14 Απριλίου 2024

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Χρεώνουν την ακρίβεια στους… πολίτες - Του Τζώρτζη Ρούσσου

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «κουνάει το δάχτυλο» στους καταναλωτές γιατί δεν συγκρίνουν τις τιμές…

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Αν μη τι άλλο, με την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εξόκειλε στον βούρκο της αναξιοπιστίας… Αίφνης, αλλά διόλου τυχαία αφού το φθινόπωρο ανέλαβε ως συντονιστής ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Γιάννης Τσουκαλάς, οι εμπειρογνώμονες του συμβουλευτικού οργάνου της Βουλής για θέματα προϋπολογισμού απώλεσαν το επιστημονικό τους κύρος και μετατράπηκαν σε «ασπίδες» μαύρης προπαγάνδας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λοιπόν το πρόβλημα του πληθωρισμού της απληστίας στην Ελλάδα δεν λύνεται με ελέγχους στα ενδιάμεσα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, που έτσι κι αλλιώς αρνείται πεισματικά να διενεργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «επενδύοντας» στη φορομπηχτική διόγκωση του ΑΕΠ μέσω ΦΠΑ, αλλά με συγκριτικά των τιμών εργαλεία που θα δοθούν στους καταναλωτές για να αποφασίζουν!

«Οταν οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν τιμές και να επιλέγουν λιγότερο ακριβές εναλλακτικές και οι επιχειρήσεις είναι ενήμερες για τη λειτουργία ενός τέτοιου αποτελεσματικού πλαισίου ενημέρωσης, τότε οι τελευταίες είναι πιθανότερο να προσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους στρατηγικές για να παραμείνουν ανταγωνιστικές» αναγράφεται επί λέξει στην τριμηνιαία έκθεση και προτείνει ως εργαλείο «την εκτεταμένη χρήση ιστοσελίδων και apps τύπου marketwatch ανά συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με συχνή επικαιροποίηση online, των τιμών που εμφανίζονται στο “ράφι” για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες».

Δεν θέλουν ούτε αυξήσεις μισθών

Το γεγονός ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τη διετία 2022-23 δεν οδηγούν σε αναπλήρωση εισοδήματος από την πληθωριστική κρίση της απληστίας των μεγάλων επιχειρήσεων είναι γεγονός –και πανθομολογούμενο από πλείστους όσους ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς (ΟΟΣΑ, Eurostat, ΕΛΣΤΑΤ, ΚΕΠΕ κ.λπ.).

Ωστόσο οι οικονομολόγοι που υπογράφουν την έκθεση διατυπώνουν το συμπέρασμα ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών θα οδηγήσει σε «ένα αντιπαραγωγικό και αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους».

Αν ωστόσο είχαν εντρυφήσει στα στοιχεία και δεν ήθελαν να ανταλλάξουν το επιστημονικό τους κύρος με μια θέση στην «αυλή του φεουδάρχη», θα γνώριζαν ότι η Ελλάδα έχει τον ένατο χαμηλότερο ονομαστικό κατώτατο μισθό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ των 22 το 2024 και τον όγδοο χαμηλότερο με βάση την αγοραστική δύναμη. Οι αυξήσεις δε των δύο τελευταίων ετών είναι χαμηλότερες του μέσου όρου των αυξήσεων στα κράτη-μέλη που έχουν εθνικό κατώτατο μισθό, ακόμη και σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό και αγοραστική δύναμη.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμπορικοί μας ανταγωνιστές εντός Ευρώπης για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον πληθωρισμό της απληστίας αύξησαν τους μισθούς. Εκεί φαίνεται δεν είχαν ένα Γ. Τσουκαλά να τους δείξει τον δρόμο της πάταξης της κοινωνίας επ’ ωφελεία της αισχροκέρδειας…

Στην ουσία το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λαμβάνει σαν θέσφατο ότι μια αύξηση μισθών ενδέχεται να τροφοδοτεί την κατανάλωση και τούτο στέλνει τον παραγόμενο πλούτο από την εργασία εκτός ελληνικής οικονομίας μέσω των εισαγωγών. Αυτό το επιχείρημα στέκει εν μέρει όταν τον πληθωρισμό τροφοδοτεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που υπερκαλύπτει την προσφορά. Οταν όμως τον πληθωρισμό τον τροφοδοτεί η έλλειψη προσφοράς λόγω των αναταράξεων της εφοδιαστικής αλυσίδας από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μαζί και κατά κύριο λόγο με την αισχροκέρδεια, τότε πατάσσεις την αισχροκέρδεια και δεν προτείνεις στην κοινωνία να σφίξει το ζωνάρι και να πεινάσει…

Αλλος ένας στρατευμένος επιστήμονας

Αν μη τι άλλο στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει από στρατευμένους επιστήμονες. Είναι οι κάθε λογής «επιτροπές σοφών» που αποφαίνονται για όλα όσα θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση να νομοθετήσει. Τέτοιος επιστήμονας ήταν ο Δημήτρης Τσιόδρας και η επιτροπή του, που όταν δεν είχαμε μάσκες για την πανδημία δήλωνε ότι είναι επικίνδυνες για τον γενικό πληθυσμό και όταν γεμίσαμε μάσκες «συμβούλευσε» την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτική τη χρήση τους για το σύνολο του πληθυσμού… Για να μη μιλήσουμε για την επιτροπή Πισσαρίδη που συμβουλεύει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαλύσει τη σπονδυλική στήλη της πραγματικής οικονομίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για να εγκαθιδρύσει καρτέλ σε όλους τους κλάδους της πραγματικής οικονομίας.

Κατ’ ουσία πρόκειται για πανεπιστημιακούς που κραδαίνοντας αυτούς τους τίτλους δεν δέχονται αμφισβήτηση επί των συμπερασμάτων τους… Στρατευμένη επιστήμη ως εργαλείο άσκησης μαύρης προπαγάνδας δηλαδή. Στα χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 έως τον Οκτώβριο του ΄23 έλαμπε σαν φάρος επιστημονικής αξιοπιστίας το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Τα συμπεράσματά της ήταν εργαλείο κατανόησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας! Οχι πια…

Ο νεοφιλελεύθερος καθηγητής

Με πρόταση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα από το φθινόπωρο ανέλαβε ο Ι. Τσουκαλάς… Με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ξεγυμνώθηκε… Από εργαλείο καταγραφής της πορείας της ελληνικής οικονομίας έγινε εργαλείο εξυπηρέτησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Αλλη μια επιτροπή σοφών που βούτηξε στη δεξαμενή της μαύρης προπαγάνδας. Στην καταδικασμένη για την παραβίαση του κράτους δικαίου Ελλάδα τούτο συνιστά παρωνυχίδα. Ομως, όπως έγραφε ο αείμνηστος συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος, το να διαμορφώσεις έναν τρίτο πόλο εξουσίας, τους τεχνοκράτες, που παρεμβαίνει στο δίπολο λαός – κυβέρνηση, είναι άκρως επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου