Κυβέρνηση: Δεν έχει λεφτά για ΜΕΘ αλλά προχωρά στην αγορά 24 αμερικάνικων F-35!
Στην αγορά από 18 μέχρι 24 μαχητικών αεροπλάνων F-35 Joint Strike Fighter από τις ΗΠΑ προχωρά η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε και επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να δρομολογηθεί άμεσα η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin Co η αγορά κάθε αεροσκάφους F-35 θα κοστίζει 82,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020, 79,17 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και 77,9 εκατομμύρια δολάρια το 2022!!!
Το επίσημο ενδιαφέρον για την αγορά των αμερικάνικων μαχητικών γίνεται λίγο διάστημα μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα). Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021 με ρυθμό ένα κάθε μήνα ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους τα πρώτα έξι -ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale- να έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η ελληνική κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αγορά 36 ή ακόμα και 42 μαχητικών αεροσκαφών που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η αποπληρωμή τους θα φορτωθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού!!!
Η νέα «αγορά του αιώνα» γίνεται σε μια περίοδο:
— Που στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με το σύστημα υγεία να κινδυνεύει με κατάρρευση.
— Που τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν καλύπτονται από την κυβέρνηση θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
— Που μπήκε «λουκέτο» στα σχολεία γιατί δεν δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες για να στεγαστούν τμήματα με λιγότερους μαθητές.
— Που χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν από την ύφεση.
— Που εκατομμύρια εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν με 534 ευρώ γιατί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας
— Που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν μπορούν να βρουν εργασία και η κυβέρνηση δεν δημιουργεί νέα προγράμματα άμεσων προσλήψεων συνεχίζοντας την πολιτική των επιδοτήσεων των επιχειρήσεων
Για όλα τα παραπάνω η μόνιμη κυβερνητική δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια… Ωστόσο φαίνεται ότι για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών …περισσεύουν!!!
Η επίσημη επιστολή προς την αμερικάνικη κυβέρνηση
Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request-LOR) συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου.
Η επιστολή αναφέρει το εξής:
«Η απόφαση για είσοδο (σσ της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)» αναφέρεται στην Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου.
«Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί» επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος.
«Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος», προσθέτει μεταξύ άλλων.
Ο γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προώθηση θεμάτων σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, προσκαλεί τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους να επισκεφθούν την Ελλάδα το συντομότερο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την απόκτηση μιας μοίρας 18 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35. «Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον», υπογραμμίζεται επίσης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ήδη, όπως αναφέρεται στην επίσημη LOR για την αγορά αριθμού 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει στοιχεία για την διαθεσιμότητα και τις τιμές των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς πώληση στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: Ημεροδρόμος
Σχετικό και το παρακάτω δημοσίευμα από info-war:
Στις 6 Νοεμβρίου, όταν πλέον ήταν προφανές ότι η Ελλάδα χάνει οριστικά τον έλεγχο της πανδημίας του Κορονοϊού και τα νοσοκομεία όλης της χώρας έστελναν απεγνωσμένα σήματα κινδύνου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) για την απόκτηση 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή «λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος».
Η αίτηση ακολουθεί την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προμήθεια 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα) μαζί με πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Επίσης συμπίπτει με τις συνεχείς ανακοινώσεις αγοράς περιπολικών και μοτοσικλετών για την αστυνομία, τη στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να αυξήσει τον στόλο τον μέσων μαζικής μεταφοράς.
Να σημειωθεί ότι αρκετές από τις αγορές για το στρατό και την αστυνομία είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν τις ακύρωσε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, αλλά αυξάνει τις σχετικές αγορές τη στιγμή που οι δεκάδες καθημερινοί θάνατοι προκαλούν ασφυξία στο σύστημα υγείας.
Όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, αρκετά ελληνικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι προετοιμάζουν εδώ και χρόνια την ελληνική κοινή γνώμη για την «ανάγκη» αγοράς των F-35, παρά το γεγονός ότι διεθνείς αναλυτές εξηγούν ότι πρόκειται για τα πιο κοστοβόρα και αναποτελεσματικά μαχητικά που έχει παρουσιάσει η αμερικανική πολεμική βιομηχανία.
H απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές για την αγορά οπλικών συστημάτων αποτελεί ίσως το πιο τραγικό παράδειγμα του μακροϊκονομικού μοντέλου Guns versus Butter (βούτυρο για όπλα) που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι για να εξετάσουν την αναλογία πολεμικών έναντι κοινωνικών δαπανών. Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ απλή μελέτη του λεγόμενου κόστους ευκαιρίας.
Με βάση αυτό το μοντέλο κάθε κοινωνία λαμβάνει τις αποφάσεις της για το τι θεωρεί σημαντικότερο. Ο ναζιστής Γκέμπελς λόγου χάρη συνήθιζε να λέει ότι «μπορούμε να ζήσουμε χωρίς βούτυρο αλλά – παρά την αγάπη μας για την ειρήνη – δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς όπλα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου