάλι)...

Eurokinissi
Κορονοϊός: Τρίτη χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους η Ελλάδα - «Καταπέλτης» ECDC

 
Η αναλογία θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα είναι υπερτριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Στην 3η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά στην αναλογία θανάτων από κορονοϊό ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), είναι πραγματικά «καταπέλτης».

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύει το ECDC με αναφορά στις τελευταίες 14 μέρες, η χώρας μας κατέγραψε 54,11 θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού. Αυτός ο αριθμός είναι υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσο όρου, ο οποίος διαμορφώνεται σε 15,84 νεκρούς ανά εκατ. κατοίκων.

Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα ανάμεσα στα 30 κράτη βρίσκονται μόνον η Βουλγαρία (131,34 θάνατοι) και η Λιθουανία (76,59).

(Η συνέχεια του άρθρου εδώ) 

*****

Έρευνα σοκ της ΕΛΣΤΑΤ: Το 40% των «μη φτωχών» νοικοκυριών στερούνται βασικά αγαθά 

Η συντριπτική πλειονότητα των φτωχών νοικοκυριών και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μη φτωχών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέρησης βασικών αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την έρευνα της για την υλική στέρηση το 2020, προκύπτει ότι το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 395 ευρώ.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία κατατάσσονται, κατά καθεστώς ιδιοκτησίας, ως εξής:

  • το 6,2% των νοικοκυριών διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λπ.),
  • το 4,9% διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λπ.),
  • το 8,6% διαμένει σε ενοικιασμένη κατοικία,
  • το 8,1% διαμένει σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία.

Το κόστος στέγασης και το εισόδημα

Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 33,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 83,4% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 22,5%.

Το 43,7% των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.

Το 50,1% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ.

Το 71,6% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

Το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 2.000 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.915 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.018 ευρώ.

Το 19,7% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,5% των μη φτωχών νοικοκυριών και το 8,8% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 9% των φτωχών νοικοκυριών, το 1,8% των μη φτωχών και το 3% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τον χρειάζονται, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Αναψυχή και τεχνολογία

Ως προς την υλική στέρηση που σχετίζεται με την οικονομική δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών σχετικών με κοινωνικές δραστηριότητες- για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω- προέκυψαν τα ακόλουθα ευρήματα:

  • Το 13,1% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συναντιέται (στο σπίτι ή κάπου αλλού) με φίλους ή συγγενείς για ένα γεύμα ή ένα ποτό τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 31,4% και 9,4%.
  • Το 26,9% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 49% και 22,4%.
  • Το 37,2% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι χωρίς να συμβουλευτεί κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού. Το ποσοστό εκτιμάται στο 65,4% για τον φτωχό πληθυσμό και στο 31,3% για τον μη φτωχό πληθυσμό.
  • Το 4% του πληθυσμού δεν διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο για οικιακή χρήση λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 12,3% και 2,3%.

Υγεία και δυσκολίες

Σχετικά με την υγεία του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, προκύπτουν τα εξής:

  • Το 6,7% δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 14,7% μέτρια, ενώ το 78,6% πολύ καλή ή καλή υγεία.
  • Το 23,7% έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας.
  • Το 9,8% για διάστημα έξι μηνών ή περισσότερο είχε περιορίσει, λόγω δικού του προβλήματος υγείας, κάποιες, συνήθεις για τον γενικό πληθυσμό δραστηριότητες ή είχε δυσκολευτεί σε αυτές πάρα πολύ, ενώ το 13,6% είχε, αλλά όχι πάρα πολύ.
  • Το 25,6% δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 51,2% και 20,9%, αντίστοιχα.
  • Το 36,9% ότι υπήρξε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που δεν υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία όταν πραγματικά την χρειάστηκε λόγω της πανδημίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 10% και 51,2%.
  • Το 30,5% δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 56,1% και 26,3%. Το 22,4% του αντίστοιχου πληθυσμού δεν υποβλήθηκε στην εξέταση λόγω COVID-19.
ΠΗΓΗ

*****

Ένα στα τρία νοικοκυριά δεν έχει ούτε ευρώ για μια δύσκολη στιγμή 

Γράφει η Χριστίνα Κοψίνη


Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύει το τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Μια άλλη διάσταση του πόσο «ευνοήθηκε» η μεσαία τάξη από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνοντας τις αποταμιεύσεις της εν μέσω πανδημίας, όπως διατείνονται κυβερνητικά στελέχη, φέρνει στη δημοσιότητα το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την αξιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το ΙΝΕ, εκτιμάται ότι μόλις το 37% του συνόλου των νοικοκυριών και το 9% των φτωχών νοικοκυριών κατάφερε να αποταμιεύσει το 2020, ενώ το 43% του συνόλου των νοικοκυριών θα έπρεπε να έχει δανειστεί, είτε να έχει ξοδέψει τις όποιες αποταμιεύσεις για να συντηρήσει το επίπεδο διαβίωσης των μελών τους. Φυσικά το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο στα φτωχά νοικοκυριά, στα οποία ανέρχεται στο 67%.

«Η πανδημική κρίση επιδείνωσε τα ήδη συμπιεσμένα από την πολύχρονη κρίση εισοδήματα» επισημαίνουν οι συντάκτες του Δελτίου. «Η δυσκολία κάλυψης των δαπανών διαβίωσης δεν αφορά μόνο τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά περίπου το 1/3 του συνόλου των νοικοκυριών».

Μάλιστα η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη τόσο των φτωχών όσο και του συνόλου των νοικοκυριών είναι η καταβολή τόκων για μη ενυπόθηκα δάνεια. Οι οφειλέτες δανείζονται για να μπορέσουν να πληρώσουν και το δάνειο προς τις τράπεζες. Σύμφωνα δε με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ την οποία επικαλείται το ΙΝΕ, το 47% των πολιτών που έχουν λάβει δάνεια από το τραπεζικό σύστημα δηλώνει ότι δανείστηκε για να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης.

Η ανασφάλεια για μια «δύσκολη στιγμή» γίνεται βραχνάς για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, καθώς περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά δεν είχε πόρους να στηρίξει το επίπεδο διαβίωσής του σε περίπτωση που θα έμενε χωρίς εισόδημα. Οσο για τα νοικοκυριά που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη διαβίωσή τους για έναν χρόνο, δεν υπερβαίνουν ούτε το 8% του συνόλου των νοικοκυριών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου