© Vchalup | Dreamstime.com |
Ακόμη ένα στοιχείο για τη δράση της εταιρείας Intellexa στην Ελλάδα, η οποία εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, έφερε στο φως η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, σύμφωνα με την οποία γίνονται οργανωμένα ταξίδια ξένων πρακτόρων στη χώρα μας με σκοπό να εκπαιδευτούν στη χρήση λογισμικών κατασκοπίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ισραηλινό λογισμικό κατασκοπίας πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές, την τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, παρά τις άθλιες συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επισημαίνει ότι, επειδή το Ισραήλ και το Μπανγκλαντές δεν διατηρούν επισήμως διπλωματικές σχέσεις, τα «προηγμένα κυβερνοσυστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών πωλήθηκαν μέσω Κύπρου στο υπουργείο Εσωτερικών, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Στη συνέχεια, και καθώς η έδρα της Intellexa μεταφέρθηκε στην Αθήνα, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ιδιοκτήτης της, Ταλ Ντίλιαν, «είχε μπλεξίματα» στην Κύπρο, στην υπόθεση εμπλέκεται και η Ελλάδα, όπου ο όμιλος επιχειρήσεων της Intellexa εμπλέκεται στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών. Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα New York Times, και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει, η Αθήνα έδινε άδειες εξαγωγής του Predator (το ρεπορτάζ αφορούσε εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη). Ωστόσο, επισήμως εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει αν χρησιμοποιείται και από ποιους.
Η Haaretz, που επικαλείται επίσημα έγγραφα από το υπουργείο Εσωτερικών του Μπανγκλαντές, σημειώνει ότι το 2021 και το 2022 ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής για τις Τηλεπικοινωνίες στο Μπαγκλαντές βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με κλιμάκιο ανώτερων αξιωματούχων, με σκοπό να εκπαιδευτούν σε αυτά τα συστήματα και στη χρήση ειδικού βαν με εξοπλισμό παρακολούθησης.
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις της Intellexa στην Αθήνα διέθεταν ακόμη και χώρους προσευχής με χαλάκια για ομάδες εκπαιδευόμενων από μουσουλμανικές χώρες, όπως το Μπαγκλαντές.
Επίσης, αναφέρει ότι όσον αφορά τα συστήματα παρακολούθησης που πωλήθηκαν στο Μπανγκλαντές μέσω Κύπρου και Ελλάδας, η ολοκλήρωση της παράδοσης έγινε στα μέσα Ιουνίου του 2022 και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να απολυθούν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της ασιατικής χώρας, τα οποία επέκριναν την κυβέρνηση και επικοινωνούσαν με την αντιπολίτευση σε κλειστό γκρουπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ισραηλινή εφημερίδα επισημαίνει ότι τόσο ο Ταλ Ντίλιαν, όσο και ο Ασάφ Ελίας, επικεφαλής της εταιρείας Toru Group, που ανέλαβε τη μεσολάβηση με την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, δεν έχουν σχολιάσει το ρεπορτάζ, με τον δεύτερο μάλιστα να κλείνει το τηλέφωνο μόλις του έγινε η σχετική ερώτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου