28 Σεπτεμβρίου 2021

Κοινή ανακοίνωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου


Συλλογικότητες και πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής , καταγγέλουν την κρατική βία, την καταστροφική κυβερνητική πολιτική και τάσσονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Τήνου και όλων των νησιών που είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.  Η καταγγελία γίνεται με αφορμή την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε ειρηνικά διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές στο χωριό Τριπόταμος την 21η Σεπτέμβρη, κατά την οποία οι αστυνομικοί που κατέφθασαν στο νησί με εντολές “να ανοίξουν δρόμο” για τους γερανούς και τα βαρέα οχήματα μεταφοράς τμημάτων ανεμογεννητριών, τραυμάτισαν εννέα πολίτες.  Το κάλεσμα
αλληλεγγύης αρχικά υπέγραφαν η Πρωτοβουλία  Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων και η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων και στη συνέχεια προστέθηκαν νέες υπογραφές συλλογικοτήτων.  Καλείται κάθε συλλογικότητα να σταθεί στο πλευρό του λαού της Τήνου και να συνυπογράψει το κάλεσμα αλληλεγγύης:
 

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου

Για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι της Τήνου έρχονται αντιμέτωποι με την κρατική βία και καταστολή στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τον τόπο τους και τη φύση από τη ληστρική επιδρομή του κεφαλαίου.
 
Τις τελευταίες μέρες η επίθεση έχει ενταθεί. Οι δυνάμεις καταστολής για μια ακόμα φορά βρίσκονται απέναντι στους κατοίκους της Τήνου που είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αποκλεισμός δρόμων για τη δήθεν “ασφάλεια των κατοίκων” αλλά στην πραγματικότητα για να εμποδιστεί ο λαός της Τήνου που ξεσηκώνεται, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αποκλεισμός του λιμανιού με κάθε λογής κρατικό όχημα για χάρη του μεγαλοεργολάβου των ανεμογεννητριών. Βία και τραυματισμοί συγκεντρωμένων κατοίκων από τις δυνάμεις καταστολής. Σε ένα νησί που υπάρχει 1 ασθενοφόρο αλλά 5 περιπολικά, ο τελικός απολογισμός είναι 9 τραυματισμένοι κάτοικοι.
 
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και παρά την παλλαϊκή αντίδραση, προσπαθεί να επιβάλλει στα νησιά τα σχέδια της Ε.Ε. και του κεφαλαίου για την «πράσινη ανάπτυξη» των «επενδυτών».
 
Όμως, για μια ακόμη φορά, οι κάτοικοι της Τήνου σηκώνουν το ανάστημα τους απέναντι στα καταστροφικά σχέδια των μεγαλοεργολάβων. Υπερασπίζονται το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, την ζωή τους όπως έκαναν και τον περασμένο Μάιο. Οι δίκαιες κι ειρηνικές κινητοποιήσεις τους συναντούν την απόλυτη αστυνομική αγριότητα ως απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η κυβερνητική βαρβαρότητα στηρίζει με κάθε μέσο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, μεταφέροντας τα κόστη στο λαό. Μιλάνε για “πράσινη ενέργεια” την ώρα που αυξάνουν στα ύψη το ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Καταστρέφουν το περιβάλλον με δραματικές επιπτώσεις για την ζωή των κατοίκων και το μέλλον των νησιών φυτεύοντας Βιομηχανικές Ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα, καταστρέφοντας δάση, βιοπικοιλότητα, φυσικό περιβάλλον.
 
Όλοι εμείς, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας, καταγγέλουμε την κρατική βία, την καταστροφική κυβερνητική πολιτική και τασσόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Τήνου και όλων των νησιών.
 
Καλούμε κάθε συλλογικότητα να σταθεί στο πλευρό του λαού της Τήνου και να συνυπογράψει το κάλεσμα αλληλεγγύης.
 
Απαιτούμε:
  • Την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την Τήνο
  • Να ανακληθούν τώρα όλες οι άδειες που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες.
  • Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων να γίνεται με σεβασμό στη φύση έπειτα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και όχι να υπηρετεί την κερδοσκοπία και τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
-Πρωτοβουλία Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων
-Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης Ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων
-Πρωτοβουλία Ροδόπης ενάντια στο νέο αντι περιβαλλοντικό νόμο
-Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας
-Οικολογική Ομάδα Ροδόπης
-Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου