Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο την πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά διαφωνίες, ενστάσεις και απειλές με βέτο κάποιων κρατών της ΕΕ καθιστούν αβέβαιο το τελικό περιεχόμενο του 6ου πακέτου κυρώσεων στην Ρωσία, το οποίο θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών μελών. Όμως η Μόσχα ήδη προανήγγειλε ότι μελετάει την απάντησή της στις νέες κυρώσεις.
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε ότι προτείνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κυρώσεις αφορούν και τη ρωσική τράπεζα Sberbank, καθώς και δύο άλλες τράπεζες και τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που μεταδίδουν παραπληροφόρηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι τρεις τράπεζες δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να χρησιμοποιούν το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικής επικοινωνίας Swift.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι εύκολη. Η απεξάρτηση θα είναι σταδιακή μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών, καθώς θέλουμε «τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο αυτής της απόφασης». Εκκρεμεί το ζήτημα αναφορικά με την Ουγγαρία και την Σλοβακία, με την πρόεδρο της Κομισιόν να υπονοεί ότι είναι σχεδόν αδύνατη μια ομόφωνη απόφαση. Γι αυτό και αναφέρεται η δυνατότητα για εξαίρεση των δύο χωρών μέχρι τα τέλη του 2023.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποτυγχάνει καθώς απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ο Ζόλταν Κόβατς είπε ότι οι ανησυχίες της Ουγγαρίας παραμένουν άλυτες και διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου». «Δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο ή εγγυήσεις στην τρέχουσα πρόταση για τη διαχείριση ακόμη και μιας μεταβατικής περιόδου ούτε τι θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τσεχία, σύμφωνα με την οποία η προτεινόμενη από την ΕΕ απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών. «Η πρόταση δεν περιλαμβάνει…τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα. «Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα».
Οι κυρώσεις φέρεται να στοχεύουν επίσης τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πατριάρχη Κύριλλο, ο ποίος κατηγορείται από τους Δυτικούς ότι υποστηρίζει τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα κράτη μέλη, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς ρώσους στρατιωτικούς αλλά και τη σύζυγο, την κόρη και έναν γιό του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, ο Αντρέι Λίποφ. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.
Η Μόσχα ως απάντηση στο 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εξετάζει διάφορες εναλλακτικές, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΕ, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η τιμωρητική ενέργεια, η οποία περιλαμβάνει ενδεχόμενη πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αποτελεί «δίκοπο» μαχαίρι. «Το κόστος αυτών των κυρώσεων για τους πολίτες της Ευρώπης θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα», είπε, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο εξετάζει «διάφορες επιλογές» για την απάντησή του στις νέες κυρώσεις.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέ¨Σοϊγκού προέβη σε αυστηρή προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ να μην στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Θα θεωρήσουμε ως νόμιμο στόχο καταστροφής κάθε μεταφορικό μέσο του ΝΑΤΟ που φθάνει στο έδαφος της χώρας και φέρει όπλα ή εξοπλισμό για τον ουκρανικό στρατό», είπε, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του ότι συνεχίζουν να «γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα».
την εκτίμηση ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Ουκρανίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλώντας σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε, ο Σολτς χαρακτήρισε «ιμπεριαλιστική» την πολιτική του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί τις γειτονικές χώρες ως την αυλή της Ρωσίας. «Θέλει να επεκτείνει την επικράτειά του και να σπρώξει τα σύνορα με βία», είπε, προσθέτοντας: «προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει την παλιά σημασία της Ρωσίας σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει». «Αυτή δεν θα είναι μια βιώσιμη λύση», συνέχισε. «Ο Πούτιν πρέπει να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία», τόνισε.
«Ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία δίπλα στο τάγμα Αζόφ, δήλωσε η ρωσική διπλωματία, συνεχίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του επικεφαλής της ότι ο Χίτλερ είχε υποτίθεται “εβραϊκό αίμα” που προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση από τους Ισραηλινούς ή του υπουργείου Εξωτερικών ότι το Ισραήλ υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου. Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sputnik.
Στην Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στον χώρο του μεγάλου χαλυβουργικού συγκροτήματος Αζοφστάλ, ανέφερε το βράδυ ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty. Σύμφωνα με το δήμαρχο Βαντίμ Μποϊτσένκο, «το βαρύ πυροβολικό, τα άρματα μάχης και η αεροπορία» συμμετέχουν στην ρωσική επίθεση καθώς και πλοία που προσέγγισαν τις ακτές. Όμως η Μόσχα είχε διαψεύδει κάτι τέτοιο. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντιμίρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση αυτήν τη στιγμή».Μάλιστα, γύρω στα μεσάνυχτα γινόταν γνωστό από ρωσικής πλευράς ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στο Αζοφστάλ και θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τρεις ημέρες από σήμερα Πέμπτη ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι. “Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Άζοφσταλ προκειμένου ν’ απομακρυνθούν άμαχοι”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου