Ο Νετανιάχου βύθισε τη Μ. Ανατολή στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών
Του Αρη Χατζηστεφάνου
Απάντηση με Drones, αποφάσισε τελικά να δώσει το Ιράν στον βομβαρδισμό της πρεσβείας του από τον ισραηλινό στρατό πριν από δυο εβδομάδες.
Αναλυτές αναμένουν ότι στις επιθέσεις ενδέχεται να συμμετάσχουν και δυνάμεις της Υεμένης και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με βασικό στόχο να μην μπορέσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ να αποτρέψουν όλα τα χτυπήματα.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Αστιάνι προειδοποίησε ότι «όποια χώρα ανοίξει το έδαφος ή τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ για μια [πιθανή] επίθεση στο Ιράν, θα λάβει την αποφασιστική μας απάντηση».
Την κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε η απόφαση του Ισραήλ να βομβαρδίσει την πρεσβεία του Ιράν στη Συρία σκοτώνοντας πολλούς ανώτατους αξιωματούχους. Ο Νετανιάχου φιλοδοξεί με αυτό τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα και να εμπλέξει ενεργά στρατιωτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε διαφορετική περίπτωση γνωρίζει ότι οι ημέρες του στον πρωθυπουργικό θώκο είναι μετρημένες καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την ομηρεία Ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς.
Οι πρόσφατες επιφυλάξεις που είχε εκφράσει, για προεκλογικούς λόγους, ο Αμερικανός πρόεδρος για την πολιτική του Νετανιάχου (παρά το γεγονός ότι συνέχισε να εξοπλίζει το Ισραήλ για τη συνέχιση της γενοκτονίας) και οι επαφές που είχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης προκάλεσε πανικό στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο οποίος είδε τη γενικευμένη σύρραξη σαν μοναδική σανίδα σωτηρίας της πολιτικής τους καριέρας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την αποστολή της φρεγάτας Ύδρα κατάφερε να εμπλέξει τη χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει γνωρίσει η Μέση Ανατολή στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την οικονομία, τον τουρισμό αλλά και την ασφάλεια των πολιτών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πάρι Καρβουνόπουλου στο datajournalist, τεχνικοί θέτουν σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσο προετοιμασμένη είναι η φρεγάτα να αντιμετωπίσει επιθέσεις με drones. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ «τρεις μηχανικοί, ένας της φρεγάτας ΎΔΡΑ και δύο ακόμη που κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν προτίμησαν να παραιτηθούν από το ΠΝ ,παρά να δώσουν το πράσινο φως για τον απόπλου του πλοίου
***
Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Δεν θα σας στηρίξουμε στρατιωτικά εναντίον του Ιράν
Του Αρη Χατζηστεφάνου
Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ σε ενδεχόμενη νέα επίθεση εναντίον του Ιράν είναι το μήνυμα που έστειλε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου σύμφωνα με την συνήθως καλά πληροφορημένη για τα εσωτερικά του Λευκού Οίκου, ιστοσελίδα Axios.
Το ίδιο προκύπτει και από τη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος πέρα από τις συνηθισμένες αναφορές στη στήριξη προς το Ισραήλ αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υπάρξει κοινή «διπλωματική απάντηση» στο πλαίσιο των G7.
Από την πλευρά του το δίκτυο NBC επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρει ότι μιλώντας σε συνεργάτες του ο Μπάιντεν ανέφερε πως ο «Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχειρεί να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη σύρραξη».
Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες ο Νετανιάχου φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς έχει ήδη υποσχεθεί σαρωτική αντεπίθεση εναντίον του Ιράν η οποία όμως μπορεί να μετατραπεί σε αποστολή αυτοκτονίας εάν δεν έχει εξασφαλίσει την έμπρακτη στήριξη της Ουάσινγκτον.
Σαφείς αποστάσεις από το Τελ Αβίβ κράτησε και το Πεκίνο αναφέροντας ότι ο τελευταίος κύκλος έντασης είναι αποτέλεσμα του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα ενώ η Σαουδική Αραβία – μέχρι πρότινος βασικός αντίπαλος της Τεχεράνης στην περιοχή – αρκέστηκε να ζητήσει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.
Ενδεικτικό του αδιεξόδου του Ισραήλ είναι ότι ζήτησε εσπευσμένα τη σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – τον οποίο μέχρι πρότινος παρουσίαζε σαν υποχείριο της Χαμάς.
Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ιράν χρησιμοποιώντας drones χαμηλού κόστους και πυραύλους που μπορούσαν εύκολα να αναχαιτιστούν από την ισραηλινή και την αμερικανική αεράμυνα πραγματοποίησε μια «μετρημένη» επίθεση σαν απάντηση στο βομβαρδισμό της πρεσβείας του στη Συρία.
Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες ιρανικών πυραύλων που πετούν πάνω από το κτίριο του ισραηλινού κοινοβουλίου, το γεγονός ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε για πρώτη φορά drones από δικό της έδαφος και η άρνηση του Ισραήλ να δείξει εικόνες από στρατιωτικές βάσεις που χτυπήθηκαν, ανατρέπει άρδην την αντίληψη ισχύος στη Μέση Ανατολή σε βάρος του Τελ Αβίβ.
Το ερώτημα είναι αν o Νετανιάχου, που επιχειρεί με κάθε μέσο να διευρύνει τις συγκρούσεις για να διατηρήσει την πρωθυπουργία (και να μην καταλήξει στη φυλακή), θα αρκεστεί σε κάποιο συμβολικό πλήγμα ή θα επιχειρήσει να βυθίσει την περιοχή στο αίμα.
ΠΗΓΗ: info-war
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου