10 Απριλίου 2024

Λιπάσματα Καβάλας: Ωμή κυβερνητική παρέμβαση υπέρ των συμφερόντων της εργοδοσίας και κατά των απολυμένων εργαζομένων

ergazomenoi lipasmata kavalas
Από παλαιότερη διαμαρτυρία εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας στο υπουργείο Εργασίας | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Μία ημέρα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης με τις πρώτες μη συμφωνημένες ομαδικές απολύσεις στον Αρειο Πάγο, το υπουργείο Δικαιοσύνης πέρασε τροπολογία που προβλέπει ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας προσβάλλονται στο ΣτΕ ● Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων προς τον Γ. Φλωρίδη με βολές και για τη γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη.

Με φωτογραφική τροπολογία –προσθήκη της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο– προσπάθησε η κυβέρνηση να παρέμβει υπέρ των συμφερόντων της εργοδοσίας και κατά των απολυμένων εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας.

Σε χθεσινή καταγγελτική επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, οι εργαζόμενοι μιλούν για προσπάθεια «χειραγώγησης και δέσμευσης της δικαστικής εξουσίας», καλώντας τον υπουργό να απαντήσει αν αποτελεί τυχαία σύμπτωση η κατάθεση τροπολογίας παραμονές της εκδίκασης της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο (5/3/2024). Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.

Σε μια διαδικασία που παραβίαζε κάθε κοινή λογική, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), τον Ιούλιο του 2021, με εισήγηση της γενικής γραμματέως Εργασίας και με οριακή πλειοψηφία, «γνωμοδότησε» υπέρ των συγκεκριμένων ομαδικών απολύσεων. Οι απολύσεις αυτές, παρότι υλοποιήθηκαν το 2021, στηρίχθηκαν σε έναν ισολογισμό του… 2014. Η γενική γραμματέας ως πρόεδρος του ΑΣΕ θεώρησε ικανοποιητικό το ως άνω στοιχείο και πρότεινε την έγκριση των απολύσεων, παραβλέποντας ότι στη Λιπασματοβιομηχανία Καβάλας και η παραγωγική δραστηριότητα συνεχιζόταν μέσω παρένθετων εταιρειών και οι θέσεις εργασίας υφίσταντο. Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν πανηγυρικά τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό.

Η εργοδοσία, με στόχο να προσβάλει τις αποφάσεις υπέρ των απολυμένων, προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, διατεινόμενη μεταξύ άλλων ότι τα πολιτικά δικαστήρια είναι αναρμόδια για να κρίνουν τις ομαδικές απολύσεις και οι αποφάσεις του ΑΣΕ προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις 5 Μαρτίου 2024 στον Αρειο Πάγο κορυφωνόταν ο εμβληματικός αγώνας των 115 απολυμένων επί εποχής του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Επτά μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, κατατίθεται αιφνιδιαστικά τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Η τροπολογία ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την προηγουμένη της δίκης στον Αρειο Πάγο και προέβλεπε ότι οι αποφάσεις του ΑΣΕ προσβάλλονται στο ΣτΕ.

Γιώργος Φλωρίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Αννα Στρατινάκη | EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ, ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην επιστολή τους προς τον Γιώργο Φλωρίδη, οι εργαζόμενοι βάζουν στο στόχαστρο τη γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη: «Ενα ακόμη χτύπημα στο Κράτος Δικαίου επιβεβαιώνει το σχετικό καταδικαστικό για τη χώρα μας ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου. Αυτή τη φορά, όμως, κ. Υπουργέ, σε αγαστή συνεργασία με τη γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που μπήκε για να ψηφιστεί σε άσχετο νομοσχέδιο, προσπαθείτε να χειραγωγήσετε και να δεσμεύσετε τη δικαστική εξουσία για “τα μάτια” του γνωστού σε όλους από τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

»Παραμονές Δικαστηρίου στον Αρειο Πάγο, ο οποίος θα κρίνει τη νομιμότητα των πρώτων μη συμφωνημένων ομαδικών απολύσεων που έγιναν στη χώρα μας υπό την επίβλεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, στο οποίο προεδρεύει η κ. Στρατινάκη, καταθέσατε φωτογραφική τροπολογία σε μια προσπάθεια να συνταχθείτε πλήρως με αυτό που υποστήριζαν οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη και το οποίο βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με ό,τι μέχρι σήμερα υποστηρίζει το σύνολο του νομικού κόσμου. Ηταν τυχαία σύμπτωση, κ. Υπουργέ;».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέχρι και την τελευταία στιγμή, σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας διατύπωνε την κατηγορηματική του αντίθεση στην κατάθεση αυτής της τροπολογίας, χωρίς να εισακουστεί. Λίγο πριν από την κατάθεσή της το μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε με το υπουργείο Εργασίας ζητώντας εξηγήσεις για τον λόγο και το επείγον της κατάθεσης. Σε ανάρτησή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας αναφέρει πως πρόκειται για «αντιθεσμική - αντιδεοντολογική και αντεργατική “άνωθεν” μεθόδευση, η οποία ξέρουμε και ποιος τη συντόνισε και πώς την προώθησε! Πρόκειται για “χτύπημα” που καταφέρνει το “σύστημα” στο κράτος δικαίου, με παρεμβάσεις που εξυπηρετούν τα πιο “μαύρα” και πιο αποκρουστικά εργοδοτικά συμφέροντα».

Σημειώνεται πως με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλάξει το στάτους κβο του τρόπου διεκδίκησης ακύρωσης των απολύσεων. Aν δεν απορριφθεί αυτή η απόπειρα, τότε μια εργατική διαφορά μεταξύ ενός εργαζόμενου και ενός εργοδότη, αντί να κριθεί στα αρμόδια δικαστήρια, θα περνάει στα διοικητικά δικαστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε γνωμοδότησή του επί του θέματος, ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Πάνος Λαζαράτος επισημαίνει –μεταξύ άλλων– ότι αρμόδια σε κάθε περίπτωση για το ζήτημα είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Aντίστοιχη γνωμοδότηση έχει εκδώσει και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ, Δημήτρης Ζερδελής.

Συμπτώσεις

Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροπολογία, στις 4/3/2024, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προανακριτική διαδικασία και καμία απολύτως έρευνα επέστρεψε στην Εισαγγελία Καβάλας από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης διάταξη που θέτει στο αρχείο δικογραφία εναντίον του Λαυρεντιάδη για ενδεχόμενη απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. «Αλλο ένα “δώρο” την κατάλληλη ώρα για την πλευρά της εργοδοσίας» αναφέρουν οι εργαζόμενοι και, απευθυνόμενοι στον υπουργό Δικαιοσύνης, εκφράζουν την απορία τους «με την ευκολία που τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκουν ευήκοα ώτα στο υπουργείο σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου