13 Ιανουαρίου 2023

323η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «Επίλυση της σύγκρουσης με αποχαιρετισμό στα όπλα και διαπραγματεύσεις»




Ο φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν ζητάει επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις. Αντίθετα τα μηνύματα από τους εμπόλεμους. Οι αλλαγές στην ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία υποδηλώνουν ενίσχυση του συντονισμού για εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο ευρισκόμενος στο 102ο έτος της ηλικίας του γάλλος μαρξιστής φιλόσοφος υποστηρίζει την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων. Στο πορτρέτο της εφημερίδας Liberation που φιλοξενεί στη θέση του κυρίου θέματος ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: Αντίο στα όπλα…

Πλήθος ερωτημάτων και αναλύσεων έχει προκαλέσει η ανάθεση της ηγεσίας των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία στον ίδιο τον αρχηγό του ρωσικού στρατού Βαλερί Γερασίμοφ και στη θέση του επονομαζόμενου στρατηγού Αρμαγεδδών Σεργκέϊ Σουροβίκιν τρείς μήνες αφότου είχε διοριστεί.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντικό ανασχηματισμό της δομής διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων που δρούν στην Ουκρανία. Άλλοι πάλι βλέπουν μία πολιτική εξισορρόπησης ανάμεσα στις παραδοσιακές στρατιωτικές δομές και δυνάμεις, έναντι των νέων μορφών με τους μισθοφόρους και τον ιδιωτικό στρατό της οργάνωσης Wagner. Κάποιοι άλλοι εστιάζουν στην εκτίμηση ότι όλα όσα εκπέμπονται από την Μόσχα υποδηλώνουν πρόθεση για διεξαγωγή ενός μακροχρόνιου πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως οι επίσημες ανακοινώσεις, πρώτη φορά τέτοιου περιεχομένου, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για κίνηση βελτίωσης της δομής διοίκησης αλλά και προετοιμασίας για αντιμετώπιση των προκλήσεων από δω και πέρα… Η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για αναδιάρθρωση που ήταν απαραίτητη τόσο για τη βελτίωση της ρωσικής διοίκησης και ελέγχου όσο και για την εντατικοποίηση των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η απόφαση για αναβάθμιση του επιπέδου της στρατιωτικής διοίκησης στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση σχετίζεται με «την ευρύτερη έκταση των αποστολών που έχει να αντιμετωπίσει στην πορεία και την ανάγκη να οργανωθεί στενότερος συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών τομέων και των υπηρεσιών των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και την αυξημένη ποιότητα όλων των μορφών επιμελητειακής υποστήριξης, με την ικανότητα στη διοίκηση και τον έλεγχο των στρατιωτικών ομάδων».

Την ίδια ώρα το Κίεβο κρατάει στην επικαιρότητα τους… φόβους του ότι μπορεί να δεχθεί επίθεση από το βορά και τις δυνάμεις της Λευκορωσίας -συμμάχου της Ρωσίας και παρά τις διαψεύσεις του Μινσκ. «Κατανοούμε ότι, εκτός από ισχυρές δηλώσεις, δεν βλέπουμε τίποτα ισχυρό εκεί, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι τόσο στα σύνορα όσο και στις μεθοριακές περιοχές», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Πέραν των ανησυχιών για μία λευκορωσική επίθεση από τα βόρια, υπάρχει ο προβληματισμός ότι όλες αυτές οι κινήσεις στην Λευκορωσία αποσκοπούν στον να κάνουν τους Ουκρανούς να έχουν στη βόρια μεθόριό τους συγκεντρωμένες δυνάμεις και να μην τις αποσπάσουν στα ανατολικά και νότια μέτωπα, ώστε να αμβλυνθεί η πίεση που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και νοτιότερα.

Ποινή πενταετούς φυλάκισης επιβλήθηκε σε στρατιώτη από δικαστήριο στην Ρωσία, επειδή αρνήθηκε να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η δίκη διεξήχθη στο στρατοδικείο στην Ουφά της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν στα Ουράλια.Κρίθηκε ένοχος για αποφυγή στρατιωτικής θητείας για περισσότερο από ένα μήνα σε περίοδο επιστράτευσης. Να σημειωθεί ότι πολλοί Ρώσοι έφυγαν από την Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευση, πηγαίνοντας κυρίως σε γειτονικές χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία και το Καζακστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου