25 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεπούλημα ΔΕΗ: Έγκλημα εκ προμελέτης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περίπου σαν τον κλέφτη επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το σημαντικότερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο, την πολυτιμότερη επιχείρηση, την πιο μεγάλη και βαριά βιομηχανία της χώρας. Και μάλιστα στη χειρότερη παγκόσμια συγκυρία. Αν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων στρατηγικών δικτύων της χώρας χαρακτηρίστηκε δίκαια ενεργειακός ακρωτηριασμός, η πώληση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί πράξη κρατικής αυτοκτονίας.

Φυσικά, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η επιλογή. Από τις πρώτες μέρες της θητείας της η κυβέρνηση μεθόδευσε την αποδυνάμωση της δημόσιας επιχείρησης, με πρόσχημα δήθεν τη διάσωσή της από μια οικονομική καταστροφή που μόνο στη φαντασία της υπήρχε. Θυμόμαστε πολύ καλά τον εμμονικό τρόπο με τον οποίο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε τη ΔΕΗ ως χρεοκοπημένο γίγαντα, για να δικαιολογήσει την αύξηση 15% στα τιμολόγιά της που τσάκισε τα φτωχότερα νοικοκυριά, ωθώντας αναγκαστικά μεγάλο μέρος τους στους ανταγωνιστές της δημόσιας επιχείρησης.

Θυμόμαστε επίσης τον παράδοξο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εσπευσμένη και βίαιη απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προκαλώντας σοκ στις τοπικές κοινωνίες της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και δίνοντας άλλο ένα προβάδισμα στους ιδιώτες που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Τώρα, γίνεται περισσότερο από ποτέ φανερό ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ, η απεμπόληση της πλειοψηφίας του 51% από το Δημόσιο, ήταν εξαρχής ο ανομολόγητος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια είναι σε ποιους έχει τάξει το «πετράδι του στέμματος» της δημόσιας περιουσίας.

Η μεθόδευση με την οποία αποκαλύφθηκε η κυβερνητική απόφαση είναι το λιγότερο αστεία, αν όχι και ύποπτη. Μια στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, που επηρεάζει ακόμη και την εθνική ασφάλεια της χώρας, δεν είναι δυνατό να ανακοινώνεται από τη διορισμένη διοίκηση τεχνοκρατών της ΔΕΗ και τις επίσης διορισμένες διοικήσεις του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν πουλάς την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

Και αυτό που κάνει ακόμη χειρότερη την κυβερνητική επιλογή είναι το διεθνές περιβάλλον. Οι πάντες μιλούν για ενεργειακή κρίση με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Κρίση που απειλεί τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά με αβάσταχτα κόστη. Το να επιλέγεις να πουλήσεις τώρα τη δημόσια επιχείρηση αποκαλύπτει εγκληματική αδιαφορία, ίσως και απέχθεια, για την κοινωνική πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ

-Σχετικό και το ακόλουθο:

Πούλησαν τον μισό ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα τα κέρδη 3-4 ετών! 


Του Γιάννη Ελαφρού

▸ Κλιμακώνεται ο τεμαχισμός και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

«Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώληση του 49% –δηλαδή μειοψηφικού πακέτου– του ΔΕΔΔΗΕ, έναντι 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι ένα τίμημα που –δεν σας κρύβω– ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας και το οποίο εξασφαλίζει πολύτιμους πόρους, τους οποίους η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα διαθέσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου της, ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών και καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών».

Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΔΕΘ. Αμέσως μετά τα «παπαγαλάκια» μίλησαν για μεγάλη επιτυχία, υψηλότατο τίμημα, απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην κυβέρνηση και στην Ελλάδα και άλλα πολλά. Και βέβαια πώς να μην είναι χαρούμενες οι «αγορές» όταν τους προσφέρεις στο πιάτο έτοιμη την κερδοφορία.

Πλειοδότης στο διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αναδείχθηκε η εταιρεία «Macquarie Infrastructure and Real Assets Group» (MIRA) από την Αυστραλία με 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων στο ταμείο της ΔΕΗ θα μπει ποσό 1,3 δισ. ευρώ, καθώς το υπόλοιπο πάει για ανάληψη χρέους της εταιρείας. Η εταιρεία MIRA δεν έχει καμία εμπλοκή με έργα ενέργειας.

Η πώληση του μισού ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του κατακερματισμού και του ξεπουλήματος της ενιαίας δημόσιας ΔΕΗ, προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων της ενέργειας και σε βάρος του δικαιώματος των εργαζομένων και του λαού για ρεύμα φτηνό και επαρκές, με προστασία του περιβάλλοντος. Η αντιμετώπιση του ηλεκτρικού ρεύματος ως εμπορεύματος φαίνεται τώρα που οδηγεί, με τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια. Με αυτή τη λογική το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής ζωής, με οποιοδήποτε τιμή.

Αλλά μήπως το τίμημα είναι όντως τόσο ψηλό που δικαιολογεί τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς; Κάθε άλλο. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ετήσια κέρδη 400 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα εγγυημένα, καθώς είναι ο μόνος πάροχος ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα, με δίκτυο 240.000 χιλιομέτρων. Μάλιστα, προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα να αντικαταστήσει τους 7.000.000 μετρητές του με ψηφιακές συσκευές, με χρηματοδότηση από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν και επιπλέον υπηρεσίες, με αποτέλεσμα αυξημένα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ν. Φωτόπουλος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, «ήδη η ΡΑΕ έχει εγκρίνει για την περίοδο 2021-2024 ως επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ ποσό πάνω από 3,1 δισ.

Πιο συγκεκριμένα: 775,984 εκ. για το 2021, 781,851 εκ. για το 2020, 780,897 εκ. για το 2025 και 804,837 εκ. για το 2024». Άρα μέσα σε τρία, άντε τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα είχε έσοδα όσα προσφέρουν οι Αυστραλοί και ταυτόχρονα θα έμενε και στο δημόσιο το σύνολο της εταιρείας!

Πραγματικά σπουδαίος λόγος για πανηγύρια… Μόνο που αυτά είναι αποκλειστικά για την ΜΙRA, που εξασφαλίζει την απόσβεση των χρημάτων της μέσα σε ελάχιστα χρόνια και στη συνέχεια θα βγάζει κέρδη χωρίς κόπο.

Το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης και των θιασωτών της ιδιωτικοποίησης είναι πως μια «εξειδικευμένη εταιρεία, που ειδικεύεται στα δίκτυα» θα μπορούσε να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ. Ούτε αυτό ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφήνοντας ξανά έκθετους τους κυβερνητικούς. Η ΝΔ, συνεχίζει την πολιτική τεμαχισμού, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ΔΕΗ, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (και του ΣΥΡΙΖΑ). Δεν είναι νομοτέλεια, αλλά ιδιοτέλεια των καπιταλιστικών συμφερόντων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου