Η ανακοίνωση για την απονομή του βραβείου έγινε στο Κίελο της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης της 27ης Ετήσιας Συνάντησης της ΕΕΑ, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς καθιερώθηκε το 1999 και απονέμεται ετησίως σε φορείς ή πρόσωπα για την εξαιρετική συμβολή τους στη δημιουργία γνώσεων αρχαιολογικής κληρονομιάς και τη διάδοσή της, καθώς και στην προστασία, δημοσιοποίηση και ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.
Οι δρόμοι που η αρχαιολογική υπηρεσία βλέπει ως επιφανειακούς καθαρισμούς |
Στην Ανακοίνωση για το βραβείο η «Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας» σημειώνει:
«Το φθινόπωρο του 2018 με την αναγγελία αδειοδότησης εγκατάστασης αιολικού πάρκου μέσα στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού της Ιεράπετρας, ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες δημιουργήσαμε την Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας με στόχο να προστατέψουμε την κληρονομιά του τόπου μας. Την κληρονομιά μας την βιώνουμε ως αδιάσπαστη ενότητα που περιλαμβάνει μνημεία, υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, το φυσικό περιβάλλον με την χλωρίδα και την πανίδα καθώς και τα δημιουργήματα της αλληλεπίδρασης των προγόνων μας με το τοπίο. Πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης στα χωριά, κινητοποιήσεις, προκαλέσαμε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, προσφύγαμε στην δικαστική εξουσία, μπήκαμε μπροστά για να αποτρέψουμε την παράνομη εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο.
»Αυτές οι προσπάθειες τριών χρόνων δικαιώθηκαν απρόσμενα με την αναγγελία απονομής στην συλλογικότητα μας του Βραβείου Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (Archaeological heritage) για το 2021 από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αρχαιολόγων (ΕΑΑ). Μια σημαντική, και με διεθνή εμβέλεια, αναγνώριση που δεν μπορεί παρά να δώσει δύναμη σε μάς αλλά και σε όλες τις συλλογικότητες της χώρας που στέκονται απέναντι σε άνομα οικονομικά συμφέροντα και που, στο όνομα του κέρδους, περνούν σαν οδοστρωτήρες και αλλοιώνουν δια παντός το περιβάλλον και την κληρονομιά του τόπου μας.
»Την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία στέλνει τα ΜΑΤ, οι Αρχαιολόγοι της Ευρώπης μας βραβεύουν»
Το ιστορικό
Η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας σήκωσε το βάρος της μάχης εναντίον του Αιολικού Πάρκου που χωροθετήθηκε στον αναγνωρισμένο επίσημα Ενιαίο Αρχαιολογικό Χώρο του Ισθμού Ιεράπετρας. Η Επιτροπή κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην παράκαμψη του αρχαιολογικού νόμου και σε μία μεθοδευμένη απόφαση του ΚΑΣ υπό τις ευλογίες της ίδιας της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου με αφορμή τη βράβευση της Επιτροπής, το μέλος της Γ. Τομαδάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεκδίκησης αλλά και στη σημασία του αγώνα των κατοίκων, που άφησε σημαντική παρακαταθήκη παρά το γεγονός ότι τελικά οι ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν. Ο ίδιος σημείωσε πως ο αγώνας των πολιτών δεν έχει τελειώσει και πως ήδη έχουν κινηθεί οι νομικές ενέργειες για την ακύρωση της αδειοδότησης του έργου.
Ο αρχαιολόγος και μέλος της επιτροπής Μανώλης Κλώντζας τόνισε πως το βραβείο στην ουσία τιμά μια αδιάσπαστη οργανική ενότητα. Πρώτα απ’ όλα των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, των επιστημόνων και του ίδιου του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου ως ιστορικό- φυσικό τοπίο. «Η βράβευση αυτή δεν έρχεται μόνο στην Επιτροπή μας. Στην ουσία είναι μια βράβευση όλων των συλλογικοτήτων ανά την Ελλάδα και πέρα από αυτή που σε δύσκολες συνθήκες αγωνίζονται για την υπεράσπιση της ιδιαίτερης κληρονομιάς τους. Στην συλλογικότητα της Θεσσαλονίκης, της Εύβοιας, της Μάνης, σε αυτές των νησιών μας, μέχρι τα Άγραφα και την Κοιλάδα των Μουσών» αναφέρει ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου