Τα Βαρέα Μέταλλα και η Δημόσια Υγεία: Ομιλία του ιατρού κ. Ιορδάνη Παπαδόπουλου στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου
Στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου με τίτλο «Το Νησί της Σιωπής» (24.02.2024), ο παιδίατρος, Επιμελητής Α’ στο ΓΝ Σύρου και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος παρουσίασε το θέμα «Επιπτώσεις της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία».
Η ομιλία επικεντρώθηκε στις βαρύτατες συνέπειες της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα και υδρογονάνθρακες στην ανθρώπινη υγεία.
Ο κος Παπαδόπουλος ανέλυσε τις σοβαρότατες επιπτώσεις της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δημόσια Υγεία. Τα βαρέα μέταλλα βιοσυσσωρεύονται στους ζωντανούς οργανισμούς καθώς -ως μη διασπάσιμα- έχουν την ιδιότητα να παραμένουν αναλλοίωτα για μήνες ή και χρόνια. Καταλήγουν στον άνθρωπο είτε μέσω της θάλασσας, είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας (βρώση ψαριών ή οστρακοειδών), αλλά και αερογενώς (δηλαδή μέσω της αναπνοής). Εφόσον μεταφερθούν αερογενώς, τα βαρέα μέταλλα – αναλόγως του μεγέθους τους – μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος. Η βιβλιογραφία βρίθει μελετών που καταγράφουν τις επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων. Άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αναπνευστικές αλλεργίες, αυτοάνοσα, καρκίνος διαφόρων μορφών (ενδεικτικά, ρινός, πνεύμονα, δέρματος, προστάτη, νεφρών, θυρεοειδούς, κ.α.) δερματίτιδες, αναιμία, νευροπάθεια είναι μερικές μόνο από αυτές που θα μπορούσαν να προκύψουν από την έκθεση στα ρυπογόνα στοιχεία. Δυστυχώς, τα παιδιά αποτελούν την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα: πέραν των παραπάνω επιπτώσεων, σειρά μελετών συνδέει την έκθεσή τους σε ατμοσφαιρικούς ρύπους με έκπτωση νοητικού πηλίκου (μειωμένο IQ) και νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές.
Μετά από τη δημόσια ομιλία του κ. Παπαδόπουλου, ουδείς δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει. Η πρόληψη της διασποράς των ρυπογόνων στοιχείων της βιομηχανικής δραστηριότητας αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας. Ειδικά για τη ναυπηγική δραστηριότητα, η εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία («Περιβάλλον καθαρό με Νεώριο ανοικτό») είναι απολύτως εφικτή, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη βούληση. Αυτό αποδεικνύουν οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στα ναυπηγεία Ευρωπαϊκών χωρών.
Δυστυχώς, στην Ερμούπολη η ρύπανση της θάλασσας, τα νέφη αμμοβολής στην ατμόσφαιρα και η έντονη οσμή χρωμάτων και διαλυτών αποτελούν πάγια φαινόμενα τα οποία τείνουμε να συνηθίσουμε. Ωστόσο, κάλιο αργά παρά αργότερα. Έστω και τώρα, οι αρμόδιες αρχές του τόπου μας οφείλουν να σημάνουν συναγερμό. Αν, όντως, η προάσπιση της υγείας των κατοίκων (ιδίως των παιδιών μας) αποτελεί για αυτές προτεραιότητα.
Γιατί, ευτυχώς, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Αρκεί «να μη συνηθίζουμε στην κάθε βρωμιά για να έχουμε γεμάτο το ντορβά», όπως κατέληξε στην ομιλία του ο κος Παπαδόπουλος.
ΠΗΓΗ: Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου
-ΣΧΕΤΙΚΗ και η ανάρτηση στο facebook του καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Παρατηρητηρίου, κ. Δαμιανού Γαβαλά:
Damianos Gavalas
-ΣΧΕΤΙΚΗ και η πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας:
Σύρος: Το ΒΙΝΤΕΟ της ομιλίας του παιδιάτρου, κ. Ιορδάνη Παπαδόπουλου, με θέμα «Επιπτώσεις της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία», στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου με τίτλο «Το Νησί της Σιωπής» (24/2/2024) [VIDEO]
-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Παρατηρητήριο
Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου
Environmental
Quality Observatory of Syros
email: media@syrosenvobservatory.gr
website: https://syrosenvobservatory.gr
Facebook: https://www.facebook.com/eqosgr
Twitter: https://twitter.com/eqosgr
Youtube: https://www.youtube.com/@-eqos9961
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου