18 Νοεμβρίου 2020

Ντοκιμαντέρ: "Ο Πλανήτης των Ανθρώπων" (Planet of the Humans), του Jeff Gibbs, σε παραγωγή Michael Moore (ΒΙΝΤΕΟ - Ελληνικοί υπότιτλοι)

Ο Πλανήτης των Ανθρώπων

«Είναι δυνατόν μηχανές φτιαγμένες από τον βιομηχανικό πολιτισμό, να μας σώσουν από τον βιομηχανικό πολιτισμό;»

Το νέο ντοκιμαντέρ του Jeff Gibbs, σε παραγωγή Michael Moore, με τίτλο Ο Πλανήτης των Ανθρώπων (Planet of the Humans), με ελληνικούς υπότιτλους. 

Μια ανατρεπτική έρευνα που απαντά σε καίρια ερωτήματα σχετικά με τις ΑΠΕ και τη λεγόμενη "πράσινη ενέργεια", καθώς και τον ρόλο μεγάλων οικολογικών οργανώσεων των ΗΠΑ στην προώθησή της. Επίκαιρο όσο ποτέ. 

«Ενεργοί πολίτες στις κινητοποιήσεις του οικολογικού κινήματος από τη δεκαετία του '70, εργαστήκαμε ενεργά για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Σταδιακά, όμως, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε: Είναι οι λύσεις που προτείνονται από το οικολογικό κίνημα οι ενδεδειγμένες για την σωτηρία του πλανήτη; Μπορούν οι ΑΠΕ να συμβάλλουν στην μείωση των ρύπων CO2 (διοξειδίου του άνθρακα); Μπορεί να θεωρηθεί η υλοτόμηση ολόκληρων περιοχών με δάση και η καύση των δέντρων ως απάντηση στη ρύπανση της Γης; Γιατί μεγάλες οικολογικές οργανώσεις στηρίζουν εντελώς αμφιλεγόμενες ή και καταστροφικές πρακτικές;»

Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει ο ερευνητής και σκηνοθέτης Jeff Gibbs στην ταινία του. Αυτά αποτέλεσαν και το κίνητρό του για το νέο ντοκιμαντέρ, στο οποίο ρίχνει φως σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Μιλώντας με επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και απλούς πολίτες, ρίχνει φως στις πολυσυζητημένες ΑΠΕ. Με απλό και κατανοητό τρόπο, απαντά τόσο σε δύσκολα όσο και τεχνικής φύσης ερωτήματα που ολοένα και περισσότερο απασχολούν τον καθένα μας:

- Πως φτιάχνονται οι ΑΠΕ και ποιο είναι το ενεργειακό τους αποτύπωμα; Οι εκτεταμένες εξορύξεις και η χρήση σπάνιων γαιών πώς συμβάλουν στην περιβαλλοντική επιβάρρυνση που ήδη υφίσταται ο πλανήτης;

- Η τοποθέτησή τους μας απαλλάσσει από τις μονάδες που καίνε υδρογονάνθρακες;

- Οι ίδιες οι ΑΠΕ είναι ανανεώσιμες; Τι συμβαίνει στο οικοσύστημα των περιοχών όπου εγκαθίστανται; Που πηγαίνουν μετά τη χρήση τους;

- Τι χρειάζεται το Δίκτυο Ηλεκτρισμού για να είναι σταθερό;

- Γιατί θεωρούνται "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" πόροι όπως το φυσικό αέριο, και "βιομάζα" τα δέντρα, τα φύκια και το λίπος ζώων;

- Γιατί οι οικολογικές οργανώσεις δεν συζητούν δημόσια αυτά τα ζητήματα (στην καλύτερη περίπτωση); Γιατί δέχονται χρηματοδοτήσεις από εταιρείες αμφίβολης οικολογικής πρακτικής/ευαισθησίας (μεταξύ αυτών Monsando, Rockefeler institute, World Bank, Exxon Mobil, Toyota, Citibank, Halliburton, GasProm, εταιρείες fracking κ.ά.);

Ο Πλανήτης των Ανθρώπων είναι ένα ντοκιμαντέρ που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε αν σας έχει απασχολήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω ερωτήματα. Αν και αναφέρεται στις ΗΠΑ, αφορά ολόκληρο των κόσμο μιας και οι ΑΠΕ εγκαθίστανται παντού, και μάλιστα χρηματοδοτούμενες κατά προτεραιότητα από εμάς τους πολίτες (στην Ελλάδα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ - τέλος ΑΔΜΗΕ). Ειδικότερα στην Ελλάδα έχει εδώ και πολλά χρόνια υπάρξει έντονη κινητοποίηση και η αντίστοιχη συζήτηση γύρω από το θέμα των ΑΠΕ. Προσωπικά με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το θέμα αυτό: στο ντοκιμαντέρ Σταγώνες (2014), όπου εξετάζω την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, μία από τις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν ήταν και η εγκατάσταση ανεμογενννητριών στο Αποπηγάδι Χανίων.

Η έρευνα του Jeff Gibbs είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και δίνει απαντήσεις σε πολύ πρακτικά  και απτά ερωτήματα σχετικά με τα κόστη, τις λειτουργίες, τις επιπτώσεις, την πολιτική διαμεσολάβηση αλλά και την ηθική γύρω από τις ΑΠΕ. Γι αυτό τον λόγο επιμελήθηκα τον υποτιτλισμό του εθελοντικά, μαζί με τον Δημήτρη Γκότση: αν και οι δυό μας έχουμε δει και διαβάσει πληθώρα ερευνών για το θέμα, θεωρήσαμε ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ έπρεπε οπωσδήποτε να υποτιτλιστεί και να προωθηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το ντοκιμαντέρ (Απρίλιος 2020) δέχτηκε σφοδρή και συντονισμένη επίθεση. Με αήθη και άσχετα επιχειρήματα επιχείρησαν να συκοφαντήσουν τους δημιουργούς του, και με κάθε τρόπο προσπάθησαν να το εξαφανίσουν από προσώπου... διαδικτύου. Κατά πως είναι προσφιλές στην εποχή μας απέναντι στην αντίθετη άποψη, οι συντελεστές κατηγορήθηκαν ως "ακροδεξιοί"(επειδή, λέει, "πήραν συνεντεύξεις μόνο από λευκούς"!), ως αρνητές της κλιματικής αλλαγής, και ως διασπορείς ψευδών ειδήσεων! Μάλιστα, οι συκοφάντες απαίτησαν και την απομάκρυνσή του από τις πλατφόρμες δημόσιας προβολής. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι, για παράδειγμα ο παραγωγός Michael Moore ανήκει παραδοσιακά στην λεγόμενη "αριστερά", ότι το ντοκιμαντέρ δέχεται ως βάση του την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, και πως όλα του τα δεδομένα στηρίζονται σε στοιχεία που ο καθένας μας μπορεί να επιβεβαιώσει με μια απλή αναζήτηση. Φυσικά, οι επικριτές χρησιμοποίησαν τη συκοφαντία ως το μόνο επιχείρημα εναντίον του: σε καμία περίπτωση δεν απάντησαν στα στοιχεία που τους έθιγαν ή στα αδιάψευστα δεδομένα. Η προσπάθεια λογοκρισίας έφτασε στο σημείο να "κατέβει" το βίντεο από το YouTube για λίγες μέρες, ύστερα από καταγγελία φωτογράφου επειδή χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες του που ήταν ελεύθερα αναρτημένες στο διαδίκτυο: όπως είπε, δεν ήθελε το υλικό του να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήματα με τα οποία δεν συμφωνεί! Φυσικά, το βίντεο είναι και πάλι αναρτημένο, έχει 10 εκατομμύρια θεάσεις από τον Απρίλη ως σήμερα, και αρκετές προβολές από ομάδες και κινήματα στις ΗΠΑ - όσες επέτρεψε η κατάσταση με τον κορονωιό...

Για τους παραπάνω λόγους, σας προτρέπω να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, να το στείλετε στους φίλους σας, και να οργανώσετε - όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν- δημόσιες προβολές του.

Η παραγωγή στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό σε ίδια μέσα και δόθηκε ελεύθερα στους πολίτες. Η στήριξή μας μέσω εθελοντικής συνεισφοράς είναι σημαντική, τόσο για πρακτικούς λόγους όσο και για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην ελεύθερη έρευνα και τον δημόσιο διάλογο, που ανοίγει εκ νέου αυτό το ντοκιμαντέρ. 

Για περισσότερα δείτε την επίσημη ιστοσελίδα των δημιουργών: www.planetofthehumans.com

Δείτε το ντοκιμαντέρ (αν οι υπότιτλοι δεν ανοίγουν αυτομάτως, τους επιλέγετε από το κουμπί CC ή από τις Ρυθμίσεις/Settings):

ΠΗΓΗ: nellypsarrou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου