02 Απριλίου 2024

Φάρμακα: Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες μας από τα κυβερνητικά σχέδια για νέες αυξήσεις

 

farmaka
Dreamstime.com

Ερχεται αύξηση τιμών σε φάρμακα μέχρι 15 ευρώ και μείωση της συνταγογράφησης των ογκολογικών φαρμάκων


Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει τις υποχρεώσεις του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα στους αρρώστους, τους οποίους φορτώνει με νέες υποχρεώσεις καταβολής δαπανών.

Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουμε για να προμηθευόμαστε τα απαραίτητα για την υγεία μας φάρμακα. Μετά τα 3 ευρώ ανά σκεύασμα της κυβέρνησης της Ν.Δ., που διπλασίασαν τη συμμετοχή των ασθενών σε περισσότερα από 1.700 καθημερινά φάρμακα, τώρα έρχεται αύξηση τιμών σε φάρμακα μέχρι 15 ευρώ. Ερχονται επίσης μέτρα μείωσης της συνταγογράφησης των ογκολογικών φαρμάκων, αφού «τρία στα τέσσερα ογκολογικά φάρμακα δεν χρειάζονται» (!), όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Τρίπολη για την επένδυση τριών ελληνικών φαρμακευτικών στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης με τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει τις υποχρεώσεις του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα στους αρρώστους, τους οποίους φορτώνει με νέες υποχρεώσεις καταβολής δαπανών. Ευνοεί τη φαρμακοβιομηχανία, για παράδειγμα, όπως έκανε πρόσφατα, μειώνοντας κατά τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ το clawback (την επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) και ζητώντας τα από τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει για τα φάρμακά τους δύο και τρεις φορές μέσα από τη φορολογία! Το κράτος, φυσικά, δεν υπάρχει πουθενά σε όλο αυτό, αφού, με το πρόγραμμα για την Υγεία, η Ν.Δ. ελαχιστοποιεί τις κρατικές υποχρεώσεις, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμα και την ελάσσονα.

«Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί. Οι γιατροί που τα γράφουν ντρέπονται να πουν ότι τα έχουν γράψει. Για τον λόγο αυτό, θα ενεργοποιηθούν τα ογκολογικά συμβούλια των νοσοκομείων, σε συνεργασία με την Ενωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ)», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης αύξηση των τιμών των φθηνών φαρμάκων που κοστίζουν μέχρι 15 ευρώ, τη στιγμή που μέχρι σήμερα επιτρέπονται αυξήσεις μόνο σε φάρμακα που κοστίζουν μέχρι 10 ευρώ. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο λόγος για αυτή του την απόφαση είναι η αποτροπή ελλείψεων σε σημαντικά φάρμακα, καθώς, όπως είπε, τα 3/4 των ελλείψεων αφορούν φθηνά φάρμακα, εξαιτίας των τιμών τους. «Είναι λάθος πολιτική τα φθηνά φάρμακα. Πωλούνται κάτω του κόστους τα φθηνά φάρμακα, γι’ αυτό έχουμε ελλείψεις», είπε.

Αντί δηλαδή ως αρμόδιος υπουργός να βρει λύση για την αποτροπή των παραλληλων εξαγωγών που γίνονται με γνώμονα το κέρδος, με αποτέλεσμα να μένουν οι ασθενείς της χώρας μας ακάλυπτοι, επιλέγει να αυξήσει τις τιμές, «κλείνοντας το μάτι» για μία ακόμα φορά στο κεφάλαιο και μετακυλίοντας το κόστος των αυξήσεων πάλι στους ασθενείς.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την επέκταση του επενδυτικού clawback και πέραν του 2025 αλλά και νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τη μεταποίηση, στέλνοντας μήνυμα και στις πολυεθνικές φαρμακευτικές για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων στη χώρα.

Για τη φαρμακευτική δαπάνη στα ακριβά φάρμακα που έρχονται στη χώρα μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), είπε ότι αυξήθηκε από 25 εκατ. ευρώ στα 270 εκατ. ευρώ από την πρώτη ώς τη δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, υπονοώντας ότι είναι πολύ υψηλή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο clawback που καίει τη φαρμακοβιομηχανία, λέγοντας ότι ξεκίνησε από 250 εκατ. ευρώ και τώρα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με το νοσοκομειακό clawback να ξεπερνά το 70% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου