Παύλος Πολάκης/FB |
Ρεπορτάζ της Γεωργίας Κριεμπάρδη και της Νεκταρίας Ψαράκη
Σχεδόν επτά στους δέκα ασθενείς με κορωνοϊό πέθαναν εκτός ΜΕΘ σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ που είχε στα χέρια του ο Πλεύρης και το απέκρυψε, όπως κατήγγειλε ο Παύλος Πολάκης. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας παρουσίασε έγγραφο του ΕΟΔΥ προς τον Θάνο Πλεύρη, όπου αποκαλύπτεται πως από τους 26.635 νεκρούς στη χώρα μας οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Το έγγραφο, φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και έχει «θέμα: Απάντηση σε επίκαιρη επερώτηση 06/03/15 – 11 -2021» και αναφέρει: «Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και 01/03/22 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ 16.519 (Εντός και εκτός νοσοκομείου). Η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, (ανεξάρτητα από την έκβαση τους αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, απεβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 μέρες».
Το TPP επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος ανέφερε ότι έχει γίνει παρερμήνευση του εγγράφου. Αφενός, ο αριθμός των 16.519 ατόμων, δεν αναφέρεται σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ μόνο, αν και θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών που χρειάζονταν κλίνη σε ΜΕΘ αλλά δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη, υπήρξαν. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται και σε άτομα που απεβίωσαν με κορωνοϊό στο σπίτι τους, σε γενικές κλινικές, ΤΕΠ ή οπουδήποτε αλλού, χωρίς να έχουν μπει γενικότερα σε ΜΕΘ -χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έβρισκαν κλίνη ΜΕΘ-, δεδομένου μάλιστα ότι η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με covid-19 παγκοσμίως, ήταν σε παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, και όχι σε ΜΕΘ. Αφετέρου, ο αριθμός των 4,7 ημερών, δεν αφορά χρόνο αναμονής ασθενούς που χρειάζεται ΜΕΘ για να μπει στη ΜΕΘ. «Το έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι συνολικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι και 01/03/2022 έχουν χάσει τη ζωή τους 16.519 άτομα. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ήταν 4,7 ημέρες. Ο χρόνος αυτός αναφέρεται στη διάρκεια νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και ΟΧΙ στον χρόνο αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τα άτομα που έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ, άλλα ανάρρωσαν, ή απεβίωσαν», δηλώνει στο TPP.
Όπως εξηγεί αναλυτικότερα ο Θεοκλής Ζαούτης, η παρερμήνευση στο έγγραφο, ήταν κυρίως η διάρκεια παραμονής εκτός ΜΕΘ: «Οι 4,7 ημέρες, δεν είναι ο χρόνος αναμονής ενός ασθενούς εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί για εκείνον μία ΜΕΘ. Είναι ο χρόνος παραμονής και νοσηλείας ενός ασθενούς εκτός ΜΕΘ, ο οποίος ουσιαστικά, δεν περιμένει να μπει σε ΜΕΘ. Άλλοι τα καταφέρνουν και πάνε σπίτι τους, άλλοι τα καταφέρνουν και πάνε σε κέντρο αποκατάστασης και άλλοι ξαφνικά υποτροπιάζουν και πεθαίνουν. Αντίθετα, ο χρόνος αναμονής ΓΙΑ ΜΕΘ, δηλαδή το διάστημα που περιμένει ένας ασθενής διασωληνωμένος μέχρι να βρεθεί ένα κρεβάτι για να μπει στη ΜΕΘ επειδή την χρειάζεται, είναι 30 ώρες».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ο μόνος επιστημονικά αντικειμενικός δείκτης για να κριθεί πώς τα έχει πάει μία χώρα στο ζήτημα της θνητότητας, είναι ο δείκτης υπερβάλλουσας θνητότητας (excess mortality): «Όλοι οι υπόλοιποι δείκτες είναι προβληματικοί. Είναι ο μόνος αποδεχόμενος δείκτης. Ουσιαστικά αυτό που δείχνει είναι πόσους περισσότερους θανάτους περιμένεις από το base line που έχει ένα κράτος και ένα σύστημα υγείας κάθε χρόνο. Συγκριτικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα είναι χαμηλή. Αυτό μας δείχνει ότι στην Ελλάδα έχουμε πάει καλά και συγκεκριμένα καλύτερα από πολλές χώρες στην Ευρώπη».
«Το 20%, όμως, των 16.500 ασθενών, πέθανε επειδή δεν μπορούσαν να βρουν κρεβάτι»
Το TPP επικοινώνησε με τον διευθυντή Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλο, ο οποίος σχολιάζοντας το έγγραφο ανέφερε ότι όσα αναγράφονται, για τους υγειονομικούς είναι γνωστά, καθώς από την πρώτη στιγμή φώναζαν για την κατάρρευση του συστήματος υγείας, περιγράφοντας τον εφιάλτη που ζουν: «Δεν δυσκολευτήκαμε λόγω των δύσκολων περιστατικών, αυτό το κάνουμε άλλωστε εμείς 40 χρόνια. Ο εφιάλτης για εμάς ήταν οι απεγνωσμένες φωνές συναδέλφων να δεχτούμε ασθενείς, ενώ δεν είχαμε κρεβάτια. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ένα ποσοστό, και συγκεκριμένα περίπου οι μισοί, δεν πληρούσαν κριτήρια διασωλήνωσης, από την άποψη ότι τους βλάπτει. Υπήρχαν όμως αρκετοί ασθενείς που είχαν την ανάγκη να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και σε ΜΑΦ και δεν υπήρχε κρεβάτι. Με ενοχλεί η υποκρισία. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Τα 500 κρεβάτια που έχουν αναπτυχθεί θέλουν εξειδικευμένο προσωπικό. Στο σημείο που βρισκόταν το ΕΣΥ, χρειάζονταν τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να συμβεί αυτό», τονίζει.
Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, υπήρχαν πάρα πολλοί ασθενείς μεγάλης ηλικίας που έρχονταν στο νοσοκομείο που δεν πληρούσαν τα κριτήρια διασωλήνωσης: «Για να καταλάβετε, στο Παπανικολάου είχαμε χίλιους νεκρούς. Οι μισοί – οι 500- δεν μπήκαν στη ΜΕΘ. Όταν κάποιος έχει υποκείμενα, είναι μεγάλης ηλικίας και δεν είναι εξυπηρετούμενος στο σπίτι, αν τον χτυπήσει αλύπητα η λοίμωξη και έρθει με υποξυγοναιμία δεν τον βάζεις σε ΜΕΘ. Ένας ασθενής καρκινοπαθής τελευταίου σταδίου δεν διασωληνώνεται».
Ωστόσο, όπως αναφέρει, υπάρχει και ένα 20% ασθενών οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια, αλλά δεν μπορούσαν να βρεθούν κρεβάτια εντατικής. «Τους διασωληνώναμε στους θαλάμους, στα χειρουργεία και αλλού. Αυτοί οι άνθρωποι, που δεν είναι φυσικά 16.000, αλλά είναι το 20% αυτού του αριθμού, θα μπορούσαν να δεχτούν εντατική θεραπεία, αλλά δεν γινόταν. Γι’ αυτό καλούμε τον υπουργό να υπογράψει το ΦΕΚ για τις ελάχιστες προϋποθέσεις των μονάδων εντατικής θεραπείας του κεντρικού συμβουλίου υγείας», τονίζει.
«Η δικαιολόγηση της διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ, για τους εντατικολόγους, είναι απαράδεκτη»
Σχολιάζοντας την απάντηση του Θεοκλή Ζαούτη στο TPP, ο κ. Καπραβέλος αναφέρει: «Η δικαιολόγηση της διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ για τους εντατικολόγους, είναι απαράδεκτη. Για εμάς, δεν υπάρχει το «ο μεν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ για 30 ώρες, και ο δε για 4,7 ημέρες». Τι σημαίνει αυτό; Κανένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ και ποτέ! Όντως γίνονταν διασωληνώσεις σε θαλάμους αλλά αυτό το έκαναν οι συνάδελφοι διότι δεν είχαν επιλογή. Άπαξ και το έκαναν, έψαχναν άμεσα κρεβάτι για να μεταφερθεί ο ασθενής πάση θυσία. Εκτός ΜΕΘ σημαίνει θάνατος για όλους τους διασωληνωμένους. Διασωλήνωση σημαίνει καταστολή! Σημαίνει περίθαλψη του ασθενούς από νοσηλευτή και γιατρό 24 ώρες. Σημαίνει ειδικός θάλαμος, κρεβάτι και μηχανήματα. Διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και βελτίωση της υγείας, δεν πάνε μαζί. Ο ασθενής δεν επιβιώνει», καταλήγει.
«Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς θα ζούσαν αν ήταν σε ΜΕΘ»
«Από το έγγραφο με υπολογισμούς φαίνεται ότι η θνητότητα στη ΜΕΘ είναι περίπου 50-55% . Μιλάμε για μεγάλο ποσοστό. Οι μισοί ας πούμε ζουν. Το ερώτημα είναι από αυτούς τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, τι ποσοστό ασθενών θα ζούσε αν νοσηλευόταν σε ΜΕΘ. Κάποιοι δεν πρόφτασαν να έρθουν και πέθαναν στο σπίτι κι αυτό δείχνει τη μεγάλη ανεπάρκεια του συστήματος» δηλώνει σχετικά στο ΤΡΡ ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν, κάνοντας λόγο, ωστόσο, και για ένα μικρό ποσοστό που από άρνηση δεν έμπαινε για νοσηλεία.
Ο κ. Ρίζος τονίζει και πάλι την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος με βάση τις ανάγκες που υπήρχαν και πολύ πριν μας το κάνει ολοφάνερο η πανδημία. «Ανάγκη 3000 κλινών ΜΕΘ» σημειώνει, τη στιγμή που «έφτασαν λίγο πάνω από τις 1000, αλλά έστω και 1500 να είχαμε με πλήρες προσωπικό κάτι θα ήταν». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως οι αρμόδιοι ασφαλώς και γνώριζαν γι’ αυτήν την κατάσταση, αλλά «δεν έβγαλαν λεφτά από τον κουμπαρά -με τη συνενοχή και της ΕΕ- για την υγεία, αλλά για ραφάλ και μαχητικά».
«Το έγγραφο δείχνει ότι η επιλογή ασθενών για ΜΕΘ ΓΙΝΟΤΑΝ»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σε δήλωσή του στο ΤΡΡ, μίλησε λεπτομερώς και με αριθμούς για το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνει όσα οι υγειονομικοί εδώ και μήνες λένε. «Έχουν πεθάνει από κορονοϊό πάνω από 26.500 άνθρωποι από την αρχή της πανδημίας. Τον πρώτο χρόνο είχαμε κάπου 6.500 και τον δεύτερο χρόνο με γνώση του ιού, θεραπείες, εμβολιασμούς χάθηκαν κάπου 20.000. Έχουν εξέλθει πάνω από 4.400 και πέθαναν εκτός ΜΕΘ μέχρι τώρα πάνω από 17.000 -γιατί το έγγραφο αναφερόταν χρονικά μέχρι τον Φεβρουάριο-. Η πανδημία είναι εδώ και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για πρωτοβάθμια υγεία και δημόσιο σύστημα υγείας» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση «ανακοινώνουν την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων με νοσηλείες που θα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους».
«Το έγγραφο δείχνει πως και επιλογή ασθενών για ΜΕΘ γινόταν και η αναμονή εκτός ΜΕΘ στοίχιζε ζωές. Μιλάμε για τραγικές ελλείψεις, αυτοσχέδιες ΜΕΘ και όλοι όσοι πέθαναν εκτός ΜΕΘ δικαιούνταν να δώσουν τη μάχη εντός ΜΕΘ» δήλωσε, ενώ για την απάντηση που έδωσε ο υπ. Υγείας, ο κ. Γιαννάκος σχολίασε: «Αντί να σκύβουν το κεφάλι, μιλάνε…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου