04 Μαρτίου 2024

Πώς τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο αύξησαν τα δίδακτρα στα δημόσια - Του Φοίβου Παναγιωτίδη*

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος ενώ τα ιδιωτικά ιδρύματα περιμένουν να συντηρηθούν από τους φοιτητές τους»

Στην Κύπρο, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφύονται το ένα μετά το άλλο, έχει συμβεί και το εξής:

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών πανεπιστημίων ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου να αυξήσει τα δίδακτρά του σε συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα ώστε το δημόσιο πανεπιστήμιο να μην τα ανταγωνίζεται αθέμιτα, να μη «χαλάει την πιάτσα» με άλλα λόγια.

Το σκεπτικό της προσφυγής των ιδιωτικών πανεπιστημίων κινούνταν στη λογική ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζεται οικονομικά από το κράτος ενώ τα ιδιωτικά ιδρύματα περιμένουν να συντηρηθούν από τους φοιτητές τους, άρα πρέπει να χρεώνουν αυξημένα δίδακτρα.

Το σκεπτικό έγινε αποδεκτό από τον σχετικό φορέα (λέγεται ΔΙΠΑΕ) και αυξήσαμε τα δίδακτρα στα συγκεκριμένα προγράμματα, που προσφέρονται και από ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Βεβαίως εδώ υπάρχουν δύο παράμετροι που παραγνωρίστηκαν:

α. Το δημόσιο πανεπιστήμιο προσφέρει δημόσια αγαθά, όχι προϊόντα και

β. Το κυπριακό κράτος επιδοτεί ΚΑΘΕ φοιτήτρια και φοιτητή με τη γενναιόδωρη «φοιτητική χορηγία», άρα εμμέσως και τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αυτή η ανάρτηση θα γίνει επίκαιρη στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια, γι' αυτό την αναρτώ δημοσία.

* Ο Φοίβος Παναγιωτίδης είναι Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (2000) και συγγραφέας των εκλαϊκευτικών εισαγωγών στη Γλωσσολογία Μίλα μου για γλώσσα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013) και Μέσα από τις λέξεις (Εκδόσεις του 21ου, 2021) καθώς και δύο μονογραφιών: της Pronouns, Clitics and empty nouns (Benjamins, 2002) και της Categorial Features: a generative theory of word class categories (Cambridge University Press, 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου