Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης
Τα παραπάνω ονόματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα του πρώην αναπλ. υπ. Άμυνας Κώστα Ήσυχου, του πρώην υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, της πρώην αναπλ. υπ. Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, Σωτήρη Ζαριανόπουλου και Γιώργου Μαγγανά, του ανταποκριτή στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού, του πανεπιστημιακού Δημήτρη Πατέλη, του δικηγόρου Γιάννη Ραχιώτη και της δημοσιογράφου Μαρίας Καλύβα, οι οποίοι μίλησαν πρόσφατα στο TPP για τη στοχοποίησή τους. Υπενθυμίζεται πως παρά τη δημοσιοποίηση αναφορών, η λίστα προγραφών έχει συνδεθεί με δολοφονικές επιθέσεις και θανάτους στο εξωτερικό και παρά τις δηλώσεις των νομικών Θέμη Τζήμα και Δημήτρη Καλτσώνη, που κάλεσαν μέσω του TPP τις ελληνικές αρχές να παρέμβουν για τη στοχοποίηση πολιτών της χώρας, μερικοί από τους οποίους έχουν ήδη γίνει δέκτες απειλών, το ελληνικό υπ. Εξωτερικών είχε αρνηθεί το αίτημά μας να σχολιάσει. Eπίσης, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειές μας, δεν είχε καταστεί δυνατή η επικοινωνία με την ουκρανική πρεσβεία.
Ο συνολικός αριθμός των προγραμένων του «Ειρηνοποιού» στην Ελλάδα, που έχουμε ταυτοποιήσει, φτάνει τους 25. Εκτός των προαναφερομένων ονομάτων, που κάνουν δηλώσεις στο TPP, στη λίστα βρίσκεται επίσης ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ανδρέας Ζαφείρης, στον οποίο έχουμε απευθύνει αίτημα για σχολιασμό, καθώς και τέσσερις άνθρωποι που μας ζήτησαν να μην αναφέρουμε τα στοιχεία τους. Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων στόχων ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ και το σημερινό καθεστώς στην Ουκρανία, με τους περισσότερους μάλιστα να ανήκουν στην αριστερά, δεν ισχύει το ίδιο για όλους, γεγονός που υπογραμμίζει τον νεομακαρθικό χαρακτήρα της λίστας. Πηγές στο TPP αναφέρουν πως ο αριθμός των προγραμμένων από την Ελλάδα είχε φτάσει περίπου τους 40, με ορισμένες καταχωρήσεις να μην μπορούν να εντοπιστούν πλέον. Σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε σε όσους υποψιάζονται την πιθανή προγραφή των ίδιων ή άλλων προσώπων, να αποφύγουν τη διαδικασία αναζήτησης πιθανής καταχώρησής τους στο «καθαρτήριο» (όπως ονομάζονται τα κατάστιχα της ιστοσελίδας από τους διαχειριστές της), καθώς ενδεχομένως θα μπορούσαν να συλλεχθούν τα στοιχεία τους. Αντ’ αυτού, τους προτρέπουμε να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Βασίλης Χατζηλάμπρου: Λίστες και νεομακαρθισμός στη βάση της «αμοιβαιότητας»
Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, περιφερειακός σύμβουλος Δ. Ελλάδας ως επικεφαλής της «Αντίστασης Πολιτών», πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αναφέρει με αφορμή την ενημέρωση του πως στοχοποιείται από τη λίστα «Ειρηνοποιός», ως υποτιθέμενος «εχθρός της Ουκρανίας» και «ακτιβιστής για τον διαμελισμό της»:
-Βρέβηκα στην Οδησσό για ένα συνέδριο-συνάντηση το Σεπτέμβριο του 2015. Το ενδιαφέρον μας αφορούσε κυρίως τη νέα κατάσταση, που είχαν περιέλθει οι Έλληνες της Ουκρανίας. Άλλοι στην Οδησσό και την Ουκρανία, άλλοι στην Κριμαία, άλλοι στη Μαριούπολη, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Είχε ήδη αποκλειστεί η ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία από τις «επίσημες» αποδεκτές μειονότητες. Υπήρχαν θέματα με την περιουσία της, τη Μαράσλειο και άλλα κληροδοτήματα, που από κρατική ιδιοκτησία γίνονταν περιουσία διαφόρων ολιγαρχών, που καρπώνονταν ό,τι «κρατικό» πρώην σοβιετικό υπήρχε. Λίγο πολύ έχουν περιγραφεί τα όσα μας συνέβησαν σε αυτό το ταξίδι, αναλυτικά από τη Ν. Βαλαβάνη και τον Κ. Ήσυχο και έχουν καλυφθεί δημοσιογραφικά από τον Άρη Χατζηστεφάνου που ήταν στην αποστολή και στα δελτία ειδήσεων της 30ης Σεπτεμβρίου 2015: Ο αποκλεισμός μας από τους νεοναζί, η ματαίωση της συνάντησης και οι προσπάθειες εκφοβισμού μας. Σε αυτό το κλίμα, «λίστες», νεομακαρθισμός και στοχοποίηση, αποκλεισμός και και πολιτιστικών παραγωγών, μπαίνουν και στη χώρα μας στη βάση της «αμοιβαιότητας», απεμπολώντας δικά της ζωτικά συμφέροντα υπεράσπισης των Ελλήνων, που βρίσκονται στη Νότια και Ανατολική Ουκρανία. Αυτός θα ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος να μην συντάσσεται στον πόλεμο αυτό με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και μάλιστα επιδεικνύοντας και μεγάλη προθυμία εξυπηρετήσεων πάσης φύσης. Χρησιμοποιούν τον Ζελένσκι και το καθεστώς που προέκυψε μετά το πραξικόπημα της πλατείας Μεϊντάν απέναντι στη Ρωσία και ο λαός της Ουκρανίας μακελεύεται, καταστρέφεται χωρίς προοπτική να βγεί στο ορατό αύριο από αυτή την κατάσταση. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει για όλους μας. Άλλοι απειλούν να περάσουν νύκτα το Αιγαίο, οι εξοπλισμοί επεκτείνονται, η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος διασκεδάζεται με επιδόματα ορισμένων σεντς του ευρώ ημερισίως προς τους «ευάλωτους». Η «κρεατομηχανή» έχει ξεκινήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Έχουμε (;) ακόμη καιρό να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και να αλλάξουμε; Ας βιαστούμε… όταν φουντώνει ο πόλεμος… το αίμα δεν μετριέται…
Άρης Χατζηστεφάνου: «Είναι προφανές ότι ο συντάκτης της λίστας είχε πρόσβαση σε δεδομένα ουκρανικών υπηρεσιών»
Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου ενημερώθηκε από το TPP για την προγραφή του στο «καθαρτήριο». Στο σχόλιο του τονίζει πως οι συντάκτες της λίστας χρησιμοποίουν τα μη δημόσια στοιχεία του διαβατηρίου του, καθώς και το πρόγραμμα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν με τους Κώστα Ήσυχο, Νάντια Βαλαβάνη, Βασίλη Χατζηλάμπρου και τον δημοσιογράφο Άρη Χιωτέλη, γεγονός που δείχνει πως είχαν πρόσβαση σε δεδομένα ουκρανικών υπηρεσιών.
-Από τα στοιχεία του «φακέλου» μου καταλαβαίνω ότι με συμπεριέλαβαν στη λίστα γιατί το Σεπτέμβριο του 2015 ταξίδεψα στην Οδησσό ως δημοσιογράφος ακολουθώντας ομάδα Ελλήνων πολιτικών που θα συμμετείχαν σε ημερίδα για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι χρησιμοποιούν στοιχεία του διαβατηρίου μου τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά από τη δημόσια παρουσία μου σε ΜΜΕ και στο Ίντερνετ. Είναι προφανές ότι ο συντάκτης της λίστας είχε πρόσβαση σε δεδομένα Ουκρανικών υπηρεσιών (πιθανότατα του υπουργείου Εξωτερικών ή κάποιας υπηρεσίας διαβατηρίων) είτε γιατί ο ίδιος εργαζόταν εκεί ή γιατί είχε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με αυτές. Τις ίδιες πληροφορίες είχαν χρησιμοποιήσει verbatim και τοπικά μέσα ενημέρωσης που φαίνεται να είχαν άμεση πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία του προγράμματός μας. Πληροφορίες που και πάλι που μόνο ουκρανικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Αυτά τα δημοσιεύματα αποτελούσαν και ένα άτυπο κάλεσμα στις παραστρατιωτικές, ναζιστικές ομάδες που προπηλάκισαν την ελληνική αποστολή κρατώντας την για ένα διάστημα σε καθεστώς ομηρίας στο ξενοδοχείο όπου μέναμε. Γνωρίζαμε φυσικά τη διάβρωση κρατικών υπηρεσιών της Ουκρανίας από ναζιστικά μορφώματα πριν ακόμη επισημοποιηθεί με την ένταξη παραστρατιωτικών ομάδων στον κορμό των ουκρανικων ενόπλων δυνάμεων. Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Παραμένω στο πλευρό του ουκρανικού λαού που βιώνει την απάνθρωπη εισβολή της Ρωσίας και πάντα σε αντίθετο στρατόπεδο με κάθε φασίστα από όπου και αν προέρχεται.
Νικόλας Μπαρδούνιας: Η ουκρανική πρεσβεία είχε στείλει διαμαρτυρία στο υπ. Εξωτερικών
Ο δημοσιογράφος Νικόλας Μπαρδούνιας μοιράστηκε στο TPP, ένα έγγραφο με το οποίο η ουκρανική πρεσβεία τον ενημερώνει, πως προέβη σε διαμαρτυρία εναντίον στο ελληνικό υπ. Έξωτερικών. Η διαμαρτυρία της πρεσβείας, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του TPP, αφορά ρεπορτάζ του δημοσιογράφου στην Κριμαία, για το οποίο προγράφτηκε στο «Ειρηνοποιό», ενώ αναπαράγει τις ίδιες κατηγορίες με τους διαχειριστές της λίστας. Ακολουθεί η δήλωση του δημοσιογράφου:
-Το 2018, στο πλαίσιο μιας «δημοσιογραφικής αποστολής» που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Κριμαίας, βρέθηκα στην συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να καταγράψω για το «Κανάλι 1» 90,4 και το www.kanaliena.gr την κατάσταση που επικρατούσε στην Κριμαία. Επισκέφθηκα διάφορες πόλεις. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι διοργανωτές μας παρείχαν άπλετο χρόνο να κινηθούμε και μόνοι μας , κάτι που εκμεταλλεύτηκα πλήρως, μιλώντας με δεκάδες απλούς πολίτες και κυρίως με οδηγούς ταξί (σημαντική «πηγή» πληροφόρησης). Όταν επέστρεψα δημοσίευσα το σχετικό ρεπορτάζ στο site του σταθμού ( 14.12.2018 -07:59) με τον τίτλο «Από την Κριμαία με αγάπη». Στις 15 Ιανουαρίου του 2019 με ενημέρωσαν από την Πρεσβεία της Ουκρανίας ότι έστειλαν στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιστολή διαμαρτυρίας (σας την κοινοποιώ) για το ρεπορτάζ μου, κατηγορώντας με ότι μπήκα παράνομα, χωρίς την άδεια της Ουκρανίας, σε περιοχή που βρίσκεται υπό κατάληψη από την Ρωσία. Επίσης, όπως προσφάτως ενημερώθηκα, ότι στον «Ειρηνοποιό» έχει αναρτηθεί φωτογραφία μου όπου κατηγορούμαι για: σκόπιμη επίθεση στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, «συνειδητή παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας με στόχο να περάσω στις υπό Ρωσική κατάληψη περιοχές της Κριμαίας, συμμετοχή σε προπαγανδιστικές εκδηλώσεις της Ρωσίας (χώρας- καταληψία) εναντίον της Ουκρανίας, συμμετοχή στις προσπάθειες νομιμοποίησης της προσάρτησης της Κριμαίας».
«Ο Ουκρανός πρόξενος με αποκάλεσε ‘πράκτορα του Πούτιν’ – Δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου, δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η μοίρα μου στην Ελλάδα»
Ο Πάβελ Ονόικο, αρχισυντάκτης της ρωσόφωνης ιστοσελίδας «Athens News», αναφέρει στο TPP για την προγραφή του:
-Προστέθηκα στον κατάλογο των Ειρηνοφυλάκων το 2017, μετά από καταγγελία συμπατριωτών μου που ζουν στην Ελλάδα. Είναι πιθανό ότι η ουκρανική πρεσβεία εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση αυτή. Με αποκάλεσαν «συνεργό φιλορώσων τρομοκρατών» και με κατηγόρησαν για «απόπειρα υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και «οργάνωση και συμμετοχή σε μαζικές αντιουκρανικές και φιλορωσικές συγκεντρώσεις» =. Αυτή η δήλωση είναι ψέμα και παραπληροφόρηση. Στην πραγματικότητα, η επαγγελματική μου δραστηριότητα και η ανεξάρτητη θέση μου αναφέρθηκαν ως αιτία. Βιντεοσκοπώ και αναρτώ στο διαδίκτυο, καθώς και γράφω στη δική μου διαδικτυακή έκδοση «Athens News» (την οποία παράγω από το 2004) πολλές δράσεις, συγκεντρώσεις και συναυλίες σχετικά με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι του Ειρηνοποιού δεν γνωρίζουν πραγματικά ποιον έβαλαν στη λίστα «εξόντωσης». Συνήθως τους αρκεί μια καταγγελία. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μου ζητήθηκε να υποστηρίξω την Ουκρανία και να καταδικάσω τη Ρωσία. Δεν υποστήριξα καμία από τις δύο πλευρές, καθώς πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές ευθύνονται, τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές αρχές. Αλλά αυτό και μόνο έχει ήδη κάνει τους συμπατριώτες μου που ζουν στην Ελλάδα έξαλλους. Λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου άρχισα να δέχομαι πολυάριθμες απειλές κατά της ζωής μου με τη μορφή τηλεφωνημάτων, επιστολών και μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, οι συμπατριώτες μου έστειλαν πολυάριθμες καταγγελίες στη SBU και την ουκρανική GUR, ζητώντας αντίποινα εναντίον μου. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το διαβατήριό μου πρόκειται να λήξει και ουσιαστικά θα μείνω χωρίς έγγραφα. Ο Ουκρανός πρόξενος με αποκάλεσε «πράκτορα του Πούτιν» και αμφιβάλλω πολύ αν θα ανανεωθεί το διαβατήριό μου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσω πολιτικό άσυλο, πράγμα που με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι απίθανο. Είναι επίσης απίθανο να πάρω την ελληνική ιθαγένεια, καθώς από το 2019, έχει εισαχθεί ένας νομισματικός περιορισμός, που αποκόπτει όσους δεν έχουν πριν κινηθούν κάτω από 8.500 ευρώ το χρόνο. Πώς θα εξελιχθεί η μοίρα μου στην Ελλάδα δεν ξέρω. Όλη μου η οικογένεια ζει εδώ, η γυναίκα μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου.
Στάθης Σταυρόπουλος: «Αδιαφορία του ελληνικού κράτους, για την απόπειρα τρομοκράτησης και τις απειλές εναντίον Ελλήνων πολιτών»
Ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, σχολιάζει στο TPP, σχετικά με την προγραφή του στο «καθαρτήριο»:
-Πήγα στο Ντονμπάς, συγκεκριμένα στο Λουγκανσκ, όταν οι επαρχίες αυτές έκαναν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους. Πηγα καλεσμένος ως παρατηρητής εν μέσω πολλών δημοσιογράφων και βουλευτών πλήθους κομμάτων από όλη την Ευρώπη – δεξιών και αριστερών. Εκεί, εκτός των άλλων διαπίστωσα τις συνέπειες των συνεχών βομβαρδισμών του ουκρανικού στρατού εναντίον κατοικημένων περιοχών, πόλεων και χωριών. Εργαζομουν τότε στο «Ποντίκι» και όσα είδα τα δημοσίευσα εκεί υπό μορφήν οδοιπορικου και ρεπορτάζ,με φωτογραφίες και σχόλια. Συναντησα εκεί ταλαιπωρημένους ανθρώπους αλλά με ελπίδες που αγωνίζονταν για τον τόπο τους και την ταυτότητα τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που περιέχομαι σε λίστα προγραφων. Έχει προηγηθεί η «Μαύρη Διεθνής»,σειρά δηλαδή ευρωπαϊκών φασιστικών οργανώσεων, λόγω των αγώνων εναντίον της Χρυσής Αυγής. Κατά την ίδια πρακτική οι Ουκρανοί φασίστες επαναλαμβάνουν τις ίδιες απειλές με αυτήν τη λίστα, αλλά και διάφορα sites. Τις οποίες απειλές διανθίζουν και με κατηγορίες για … αντισημιτισμό (ποιοι; οι φασίστες). Όμως το θέμα είναι σοβαρό (προγραφή, ενδεχομένως και λίστα θανάτου) οπότε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα υπερασπίζονταν τη ζωή και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Για μένα έχει μεγάλη σημασία,και θέλω να δώσω έμφαση σε αυτό, η αδιαφορία (τουλάχιστον) που δείχνει το ελληνικό κράτος, για την απόπειρα τρομοκράτησης και τις απειλές εναντίον Ελλήνων πολιτών. Βεβαιως δεν απορώ, αλλά θλίβομαι.
Άρης Βασιλόπουλος: «Η ένοχη σιωπή του Υπουργείου δείχνει την απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις»
Ο Άρης Βασιλόπουλος, πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, σχολιάζει στο TPP σχετικά με την προγραφή του:
-Η συμπερίληψή μου στη λίστα Ουκρανών παρακρατικών και μυστικών υπηρεσιών (μαζί με πολλούς ακόμη αγωνιστές από τη χώρα μας), μία λίστα θανάτου που ακόμη και ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταδικάσει αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα του καθεστώτος του Κιέβου από το πραξικόπημα του 2014 και μετά. Η αδελφοποίηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας το 2019 με την πόλη της Ευπατορίας, μία πόλη με αξιοσημείωτη παρουσία Ελληνικού πληθυσμού που ζει ξεχασμένος από την Ελληνική πολιτεία, ενόχλησε τους διοικούντες του Κιέβου που απάντησαν με την προγραφή μου. Θα ανέμενε κανείς μέχρι σήμερα μία σοβαρή αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συμπερίληψη Ελλήνων πολιτών σε λίστα θανάτου της Ουκρανίας. Η ένοχη σιωπή του Υπουργείου δείχνει την απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις (αυτό που αποκαλεί σωστή πλευρά της ιστορίας) η οποία όχι μόνο δεν δίνει ελπίδα για τον τερματισμό του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά επιδεινώνει την κρίση και εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά στον πόλεμο, με ό, τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.
Αλέξανδρος Πνευματικός: «Οφείλουμε να προστατέψουμε τους Έλληνες που είναι στην λίστα των προγραφών»
Ο Ανέξανδρος Πνευματικός, πρώην δήμαρχος Κορινθίων (2007-2019), αναφέρει στο TPP, σχετικά με την προγραφή του στον «Ειρηνοποιό»:
-Στις 31 Οκτωβρίου 2017 μου απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ουκρανία, ενώ ήμουν με αντιπροσωπεία της περιφερειακής ένωσης δήμων Πελοποννήσου με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Άργους Μυκηνών κ. Καμπόσο Δημήτρη. Ποτέ δε μου είχε κοινοποιηθεί καμμία απόφαση των Ουκρανικών αρχών με την οποία να μου απαγόρευαν την είσοδο στο έδαφος τους. Κρατήθηκα όλο το βράδυ σε χώρο του αεροδρομίου μαζί με τουλάχιστον 10 άτομα κυρίως τρίτων χωρών ασφυκτικά σε ένα χώρο διαστάσεων 2Χ6 και τα ξημερώματα 1 Νοεμβρίου 2017 συνοδεία αστυνομικών με επιβίβασαν σε πτήση με προορισμό την Κωσταντινούπολη από όπου είχα έρθει. Η λίστα αυτή είναι υπαρκτή και μάλιστα γίνεται χρήση από τις κρατικές υπηρεσίες στις εισόδους της Ουκρανίας ανεπιθύμητων προσώπων για αυτούς. Ποιό το έγκλημα μου; Από το 2012 ο Δήμος Κορινθίων είχε αρχίσει επαφές με το Δήμο της Σεβαστούπολης και είχαμε πραγματοποιήσει και αδελφοποίηση, όταν ακόμα ήταν έδαφος της Ουκρανίας. Η Σεβαστούπολη θα ήθελα να σημειώσω ότι ιδρύθηκε από τους αρχαίους Κορινθίους με την αρχική ονομασία Χερσόνησος τον έβδομο αιώνα προ Χριστού. Στα πλαίσια μάλιστα αυτής της αδελφοποίησης είχε γίνει επίσκεψη και ενός αντιδημάρχου από το Δήμο Σεβαστούπολης το 2013 στην Κόρινθο. Οι επαφές μας με τον δήμο Σεβαστούπολης συνεχίστηκαν και επισκέφτηκα την Σεβαστούπολη στις 18/9/2015, όπου μάλιστα με τις τοπικές αρχές υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας. Επίσης συναντήθηκα με Έλληνες και με εκπροσώπους του Ελληνικού συλλόγου της Σεβαστούπολης. Επισκέφτηκα επίσης τον αρχαιολογικό χώρο που έχει πολλές ομοιότητες με της Αρχαίας Κορίνθου. Οι Ουκρανοί λοιπόν θεωρούν έγκλημα την παρουσία μου σε μια πόλη που ίδρυσαν οι Κορίνθιοι, πέρασαν από εκεί πολλοί κατακτητές που σεβάστηκαν τον Ελληνισμό και τον πολιτισμό του, εκτός από την σημερινή Ουκρανική ηγεσία που απαγόρευσε ακόμα και χρήση της Ελληνικής γλώσσας στην επικράτεια της. Οι Έλληνες σήμερα έχουν αποκτήσει και πάλι δικαιώματα και κατέχουν σημαντικές θέσεις εξουσίας στην Ταυρική χερσόνησο την Κριμαία. Οι προγραφές των Ουκρανών θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τις Ελληνικές Αρχές για την απειλή ακόμα και για την ζωή τους που δέχονται Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς εμείς τους ενισχύουμε ακόμη και με όπλα που δίνονται και σε βάρος της δικής μας άμυνας και ασφαλείας και ανεχόμαστε φασιστικές εγκληματικές συμπεριφορές εναντίον Ελλήνων αντί για ευχαριστώ από αυτούς . Η λίστα προγραφών στηρίζεται και αξιοποιείται από τις Ουκρανικές αρχές και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα οφείλει άμεσα να σταματήσει να ενισχύει με στρατιωτικό υλικό την Ουκρανία, μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει μία ακροδεξιά φασιστική ηγεσία που συνήθως δεν διστάζει να στρέφεται ακόμα και κατά Ελλήνων που διαμένουν ιστορικά για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή. Οφείλουμε να προστατέψουμε τους Έλληνες που είναι στην λίστα των προγραφών και να απαιτήσουμε από το Ουκρανικό κράτος να σταματήσει αυτές τις προγραφές που δε συνάδουν με ένα Ευρωπαϊκό κράτος που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα οφείλει να είναι με τις δυνάμεις της ειρήνης και της προόδου στην περιοχή της Ουκρανίας και όχι με αυτούς που απειλούν τον ελληνισμό με ακροδεξιές ναζιστικές πρακτικές .
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνταγματικά υποχρεωμένη να μας προστατεύσει»
Ο Γιάννης Κοτσαηλίδης, επικεφαλής του Πανελλήνιου Κινήματος Ελληνορωσικής Φιλίας, αναφέρει στο TPP ότι επισκέφτηκε την Κριμαία το 2021, καθώς ήταν η χρονιά που η ελληνική και η ρωσική κυβέρνηση ανακήρυξαν ως χρονιά γραμμάτων Ελλάδας-Ρωσίας. Ο συνομιλητής μας υπενθυμίζει πως το σημερινό κυβερνών κόμμα ήταν αδελφοποιημένο με την «Ενιαία Ρωσία» του Πούτιν. Παρόλα αυτά αναφέρει πως ενώ στη Ρωσία έγιναν πολλές εκδηλώσεις, στην Ελλάδα έγιναν λίγα πράγματα. Ο ίδιος αναφέρει πως συμμετείχε σε μια ομάδα 15-20 εκπροσώπων από αντιδημάρχους, δημάρχους, μέχρι αντιπεριφερειάρχες, και στα πλαίσια της «λαϊκής διπλωματίας», έγινε ένα φόρουμ στην Ανάπα, όπου υπάρχει μεγάλη ελληνική παρουσία, για την οποία -όπως αναφέρει- αδιαφορεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τους στερεί τη βίζα. Στη συνέχεια, αναφέρει πως καλέστηκε από τις κυβερνήσεις της Σεβαστούπολης και της Κριμαίας για ανταλλαγή απόψεων, οπότε το όνομά του διασύρθηκε από μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας. Απάντησε ότι δεν θα του υποδείξει το Κίεβο τι θα κάνει, καταλήγοντας ότι δεν τον απασχολεί το τι γράφεται στην ουκρανική λίστα, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να θωρακίσει τους πολίτες που στοχοποιούνται, όπως είναι συνταγματικά υποχρεωμένη.
Ανδρέας Ανδριανόπουλος: «Έμεινα έκπληκτος – Απειλούνται πολίτες μιάς χώρας που έχει στηρίξει με πολλούς τρόπους την Ουκρανία»
Η προγραφή ανθρώπων, που ξεφεύγουν από τη πολιτική γεωγραφία της αριστεράς και του αντινατοϊκού κινήματος ή των αποκαλούμενων «ρωσόφιλων» είναι μια ακόμα απόδειξη του νεομακαρθικού χαρακτήρα της λίστας. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έχει διατελέσει αρκετές φορές υπουργός και υφυπουργός σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, δήμαρχος Πειραιά και βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Έχει αρθρογραφήσει συχνά υπέρ της ελληνοαμερικανικής προσέγγισης και για τον «αυταρχικό» χαρακτήρα της ρωσικής κυβέρνησης. Ωστόσο, το όνομά του βρίσκεται επίσης στα κατάστιχα του «Ειρηνοποιού», με τους διαχειριστές να επικαλούνται φερόμενη δήλωσή του το 2017, που αμφισβητεί τις τότε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κ. Ανδριανόπουλος δηλώνει στο TPP:
-Ομολογώ πως έμεινα έκπληκτος με την πληροφορία. Αν ειναι κάτι τέτοιο γνήσιο, με εντυπωσιάζει. Δεν δίνω βέβαια ιδιαίτερη σημασία, ούτε και ανησυχώ. Αναρωτιέμαι όμως πως υπάρχει τέτοιο θράσος. Να απειλούνται και να εκτίθενται πολίτες μιάς χώρας που έχει στηρίξει με πολλούς τρόπους την Ουκρανία! Δεν πρόκειται βέβαια να πάψουμε να σκεφτόμαστε και να λέμε την γνώμη μας. Αυτή εξ αλλου ειναι και η πεμπτουσια της δημοκρατίας. Στην οποία πιστεύουμε…
Υποπτέραρχος ε.α: «Το υπ. Εξωτερικών θα όφειλε να προχωρήσει στις αναγκαίες νόμικες ενέργειες»
Η προγραφή του υποπτέραρχου εν αποστρατεία Παύλου Χρήστου υπογραμμίζει έτι περαιτέρω την ανάγκη να τοποθετηθούν ελληνικές αρχές. Όπως συμβαίνει με την περίπτωση του πρώην υπ. Άμυνας, Κώστα Ήσυχου και του πρώην μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνα Βασίλη Χατζηλάμπρου, η προγραφή ενός ε.α. αξιωματικού αγγίζει πτυχές που άπτονται ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Ο ίδιος αναφέρει στο TPP ότι είναι γενικός γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων της Κριμαίας, ενώ από το 2015 είναι μέλος του Yalta International Economic Forum και του Διεθνούς Φόρουμ Φίλων της Κριμαίας. Στην αιτίες της προγραφής του, ο «Ειρηνοποιός» αναφέρει μια δήλωσή του για την άρση των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας. Ο ίδιος αναφέρει στο TPP πως:
-Με αφορμή ότι υπήρξα ιδρυτικό μέλος του Yalta Forum, η ουκρανική κυβέρνηση με κατέστησε persona non grata, λέγοντας ότι θίγω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας. Η ενέργεια αυτή δεν είναι νόμιμη. Το (ελληνικό) υπουργείο Εξωτερικών θα όφειλε να προχωρήσει στις αναγκαίες νόμικες ενέργειες, κάτι που από όσο γνωρίζω δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Αντίθετα, το 2016-2017, όταν επισκέφτηκα την Κριμαία για το Yalta Forum, μου έγινε μια φιλική σύσταση από το υπ. Εξωτερικών να μην πάω εκεί.
Προγραμένοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους
Στο «καθαρτήριο» εντοπίσαμε τέσσερα ακόμη πρόσωπα, με κάποια από αυτά να μας ζητούν να μην αναφερθούν τα ονόματά τους, καθώς ανησυχούν για αντίποινα. Τα στοιχεία τους είναι διαθέσιμα στο TPP, σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να κινηθούν κατά της στοχοποίησης κατοίκων και πολιτών της χώρας. Ένα από τα πρόσωπα δεν θέλησε να αναφερθούν τα στοιχεία του, λόγω της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας. «Με συγχωρείτε για τη σύγχυση, είμαι σοκαρισμένος και θυμωμένος» μας απάντησε το δεύτερο πρόσωπο, που μας ζητά επίσης να μην αναφέρουμε τα στοιχεία του, αναφέροντας πως οι εποχές είναι ιδιαίτερες και ο ίδιος δραστηριοποιείται στην τοπική κοινωνία. «Το πανεπιστήμιό μου είναι στη Ρωσία, δεν είναι έγκλημα αυτο».
Ο τρίτος συνομιλητής ταξίδεψε στη Σεβαστούπολη, καθώς δραστηριοποιείται στα ζητήματα του ελληνισμού της διασποράς και της ομογένειας. Ο ίδιος αναφέρει πως δεν ενεπλάκη σε πολιτικά ζητήματα, αλλά όταν επέστρεψε διαπίστωσε πως έχει προγραφεί στην ουκρανική λίστα. Μας αναπτύσσει τη σημαντική παρουσία Ελλήνων στην Κριμάια, η οποία αποκαλούταν από τους αρχαίους Έλληνες Ταυρίδα, σημειώνοντας πως «οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ασχολούνται με τους ομογενείς, εν αντιθέσει με την Τουρκία που πάντα διεκδικούσε ρόλο στη χερσόνησο». Ο συνομιλητής μας αναφέρει πως δεν φοβάται για τον εαυτό του, αλλά δεν θα ήθελε να δημοσιευθούν τα στοιχεία του, καθώς έχει οικογένεια. Το τέταρτο πρόσωπο εξέφρασε την έκπληξή του για την προγραφή του, παραθέτοντάς μας στοιχεία, που καθιστούν ιδιαίτερα παράξενη την στοχοποίηση του, τα οποία επιβεβαιώσαμε.
Στους πόσους προγραμένους θα απαντήσουν το υπ. Εξωτερικών και η ουκρανική πρεσβεία;
Επικοινωνήσαμε και πάλι με την υπηρεσία ενημέρωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνοντας τους πως ο κατάλογος των ταυτοποιημένων προγραφών στην ουκρανική λίστα θανάτου στην Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 25 πρόσωπα. Στη συνέχεια εξηγήσαμε ξανά την επιτακτικότητα γύρω από τη στοχοποίηση πολιτών και κατοίκων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, επιστημόνων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων σε μια λίστα που έχει συνδεθεί με «εκκαθαρίσεις» στο εξωτερικό, αναφέροντας πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τη σχέση των διαχειριστών της λίστας με τις ουκρανικές αρχές. Μάλιστα, τονίσαμε πως στα νέα ονόματα που έχουμε ταυτοποιήσει, πέρα από τους υπουργούς, τους δημοσιογράφους και αγωνιστές της αριστεράς, περιλαμβάνονται ο υποπτέραρχος ε. α. Παύλος Χρήστου, καθώς ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Η απάντηση ήταν να επαναλάβουμε το αίτημά μας γραπτώς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου, όπως άλλωστε προβλέπει η διαδικασία, «αλλά δεν νομίζουμε να υπάρξει απάντηση». Από μεριάς μας, υπενθυμίσαμε στο υπουργείο, πως κατά το προηγούμενο γραπτό αίτημα μας, πριν τη δημοσίευση του α’ μέρους του ρεπορτάζ, μεσολάβησαν περί τις δύο εβδομάδες αναμονής, ώσπου μετά από νέες προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας μας είχαν απαντήσει πως δεν έχουν «κανένα σχόλιο». Κατόπιν αυτού, στείλαμε γραπτά το αίτημά μας, καλώντας το υπουργείο να μην επαναλάβει την προηγούμενη πρακτική.
Στη συνέχεια, το TPP επανέλαβε την προσπάθεια επικοινωνίας με την ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία αυτή τη φορά απάντησε στα τηλεφωνήματά μας και μας παρέπεμψε να ξαναστείλουμε γραπτό αίτημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου, όπως προβλέπεται. Στο μήνυμά μας επαναλάβαμε πως έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών από πολίτες και κατοίκους της χώρας, ότι τα προσωπικά τους στοιχεία έχουν δημοσιευθεί μέσω της ιστοσελίδας «Ειρηνοποιός», η οποία τους στοχοποιεί ως «εχθρούς της Ουκρανίας», ενώ ορισμένοι από αυτούς καταγγέλλουν απειλές εναντίον τους. Επισημάναμε πως στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ δημοσιεύσαμε στοιχεία που συνδέουν τους διαχειριστές της λίστας με πολιτικά πρόσωπα στην Ουκρανία, όπως ο σύμβουλος ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Γερασένκο, καθώς και πως οι διαχειριστές του «Ειρηνοποιού» αναφέρουν δημοσίως ότι συνεργάζονται με τις ουκρανικές αρχές. Υπενθυμίσαμε πως είχαμε προσπαθήσει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία πριν την προηγούμενη δημοσίευση χωρίς κάποια ανταπόκριση και τους ενημερώσαμε πως μέχρι τώρα έχουμε βρει συνολικά 25 άτομα από την Ελλάδα στη λίστα του «Ειρηνοποιού», ζητώντας εκ νέου ένα σχόλιο για τις καταγγελίες, καθώς και μια ενημέρωση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα εναντίον αυτών που βρίσκονται πίσω από τη λίστα προγραφών στην Ουκρανία. Επιπροσθέτως ζητήσαμε ένα σχόλιο για την επιστολή διαμαρτυρίας της ουκρανικής πρεσβείας προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά του δημοσιογράφου Νικόλα Μπαρδούνια, η οποία αναπαράγει τις ίδιες κατηγορίες εναντίον του με αυτές που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα «Ειρηνοποιός». Το ίδιο ζητήσαμε και για τις καταγγελίες του -επίσης προγραμένου- δημοσιογράφου Πάβελ Ονόικο, στο TPP, ότι έχει στοχοποιηθεί από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόξενο, που φέρεται να τον αποκάλεσε «πράκτορα του Πούτιν».
Μέχρι τη στιγμή δημοσίευσης του ρεπορτάζ, μια βδομάδα μετά την αποστολή των γραπτών αιτημάτων, δεν έχει υπάρξει απάντηση ούτε από το ελληνικό υπ. Εξωτερικών, ούτε από την ουκρανική πρεσβεία. Σε κάθε περίπτωση, αν ακολουθήσει κάποια απάντηση, θα δημοσιευθεί στο TPP.
*****
Σιωπή από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, για την στοχοποίηση πολιτών από την ουκρανική λίστα θανάτου – Αναρμόδια δηλώνει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Menelaos Myrillas / SOOC |
Το δημοσίευμα υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καντζιλιέρης, ο οποίος αναφέρει πως το govnews ζήτησε τοποθέτηση για το θέμα, που ανέδειξε το TPP, από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει, το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμά, με το σχετικό αίτημα, στάλθηκε στις 5/12 και απάντησαν εκπρόσωποι μόνο από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως για να διασφαλιστεί ότι η μη απάντηση του αιτήματος από τους άλλους αποδέκτες του δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα με την παραλαβή του μηνύματος, έστειλε νέο email, στις 12/12, στο οποίο υπουργείο Εξωτερικών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και πάλι δεν απάντησαν.
Τοποθέτηση αναφέρεται πως υπήρξε μόνο από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον συντονιστή ομάδας πολιτικής & ΜΜΕ, Ιωάννη Σακιώτη, για να δηλώσει πως «η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δεν σχολιάζει δημοσιεύματα που δεν σχετίζονται με δράσεις ή πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
ΚΚΕ: Τρανή απόδειξη του αντιδραστικού κατήφορου του ουκρανικού αστικού κράτους
Σύμφωνα με το govnews, εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος, στην απάντησή του, αναφέρει:
«Η λεγόμενη λίστα “Ειρηνοποιός”, στην οποία στοχοποιούνται απροκάλυπτα με διάφορες ανυπόστατες κατηγορίες, όπως “εχθροί της Ουκρανίας”, “συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων” κ.ά, μέλη και στελέχη πολιτικών κομμάτων, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και τρία στελέχη του ΚΚΕ, αποτελεί μια τρανή απόδειξη του αντιδραστικού κατήφορου του ουκρανικού αστικού κράτους. Πρόκειται για επιλογές ενός καθεστώτος που επικράτησε στην Ουκρανία μετά το αντισυνταγματικό πραξικόπημα του 2014, με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αξιοποιώντας και φασιστικές και αντικομμουνιστικές δυνάμεις και που έχει απαγορεύσει κάθε αντιπολιτευτική φωνή στη συγκεκριμένη χώρα.
Για την απαράδεκτη στοχοποίηση του ΚΚΕ, μέσω της καταχώρισης στη συγκεκριμένη διαδικτυακή “μαύρη λίστα” τριών στελεχών του, το ΚΚΕ προχώρησε σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, λαμβάνοντας απαντήσεις που ουσιαστικά υιοθετούν τους ισχυρισμούς της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ελέγχεται από “ακραίους κύκλους”. Είναι όμως αυτοί ακριβώς οι “ακραίοι κύκλοι” που έχουν ενσωματωθεί στο ουκρανικό αστικό κράτος, κάτι που αποδείχτηκε και από την παρέμβαση των φιλοναζιστικών ταγμάτων Αζόφ, συνοδεύοντας την ομιλία Ζελένσκι, στην ελληνική βουλή. Όπως τέτοιοι “ακραίοι κύκλοι”, του εθνικισμού, του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της ιστορίας έχουν ενσωματωθεί και στο αστικό κράτος της Ρωσίας, που προχώρησε στην απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Στον ιμπεριαλιστικό αυτό πόλεμο, κι άρα άδικο κι από τις δυο πλευρές, που γίνεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τον έλεγχο εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, το ΚΚΕ βρίσκεται στη μόνη “σωστή πλευρά της ιστορίας”: Στο πλευρό των λαών, του ουκρανικού και του ρωσικού που έζησαν επί δεκαετίες ειρηνικά και αδελφωμένα, απολαμβάνοντας αξεπέραστες έως και σήμερα κατακτήσεις στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης και που σήμερα πληρώνουν και με το αίμα τους τον λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».
ΜέΡΑ25: Παράνομη και επικίνδυνη λίστα, το υπ. Εξωτερικών οφείλει να κάνει διάβημα
Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μιχάλης Κριθαρίδης, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας αναφέρει:
«Πρόκειται για μία παράνομη και επικίνδυνη λίστα που στοχοποιεί ακόμα και Έλληνες πολίτες, πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους και οι ελληνικές αρχές οφείλουν να πάρουν θέση για την προστασία των πολιτών της χώρας μας που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα που πρωτοδημιουργήθηκε το 2014 και διαρκώς εμπλουτίζεται.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να προβεί σε σχετικό διάβημα
προς την Ουκρανική Κυβέρνηση γι’ αυτή την ιστοσελίδα που χαίρει της
έμπρακτης στήριξης της Κυβέρνησης του Κιέβου. Ενώ μας προβληματίζει
ιδιαίτερα το γεγονός πως η υπηρεσία ενημέρωσης του ελληνικού υπουργείο
Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους που έχουν αναδείξει το θέμα πως
δεν έχει κανένα σχόλιο σχετικά με τις καταγγελίες, ούτε αντίστοιχα και η
Ουκρανική Πρεσβεία στη χώρα μας έχει τοποθετηθεί σχετικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου