21 Σεπτεμβρίου 2021

Υποκρισίας Μέρος 3ο: Σκούπα και φαράσι, ρατσισμός και υποκρισία

Ο Θ. Καμπαγιάννης και ο Π. Κωνσταντίνου στο πλευρό των καθαριστριών

Ρεπορτάζ Στέργιος Ζιαμπάκας
 
Πάνω από 40 εργαζόμενες κατά κύριο λόγο με καταγωγή από την Αλβανία -με προϋπηρεσία έως και 23 χρόνια- αποκλείονται, παρά τη θετική εισήγηση του Δήμου Αθηναίων, από τις διαδικασίες (επανα)πρόσληψης για το νέο σχολικό έτος με ένα ρατσιστικό κριτήριο που τέθηκε με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών το 2020 ● Συγκέντρωση την Πέμπτη έξω από το υπουργείο.

«Eίμαι 26 χρόνια στην Ελλάδα. Εχω άδεια διαμονής, έχω άδεια εργασίας. Κοντεύω να βγω στη σύνταξη. Και με πετάνε στον δρόμο». Κραυγή αγωνίας από τη Μιμόζα Λουσάι, μία από τις μετανάστριες καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Αθηναίων που οδηγούνται στην ανεργία και βρέθηκαν χθες -για 5η φορά!- έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βασ. Σοφίας διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εργασία.

Πάνω από 40 μετανάστριες/ες καθαρίστριες/ές, κατά κύριο λόγο με καταγωγή από την Αλβανία, με ορισμένες/ους εξ αυτών να εργάζονται έως και επί 23 συναπτά έτη στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων της Αθήνας, αποκλείονται από τις διαδικασίες (επανα)πρόσληψης για το νέο σχολικό έτος με ένα ρατσιστικό κριτήριο που τέθηκε με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών το 2020. Σύμφωνα με αυτό, για να προσληφθεί στην καθαριότητα των δημοτικών σχολικών μονάδων κάποιος άνθρωπος που δεν διαθέτει ελληνική ιθαγένεια πρέπει να υποβάλει Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας στα δικαιολογητικά του.

Η κατοχή του συγκεκριμένου πιστοποιητικού ως προσόν διορισμού αντικατέστησε το αρχικά προβλεπόμενο προσόν της κατοχής απολυτήριου Γυμνασίου, περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, τονίζοντας ότι η ισχύουσα διάταξη «απλά λειτουργεί σαν φίλτρο επιλογής». «Διαγωνισμός για Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας έχει να διεξαχθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα, λόγω κορονοϊού, έχει παραπεμφθεί πλήρως το ζήτημα στις καλένδες» συμπληρώνει η Γ’ ΕΛΜΕ. Στην πράξη με την άδικη διάταξη πετιούνται στην ανεργία μητέρες Ελλήνων πολιτών, με παιδιά που φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία, κλήθηκαν να υπηρετήσουν στον ελληνικό στρατό, φοίτησαν σε ελληνικά Πανεπιστήμια και πολύ πιθανόν στον μέλλον –αν όχι ήδη- να αποτελέσουν άριστους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι καθαρίστριες ζητούν να κατατεθεί όπως και πέρσι τροπολογία που θα επιτρέπει την επαναπρόσληψή τους με συμβάσεις μίσθωσης έργου, με τη δαπάνη να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των δήμων. Το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων έχει ήδη ζητήσει νομοθετική ρύθμιση που να δίνει δυνατότητα πρόσληψης στις μετανάστριες καθαρίστριες με ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα -πλην του εκλεγμένου με τη χρυσαυγίτικη παράταξη του κατάδικου Ηλ. Κασιδιάρη συμβούλου. Παρά την εισήγηση του Δήμου Αθηναίων, η κατάθεση τροπολογίας συναντά «την κατηγορηματική άρνηση» του υπουργού Εσωτερικών, τόνισε στη διάρκεια του χθεσινού διαβήματος ο δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, καταγγέλλοντας τον Μ. Βορίδη για «χυδαία ρατσιστική αντιμετώπιση ενός προσωπικού που εργάζεται σκληρά και είναι αναγκαίο όσο ποτέ στα σχολεία λόγω της πανδημίας». «Πολιτική απανθρωπιά» καταλόγισε στον υπουργό Εσωτερικών ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης, που βρέθηκε χθες στο πλευρό των καθαριστριών μαζί με εκπροσώπους της «Ανοιχτής Πόλης» και εκπαιδευτικών σωματείων, ενώ η βουλευτίνα του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, ενημέρωσε ότι το κόμμα της θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα τροπολογία στη Βουλή για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών.

Οι εργαζόμενες περίμεναν χθες κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα έξω από το υπουργείο αναμένοντας οριστική απάντηση στο αίτημά τους για συνάντηση με τον κ. Βορίδη. Κάποια στιγμή τους ειπώθηκε ότι ο υπουργός βρίσκεται σε σύσκεψη και αδυνατεί να τις δεχτεί κι επομένως μπορούσαν να συναντήσουν τον διευθυντή του γραφείου του. «Αυτός μας είχε μιλήσει άσχημα την προηγούμενη φορά», θύμισε μια καθαρίστρια στις συναδέλφισσές της πριν αυτές δώσουν την εξής απάντηση στο υπουργείο: «Οχι, η συνάντηση θέλουμε να γίνει με τον Μ. Βορίδη».

Εν τέλει ο υπουργός δέχτηκε να τις δει την ερχόμενη Πέμπτη (23 Σεπτεμβρίου) στις 14.30. Θα είναι η 6η φορά που οι καθαρίστριες θα βρεθούν στο υπουργείο ζητώντας να παραμείνουν στη δουλειά. Στις 14.00 της ερχόμενης Πέμπτης η επιτροπή μεταναστριών/τών καθαριστριών/τών δημόσιων σχολείων του Δήμου Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν σύμβουλοι δημοτικών παρατάξεων της Αθήνας και εκπρόσωποι σωματείων, κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαβήματος αισθητή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων. «Ολόκληρη η Αστυνομία για μερικές καθαρίστριες. Να πω στον υπουργό ότι ένας αστυνομικός πληρώνεται περισσότερο από δέκα καθαρίστριες. Παναγία μου, πού θα βρούμε δουλειά τώρα;» μονολογούσε μία από τις εργαζόμενες.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Την ορκωμοσία της πολιτογράφησης της μητέρας και του μικρότερου αδερφού τού Γιάννη Αντετοκούνμπο (Βερόνικα και Εμέκα-Αλεξ Αντετοκούνμπο) τέλεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, τη στιγμή που αρνείται έστω να συναντήσει τις μετανάστριες καθαρίστριες του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή τις μητέρες Ελλήνων όπως ο Γιάννης. Η απόλυτη υποκρισία από πλευράς του υπουργού, που επιμένει στους ρατσιστικούς και άδικους αποκλεισμούς εργαζόμενων μητέρων από το δικαίωμα στην εργασία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου