13 Απριλίου 2024

Νικαράγουα εναντίον Γερμανίας στη Χάγη για διευκόλυνση γενοκτονίας στη Γάζα

Η νομική ομάδα της Νικαράγουας στο Διεθνές Δικαστήριο.

 

του Ανδρέα Κοσιάρη

 
Η ακρόαση των κατηγοριών που κατέθεσε η Νικαράγουα κατά της Γερμανίας ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, διευρύνοντας τη νομική μάχη κατά της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Η Νικαράγουα κατηγορεί τη Γερμανία ότι διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα και πως παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών και των Πρωτοκόλλων της Γενεύης παρέχοντας οπλισμό και οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ.

Όπλα και μέτρα

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής όπλων στο Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ, με τις πωλήσεις το 2023 να αντιστοιχούν περίπου στο 30% των εισαγωγών όπλων του ισραηλινού κράτους. Οι πωλήσεις γερμανικών όπλων στο Ισραήλ δεκαπλασιάστηκαν το ’23 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά όπλα στη Γάζα, η πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά.

Οι κατηγορίες της Λατινοαμερικανικής χώρας, που παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις με την Παλαιστίνη, βασίζονται πάνω στην αντίστοιχη υπόθεση που έφερε ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική εναντίον του Ισραήλ και στην απόφαση προσωρινών μέτρων που εξέδωσε.

Τον Ιανουάριο το Δικαστήριο είχε κρίνει πως υπάρχει εύλογη υπόθεση εναντίον του Ισραήλ για την πιθανότητα διάπραξης γενοκτονίας, αναλαμβάνοντας να κρίνει σε βάθος την υπόθεση και διατάσσοντας ορισμένα προσωρινά μέτρα. Το Ισραήλ έχει αγνοήσει πλήρως αυτή τη διαταγή — το ίδιο έχουν πράξει οι σύμμαχοί του και όσοι συνεχίζουν να του πουλούν όπλα.

Η Νικαράγουα, λοιπόν, ισχυρίζεται πως η Γερμανία συνεχίζει να πουλά όπλα στο Ισραήλ εν γνώσει των κρίσεων και αποφάσεων του Δικαστηρίου και παραβιάζει με τη σειρά της τις υποχρεώσεις της για πρόληψη και αποτροπή του εγκλήματος της γενοκτονίας. «Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία πως η Γερμανία (…) γνώριζε πολύ καλά, και γνωρίζει πολύ καλά, τουλάχιστον τον σοβαρό κίνδυνο ότι διαπράττεται γενοκτονία» στη Γάζα, είπε ο νομικός και πρέσβης της Νικαράγουας στην Ολλανδία Κάρλος Αργέγιο Γκόμεζ, ανοίγοντας τη Δευτέρα την επιχειρηματολογία της χώρας του ενώπιον του Δικαστηρίου.

Για να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα, είπε ο Γκόμεζ, δεν είναι ανάγκη να αποδειχτεί πως ένα γερμανικό όπλο χρησιμοποιήθηκε από το Ισραήλ για τη διάπραξη εγκλήματος γενοκτονίας. «Δεν έχει σημασία», είπε, «αν ένα βλήμα πυροβολικού παραδοθεί απευθείας από τη Γερμανία σε ένα ισραηλινό τανκ που βομβαρδίζει ένα νοσοκομείο ή ένα πανεπιστήμιο, ή αν το βλήμα αυτό πηγαίνει για να αναπληρώσει τα αποθέματα του Ισραήλ για χρήση σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία».

«Δεν έχει σημασία αν τα αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν βόμβες ενός τόνου [στον πληθυσμό της Γάζας] κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου στη Γερμανία, ή αν έγινε προμήθεια μόνο ανταλλακτικών και συντήρησης. Είναι γεγονός πως η διασφάλιση των προμηθειών και η αντικατάσταση των εξοπλισμών είναι ζωτικής σημασίας για την επιδίωξη του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις στη Γάζα», συμπλήρωσε ο Γκόμεζ. Η Γερμανία διευκολύνει άμεσα αυτή την επιδίωξη, εν γνώσει του κινδύνου γενοκτονίας, κι έτσι αγνοεί τις υποχρεώσεις της.

Η Νικαράγουα ζητά από το Δικαστήριο να αποφασίσει προσωρινά μέτρα κατά της Γερμανίας, διατάσσοντας να πάψουν οι πωλήσεις όπλων και άλλη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας προς το Ισραήλ, αλλά και να επανεκκινήσει η γερμανική χρηματοδότηση προς την UNRWA, που έχει διακοπεί λόγω των αβάσιμων ισραηλινών κατηγοριών κάνοντας πιθανότερη την απειλή λιμού στη Γάζα.

Η διαδικασία θα είναι η ίδια με την έτερη υπόθεση της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ. Τη Δευτέρα το Δικαστήριο άκουσε την πλευρά της Νικαράγουας και σήμερα άκουσε αυτή της Γερμανίας, με την απόφαση περί προσωρινών μέτρων που ζήτησε η Νικαράγουα να αναμένεται εντός λίγων εβδομάδων. Η κύρια απόφαση του Δικαστηρίου, αν αποδεχτεί πως εύλογα η υπόθεση ήρθε ενώπιόν του, θα πάρει όπως συνήθως αρκετά χρόνια.

Κενά λόγια

Η Γερμανία φυσικά αρνείται τις κατηγορίες που βρίσκονται ενώπιόν της, με την επικεφαλής της νομικής της ομάδας, Τάνια βον Ούσλαρ-Γκλάιχεν, να λέει ενώπιον του Δικαστηρίου πως όσα παρουσίασε η λατινοαμερικανική χώρα ήταν «μονομερή», «δεν βασίζονταν στον νόμο ή τα γεγονότα», ήταν βιαστικά, βασισμένα σε σαθρά στοιχεία και η υπόθεση θα πρέπει να απορριφθεί λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας.

Οι Γερμανοί εξέφρασαν τις ενστάσεις τους διότι το Ισραήλ δεν εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο και δεν ήταν αντικείμενο των κατηγοριών της Νικαράγουας, λέγοντας πως δεν υπάρχουν έτσι τα εχέγγυα δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου επί της υπόθεσης. Η τοποθέτηση δείχνει να προσποιείται άγνοια της έτερης υπόθεσης που έχει κατατεθεί από τη Νότια Αφρική εναντίον του Ισραήλ, και την οποία υποστήριξε επίσημα η Νικαράγουα καταθέτοντας αίτηση συμμετοχής στην κατηγορία.

Στο πλαίσιο του Δικαστηρίου, από τη στιγμή που οι κατηγορίες κατά του Ισραήλ έχουν αναληφθεί ως υπόθεση, δεν υπάρχει νόημα για τη Νικαράγουα να κινηθεί σε αυτή την ξεχωριστή υπόθεση εναντίον του Ισραήλ. Για τα εγκλήματα του Ισραήλ το Δικαστήριο έχει αποφανθεί προσωρινά και θα αποφανθεί οριστικά στο μέλλον. Το ζήτημα εδώ είναι η βοήθεια που του παρέχεται για να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα.

Η γερμανική νομική ομάδα κατέθεσε και παραδείγματα της, κατά την ίδια, προχειρότητας και σαθρότητας των στοιχείων που παρουσίασε η Νικαράγουα, λέγοντας για παράδειγμα πως η επανέναρξη της χρηματοδότησης της UNRWA, που η λατινοαμερικανική χώρα ζητά ως προσωρινό μέτρο, έχει ήδη συμβεί.

Αυτό που δεν είπαν οι εκπρόσωποι της Γερμανίας είναι πως η χώρα τους ναι μεν ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση 45 εκ. ευρώ για την UNRWA στα τέλη Μαρτίου, όμως η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται αποκλειστικά για τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία και τη Δυτική Όχθη — όχι στη Γάζα. Για τη Γάζα η Γερμανία λέει πως θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ, με την οποία το Ισραήλ δεν συνεργάζεται αρνούμενο να καταθέσει τα όποια στοιχεία του.

«Η Γερμανία δεν έχει παραβιάσει ούτε τη Σύμβαση της Γενεύης, ούτε το διεθνές δίκαιο, είτε άμεσα είτε έμμεσα», είπε η Ούσλαρ-Γκλάιχεν. «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και την αυτοάμυνα, επιμένοντας όμως να γίνονται σχολαστικά σεβαστά τα όριά τους», πρόσθεσε η Γερμανίδα νομικός. «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να χρησιμοποιήσουμε την πολιτική μας επιρροή για να διασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σεβαστούμε τις δικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία», τόνισε στην κατακλείδα της.

Τα λόγια της Ούσλαρ-Γκλάιχεν αγνοούν, βέβαια, τον ελέφαντα στο δωμάτιο — τα ισραηλινά εγκλήματα. Ήδη υπάρχει νομικά η εύλογη πιθανότητα να συμβαίνει αυτή τη στιγμή μια γενοκτονία, αλλά παράλληλα υπάρχουν οι περισσότεροι από 33.000 νεκροί σε έξι μήνες, τα γυναικόπαιδα, τα ισοπεδωμένα νοσοκομεία και όλες οι υπόλοιπες υποδομές, οι εκτελέσεις αμάχων, πεινασμένων, ακόμα κι αυτών που κρατούσαν λευκή σημαία, ακόμα και των ίδιων των Ισραηλινών ομήρων, οι δολοφονημένοι δημοσιογράφοι, οι περίπου 200 δολοφονημένοι ανθρωπιστικοί εργαζόμενοι… Δεν έχει νόημα να φτάσουμε στο τέλος της λίστας.

Αυτό που έχει νόημα είναι πως όλα τα παραπάνω τα έχουμε δει με τα μάτια μας και τα έχει δει και η Γερμανία. Όταν, λοιπόν, η εκπρόσωπός της λέει «έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για χρησιμοποιήσουμε την πολιτική μας επιρροή για να διασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «για να σεβαστούμε τις δικές μας υποχρεώσεις», σημαίνει πως λέει ψέματα. Διότι είτε αυτή η επιρροή δεν έχει χρησιμοποιηθεί, είτε έχει χρησιμοποιηθεί και δεν άλλαξε τίποτα — πάντως οι υποχρεώσεις της Γερμανίας, που αντιμέτωπη με το θέαμα και τη γνώση των εγκλημάτων δεν κάνει τίποτα για να τα σταματήσει, αλλά στον αντίποδα τα διευκολύνει ενεργά, δεν γίνονται σεβαστές.

ΠΗΓΗ

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 

Ασταμάτητες οι επιθέσεις Ισραήλ, σε «τεντωμένο σχοινί» η Μέση Ανατολή UPD

«Καταρρέουν» οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο • Ανησυχία για τα αντίποινα Ιράν • Συνεχίζονται οι θηριωδίες Ισραήλ στη Γάζα • Το Σ.Α. δεν δέχεται την Παλαιστίνη • Αόριστες δεσμεύσεις Ισραήλ για ανθρωπιστική βοήθεια......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου