Ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής Δημήτρης Δάβαλος. Εικονογράφηση: Spoovio / Φάνης Κόλλιας |
Ο ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος, διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, είναι κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Θεοδωρικάκος και Οικονόμου) και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ όχι μόνο δεν τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα, αλλά τον αντάμειψαν με ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα της υπηρεσίας. Λίγες μέρες αργότερα, ο Δάβαλος αφαίρεσε από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών τον φάκελο μιας από τις δολοφονίες της Greek Mafia.
Τον Μάρτιο του 2022 επίκειντο οι νέες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Η ηγεσία, πολιτική και αστυνομική (υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, αρχηγός ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Σκούμας), γνώριζε πως ο ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος ήταν ήδη κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αυτήν που είθισται να αποκαλείται Greek Mafia.
O κ. Δάβαλος δεν αποστρατεύτηκε ούτε τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Αντιθέτως, την 2η Απριλίου προήχθη σε διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, μιας από τις πιο νευραλγικές θέσεις για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.
Στις 25 Απριλίου δολοφονήθηκε ο Γιάννης Σκαφτούρος, μία ακόμα δολοφονία (η 26η) στην υπόθεση της Greek Mafia. (Μέρος της υπόθεσης αποτελεί φυσικά και η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.)
Λίγες μέρες μετά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής από εκείνη την περίοδο, σε μία από τις πρώτες του κινήσεις ο νέος διοικητής Ασφαλείας «ζήτησε και πήρε από τους χειριστές τον φάκελο της έρευνας, αδειάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον επικεφαλής του αρμοδίου Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών». Ο κ. Δάβαλος ζήτησε μάλιστα να ενημερώνεται απευθείας ο ίδιος για τα αποτελέσματα των ερευνών και όχι τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ηγεσία της ΕΛΑΣ απομάκρυνε από τις θέσεις τους τους επικεφαλής των Τμημάτων Ανθρωποκτονιών και Εκβιαστών.
Με άλλα λόγια, ο νέος διευθυντής Ασφάλειας και κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στην υπόθεση της Greek Mafia, αφαίρεσε από τους αρμόδιους αξιωματικούς τον φάκελο που σχετίζεται με μια υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο ίδιος!
Παρότι κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia, ο Δημήτρης Δάβαλος όχι μόνο δεν αποστρατεύτηκε, αλλά προήχθη σε διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, θέση νευραλγική για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος
(Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρώην επικεφαλής του Ανθρωποκτονιών τοποθετήθηκε σε υψηλή θέση στην ΕΥΠ. Η «αποκατάστασή» του, σύμφωνα με την Καθημερινή, σχετιζόταν με αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα αλλά και την αντικατάσταση του πρώην γενικού γραμματέα Κωνσταντίνου Τσουβάλα – τρία πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση των υποκλοπών.)
Από το καλοκαίρι του 2022, στο Εφετείο διεξάγεται η δίκη (την οποία καλύπτει συστηματικά το Reporters United), με τον εν ενεργεία διευθυντή Ασφάλειας Αττικής ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Aπό τον περασμένο Σεπτέμβριο του έχει ασκηθεί μάλιστα δίωξη και για κακούργημα, στο πλαίσιο άλλης δίκης για την Greek Mafia.
Και όμως, ο κ. Δάβαλος συνεχίζει τις δημόσιες εμφανίσεις και τις τηλεοπτικές του δηλώσεις διαφημίζοντας τις επιτυχίες του στην πάταξη του εγκλήματος. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί φιλοξενούν ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεών τους με δηλώσεις του: Τον Οκτώβριο για «μεγάλη χασισοφυτεία στη Δίβρη», τον Νοέμβριο (ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ) για κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων οδήγησης, τον Δεκέμβριο για «εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα».
Δηλώσεις του Δημήτρη Δάβαλου ως υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΛΑΣ, παρότι κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia.
Ύποπτος, υπόδικος, αλλά ανέγγιχτος
Δηλώσεις του Δημήτρη Δάβαλου ως υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΛΑΣ, παρότι κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia.
Ο Δημήτρης Δάβαλος είχε προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματικούς της υπηρεσίας οι οποίοι σήμερα είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Greek Mafia.
Ο ταξίαρχος Δάβαλος μπήκε στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών το 2016, όταν ήταν επικεφαλής στην Οικονομική Αστυνομία. Η ΕΥΠ, μετά από φυσικές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, συνέταξε πόρισμα 70 σελίδων για το κύκλωμα που παρείχε «προστασία» σε οίκους ανοχής, χαρτοπαικτικές λέσχες και παράνομα καζίνο, με τη συμμετοχή δικηγόρων, ανθρώπων της νύχτας και αξιωματικών της ΕΛΑΣ.
- Τον Δεκέμβριο του 2016, η ΕΥΠ αποστέλλει το πόρισμά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου. Σ’ αυτό θα βασιστεί το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Δάβαλου και ακόμα 22 κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση της Greek Mafia.
- Από τον Αύγουστο του 2018, η ΕΛΑΣ γνωρίζει και επισήμως για την υπόθεση -και για την εμπλοκή του κ. Δάβαλου- , αφού τότε εστάλη στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η παραγγελία της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς .
Τίποτα απ’ αυτά δεν θα ανακόψει την πορεία ανόδου του.
- Στις 24 Ιουλίου 2019, ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτριος Δάβαλος προάγεται σε ταξίαρχο.
- Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ο επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς καλεί τους υπόπτους για ανωμοτί εξηγήσεις.
- Στις 2 Απριλίου 2022, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα, ο ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος μετακινείται από τη διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στη διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ως διευθυντής, τοποθέτηση που αποτελεί σημαντική αναβάθμιση του επιχειρησιακού του ρόλου .
«Υπόθεση ξεπλύματος χρήματος»
Ο κ. Δάβαλος είναι σήμερα ένας από τους 17 κατηγορούμενους στη δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο της Αθήνας από τον Ιούνιο του 2022, με βάση τη δικογραφία που συντάχθηκε μετά το πόρισμα της ΕΥΠ και με αντικείμενο τα πλημμελήματα που προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση (δωροδοκία, εμπορία επιρροής κ.α.).
Οι επίκουροι εισαγγελείς συμπεραίνουν για τον Δάβαλο ότι όχι μόνο γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος προστασίας, αλλά είχε κι ο ίδιος «ενταχθεί» σ’ αυτό, άλλοτε «διευκολύνοντας τη δράση του και την επέκτασή του» και άλλοτε «δυσχεραίνοντας την ταυτοποίηση των μελών του από τις αρχές».
Στο πόρισμα της ΕΥΠ γίνεται αναφορά σε «υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Δάβαλος». Ιδού ολόκληρο το απόσπασμα το οποίο αφορά συνομιλία του 2016:
«Επαφή του [όνομα πρώην αξιωματικού της ΕΛΑΣ, με θητεία στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, επίσης κατηγορούμενου στην υπόθεση] με τον εν ενεργεία Αστυνομικό Υποδιευθυντή ΔΑΒΑΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, που υπηρετεί στη Δ/νση Οικονομικής Αστυνομίας, για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο ΔΑΒΑΛΟΣ».
Απόσπασμα από το πόρισμα της ΕΥΠ με αναφορά στον Δάβαλο.
Απόσπασμα από το πόρισμα της ΕΥΠ με αναφορά στον Δάβαλο.
Γνώριζε / Εντάχθηκε / Διευκόλυνε / Συνέδραμε
Λίγο μετά, ο κ. Δάβαλος θα συσχετιστεί και με την τέλεση κακουργημάτων. Στις 31 Αυγούστου 2022, οι επίκουροι εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος στην πορισματική τους αναφορά προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα προτείνουν την ποινική δίωξή του και για το σκέλος των κακουργημάτων, όπως η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μαζί με ακόμη 22 άτομα.
Οι επίκουροι εισαγγελείς συμπεραίνουν για τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής ότι όχι μόνο γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος, αλλά είχε κι ο ίδιος «ενταχθεί» σ’ αυτό, άλλοτε «διευκολύνοντας τη δράση του και την επέκτασή του» και άλλοτε «δυσχεραίνοντας την ταυτοποίηση των μελών του από τις αρχές».
Ακολουθεί αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα από το πόρισμά τους: «Ο εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και δη –κατά το ερευνώμενο χρονικό διάστημα- Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δημήτριος Δάβαλος, υπηρετών στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πέραν των υπηρεσιακών, διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε και στενές προσωπικές σχέσεις με τους ως άνω εμπλεκομένους συναδέλφους του, με τους οποίους είχε συχνή επικοινωνία, γνωρίζοντας θετικά την ύπαρξη του κυκλώματος διαφθοράς, στο οποίο και ο ίδιος είχε ενταχθεί, διευκολύνοντας τη δράση του και την επέκτασή του και δυσχεραίνοντας την ταυτοποίηση των μελών του από τις αρχές, ώστε με τον τρόπο αυτό, παρείχε άμεση συνδρομή κατά την τέλεση και στην εκτέλεση από εκείνα (μέλη του κυκλώματος) των αδικημάτων της εκβίασης και της δωροληψίας που φέρονται ότι διέπραξαν, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση -ως εκ της ιδιότητάς του- να ενεργήσει προκειμένου να επιτευχθεί η εξάρθρωση του κυκλώματος και η προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Παίζουν τη μπαλίτσα τους»
Στη συνέχεια το πόρισμα των επίκουρων οικονομικών εισαγγελέων αναφέρει: «[Χ]αρακτηριστική δε είναι από 9-7-2016 τηλεφωνική συνομιλία του με άτομο ονόματι «Η.Ρ.», κατά την οποία, αναφερόμενος στους συναδέλφους του [σ.σ. αναγράφονται τα ονόματα του υποστράτηγου που ήταν πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και του τότε Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος], σχολίασε τη δράση τους εντός της οργάνωσης με τη φράση: «Ε βέβαια… εντάξει… όλα παίζουν… παίζουν τη μπαλίτσα τους, τη σειρά τους… μη νομίζεις…. Εντάξει… τι να κάνουμε…».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporters United, τον Σεπτέμβριο ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα κατά του κ. Δάβαλου. Αλλά ούτε αυτό στάθηκε ικανό να πείσει την ηγεσία του υπουργείου και της ΕΛΑΣ να τον θέσει σε διαθεσιμότητα. – έστω προσωρινά.
Η σιωπή των υπουργών
Πώς η ηγεσία της ΕΛΑΣ αναβαθμίζει έναν αξιωματικό υπόδικο σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς, ο οποίος κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον μέχρι το πέρας της δίκης και την ενδεχόμενη αθώωσή του;
Απευθύναμε τα ερωτήματα αυτά προς τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, καθώς και προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κωνσταντίνο Σκούμα. Κανείς τους δεν απάντησε.
Επικοινωνήσαμε επίσης επανειλημμένα με την κ. Μαρίνα
Δάβαλου, συνήγορο υπεράσπισης του κ. Δάβαλου στο Εφετείο. Δεν δέχτηκε να
μας μιλήσει ούτε να απαντήσει γραπτώς στο Reporters United.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου