18 Νοεμβρίου 2020

Γιάντα πνίγηκε η Κρήτη; Κλιματική αντάρα ή Κτηματική μαντάρα; [Νοέμβριος 2020]

Σημ: Η φωτογραφία εξωφύλλου προέρχεται από πλάνο πτήσης drone του ΝΙΚΟΥ ΣΟΜΑΡΑ στις Γούρνες, στις 10.11.2020.

Γιάντα* πνίγηκε η Κρήτη; 
Κλιματική αντάρα** ή Κτηματική μαντάρα***; 
[Νοέμβριος 2020]

Εισαγωγή
 
Στο παρόν άρθρο μας εξετάζουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές στην αγαπημένη μας Κρήτη (Γούρνες, Κάτω Γούβες και Ανάληψη Χερσονήσου), πάντα με την γνωστή μας προσέγγιση, τις ιστορικές αεροφωτογραφίες της περιοχής, προσπαθώντας να απαντήσουμε και σε αυτή την πλημμύρα στο ερώτημα: Τι ή ποιος έφταιξε; Γιατί όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η αλήθεια πιο κοντά.
 
*γιάντα: γιατί // **αντάρα: μπόρα // ***μαντάρα: άνω κάτω, κουλουβάχατα
 
Το γεγονός
 
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, μας γέμισαν, για ακόμα μια φορά δυστυχώς, με εικόνες πλήρους καταστροφής, ανθρώπινου πόνου και ένα τεράστιο γιατί στα χείλη όλων μας.

Στις επόμενες φωτογραφίες, που προέρχονται από πλάνα πτήσης drone του ΝΙΚΟΥ ΣΟΜΑΡΑ στις Γούρνες, στις 10.11.2020, φαίνεται πολύ καλά η έκταση και η ένταση του φαινομένου.
 
Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η εκβολή του ποταμού:
 

Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται μια χαρακτηριστική διατομή λίγο πιο πάνω (προς τα ανάντι):
 

Κατευθυνθήκαμε λοιπόν, όπως κάνουμε συνήθως,  νοερά (ψηφιακά δηλαδή) στις πληγείσες περιοχές και είδαμε αφενός τις σύγχρονες αεροφωτογραφήσεις περιόδου 2015-2016 και αφετέρου τις παλαιές αεροφωτογραφήσεις περιόδου 1945-1960. Θα μπορούσαμε να τις αφήσουμε ασχολίαστες (όπως και στην Εύβοια αλλά και στο Μουζάκι), καθότι μιλούν από μόνες τους για τις έντονες περιπτώσεις επεμβάσεων στον χώρο του ποταμού που ξεχείλισε.
 
Περίπτωση 1: Γούρνες // Αυτοψία από ψηλά

Ξεκινάμε λοιπόν με μια γενική άποψη της περιοχής των Γουρνών από τις αεροφωτογραφήσεις περιόδου 1945-1960:
 
Τη συνέχεια του ρεπορτάζ και της ανάλυσης, με περισσότερα στοιχεία και πολλές (αερο)φωτογραφίες, μπορείτε να διαβάσετε/δείτε στη σελίδα https://geomythiki.blogspot.com/2020/11/2020.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου